24. maaliskuuta 2014

Bun, bun for everyone - pehmeät sämpylät perunamuusista

Viikonlopulta jäi jonkin verran muusia yli, joten päätin jatkojalostaa siitä sämpylöitä. Koska armoton päänsärky esti kaiken älyllisen toiminnan pääkopassani, kävin rosmoilemassa ohjeen sämpylöihin Anzkun kauhasta kajahtaa -blogista. Osan perunasämpylöihin käytetyistä vehnäjauhoista korvasin hiivaleipäjauhoilla, voiteluun käytin keltuais-vesiseosta ja pinnalle ripottelin vielä seesaminsiemeniä, mutta muuten teinkin ohjeen mukaan. Taikina kannattaa tehdä suureen kulhoon, sillä mun taikina ehti kohota kulhon reunojen yli. Onneksi olin vieressä ja sain nostettua taikinat takaisin. Lopputuloksena oli valtavan suuria, ihanan pehmeitä ja herkullisia sämpylöitä.




Sämpylät perunamuusista

7,5dl vettä
50g hiivaa
3tl suolaa
3rkl juoksevaa hunajaa
3dl perunamuusia
2dl ohrajauhoja
10dl vehnäjauhoja
6-8dl hiivaleipäjauhoja
0,75dl öljyä
Voiteluun:
vettä
(keltuainen)
Pinnalle:
seesaminsiemeniä

  Liuota hiiva, suola ja hunaja kädenlämpöiseen veteen. Lisää perunamuusi (lämmitin ihan aavistuksen muusia ennen lisäämistä) ja sekoita vispilällä. Alusta seokseen ensin ohrajauhot ja sitten vehnäjauhot ja hiivaleipäjauhoja tarpeen mukaan. Jauhomäärä riippuu muusin paksuudesta. Taikina saa jäädä pehmeäksi. Vaivaa taikinaan lopuksi öljy ja kohota liinalla peitettynä tunnin verran.
 Jaa kohonnut taikina noin 20 palaksi ja pyörittele palat sämpylöiksi jauhoja apuna käyttäen. Nostele sämpylät pelleille leivinpaperien päälle ja kohota liinan alla 15 minuuttia. Voitele vedellä tai vesi-keltuaisseoksella ja ripottele pintaan seesaminsiemeniä.
  Paista 225 asteessa kymmenisen minuutti. 

4 kommenttia:

  1. Voi päänsärky.... :( Toivottavasti ihanat sämpylät helpottivat oloa!?! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eiköhän tämä tästä taas jossain vaiheessa helpota. Eniten harmittaa, etten päässyt aamulla jumppaan :(

      Poista
  2. Nää oli kyllä niiiiiiiin herkullisia! Pakko tulla tänne elvistelemään, että pääsin maistamaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä notta kelpas :) Täytyy tehdä toistekin ja tuoda sulle samalla. Muutenkin oli mukava nähdä <3 Pikkumies hoki koko lenkin ajan, että sun täytyy tulla takaisin.

      Poista