2. maaliskuuta 2014

Good things come in small packages - pikkuruiset laskiaispullat

Mun ei oikeastaan pitänyt leipoa laskiaispullia, tai oikeastaan mitään herkkuja, mutta toisin kävi. Selailin tuossa viikolla seiskaluokan köksän kirjaa ja sieltä bongasin pikkupullien ohjeen. Kun en oikein muutakaan järkevää saanut aamupäivällä aikaiseksi, niin kulutettiin pikkumiehen kanssa aikaa leipomalla. Tuota kirjaa selaillessa tajusin, että köksä taisi kuviksen lisäksi olla ainoa aine, josta yläasteella tykkäsin. Tähän kirjaan oon saanut tehtyä varsin asiallisia muistiinpanoja ja alleviivaillut tärkeitä asioita. Ylimääräisiä piirustuksia ei tässä kirjassa juuri näy. Muiden kirjojen kohtalo ei tainnut olla yhtä hyvä... 

Pullista sen verran, että en muista koskaan tehneeni pullataikinaa, jossa käytetään juurta. Maultaan pullat olivat hyviä, mutta silti tykkään enemmän siitä perinteisemmästä taikinasta. Pullia paistaessa kannattaa olla tarkkana, sillä meidän hitaallakin uunilla 10 minuuttia olisi ollut liikaa. Paistoin noita suunnilleen 7 minuuttia ja siinäkin ajassa saivat hieman liikaa väriä. Osa pullista syötiin sellaisenaan, osan sisälle laitettiin kermavaahtoa ja mansikkahilloa. Pikkuruisissa laskiaispullissa oli se hyvä puoli, että niitä saattoi huoletta syödä useamman :)




Pikkupullat / pienet laskiaispullat
(n.20kpl)

Taikinan juuri:
2dl maitoa
25g hiivaa
1tl sokeria
2dl vehnäjauhoja
Lisäksi:
1 kananmuna
3/4tl suolaa
3/4dl sokeria
n.1tl kardemummaa
3-4dl vehnäjauhoja
1/2dl öljyä tai 75g voita tai margariinia
Voiteluun:
munaa
Laskiaispulliin:
kermavaahtoa
mansikkahilloa
Päälle:
tomusokeria

  Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva kulhoon maidon joukkoon ja sekoita puuhaarukalla. Vatkaa joukkoon sokeri ja vehnäjauhot (2dl). Jätä taikinanjuuri peitettynä lämpimään paikkaan kohoamaan 10 minuutiksi. 
  Lisää puuhaarukalla vatkaten muna, suola, sokeri, kardemumma sekä 2,5 desiä jauhoja. Jatka jauhojen lisäämistä ja alusta samanaikaisesti toisella kädellä. 
  Lisää lopuksi huoneenlämpöinen tai sulatettu rasva. Jatka alustamista, kunnes taikina irtoaa kulhosta ja kädestä. 
  Leivo taikinasta pikkupullia ja nosta ne pellille leivinpaperille. Anna pullien kohota lämpimässä paikassa peitettynä. 
  Voitele pullat munalla ja paista 250 asteessa kauniin ruskeiksi, noin 7-10 minuuttia. Halutessasi halkaise jäähtyneet pullat, täytä kermavaahdolla sekä mansikkahillolla ja sirottele päälle tomusokeria.

Nyt olisi käytynä läpi 24 keittokirjaa, joista 22 sai jäädä hyllyyn ja kaksi etsiä kodin muualta. Vielä on kirja jos toinenkin jäljellä, mutta ei haittaa. Tämä on oikeastaan aika kivaa!

Kääpiölinnan keittokirjat:
(jo käytetyt punaisella tekstillä, poistettavat sinisellä)

1. 1000 cocktailia
2. Alaston kokki (poistettu)
3. Arabialainen keittiö 
4. Arto Paasilinnan taivaallinen herkkukirja
5. Baarimestarin parhaat
6. Curryruoat
7. Diabeetikon ruokavalio
8. Eurooppalaisessa keittiössä
9. Farang - modernia aasialaista
10. Grilli- ja fondyyherkkuja
11. Grillikirja
12. Hannah Montana - Hannahin herkkuja
13. Helpot herkut - juhlaruokia
14. Herkkuja Indonesiasta
15. Hyvän olon herkut
16. Hyvää ruokahalua - Kotikokin parhaat ruokaohjeet
17. Ihanimmat piirakat
18. Italian herkut
19. Itämainen keittiö 
20. Juhlaleivonnaiset
21. Kansainväliset kotiruokasuosikit
22. Karvinen keittää
23. Keittiön tuliset herkut 
24. Keittotieto - kasvisruoat ja kastikkeet
25. Kiinalainen keittokirja
26. Kodin herkkuleivonnaiset 
27. Kodin parhaat juhlat
28. Koko perhe keittiössä 
29. Kotilieden iso leivontakirja
30. Kotilieden parhaat leivonnaiset
31. Kotilieden suuri keittokirja
32. Kotitalous 7
33. Kuppikakut
34. Kreikka - Välimeren keittiö 
35. Kätevä keittokirja
36. Lasten omat synttärikakut
37. Leipää monella tavalla 
38. Leivonta
39. Maailman herkut
40. Maailman keittiöt - opas kansainväliseen ruokakulttuuriin
41. Makeat herkut
42. Marjaherkkuja ja muuta hyvää
43. Maukas texmex-keittiö
44. Maukkaita pikkupaloja
45. Me-lehden ruokakirja
46. Menu keittokirja III
47. Mummo Ankan unelmaherkut
48. Murhaavan herkullista
49. Nanny Ogg's cookbook
50. New Yorkin baarimestarien parhaat drinkit 
51. Painonvartijat - Klassiset herkut
52. Paras keittokirja No 1. Noutopöytään. Parsaherkkuja. Unelmajälkiruokia.
53. Paras keittokirja No 2. Salaatteja. Grilliin. Piknikille. Ym.
54. Paras keittokirja No 3. Rapuja. Sieniä. Marja- ja hedelmäjälkiruokia. Ym.
55. Paras keittokirja No 4. Äyriäisherkkuja. Nopeaa. Suklaista.
56. Paras keittokirja No 5. Intialaista. Patoja. Pastaa.
57. Paras keittokirja No 10. Kananmunia. Lammasta. Kotileipää. Ym.
58. Parhaimmat ruokasienet ja sieniherkut 
59. Pastat
60. Pirkan paras leivontakirja 
61. Pirkan parhaat jouluherkut
62. Pirullisen kuuma chilikirja
63. Prinsessojen keittokirja 
64. Rottatouille - Mestarirotan reseptit
65. Ruokamatka maailmalle
66. Ruokasuosikit: Italia
67. Ruokasuosikit: Jälkiruoat 
68. Ruokasuosikit: Kiina
69. Ruokasuosikit: Kreikka
70. Ruokasuosikit: Meksiko
71. Ruokasuosikit: Sushi
72. Ruokasuosikit: Vokki
73. Ruotsalaisen kokin keittokirja
74. Ruutukokki - Kodin paras keittokirja 
75. Seuran herkut - suuri ruokakirja
76. Suloiset suolaiset
77. Superruokia - syömällä terveemmäksi
78. Suussa sulava suklaa
79. Syötävän hyvä olutkeittokirja
80. Syötävän suloiset kuppikakut
81. Taivaalliset täytekakut
82. Tee itse terveyssnapsit, -viinit ja -liköörit
83. Tyylikkäitä thaiherkkuja hetkessä 
84. Unelmakakut
85. Uusia makuja Kiinasta
86. Valkokankaan herkkuja
87. Vie kielen - Herkullisia ruokaohjeita hyvän mielen keittiöstä 
88. Vietnamilaisen keittiön parhaat
89. Viinanmaustajan käsikirja 
90. Vähäkolesterolista ruokaa
91. Värioppia ja sommittelua ruokaan - keittokirja
92. Wok-ruokien parhaat
93. Yksinkertaisesti parasta - Helppojen herkkujen opas
94. Zanuska - Venäläinen keittiö Jäämereltä Kaukasiaan
95. Fun food - Yllätyksellisiä oivalluksia keittiöstä 
96.  Salaattisuosikit ja parhaat buffetit
97. Tapakset ja antipastot 
98. Pieni jäätelökirja suurista nautinnoista

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti