7. tammikuuta 2015

For my land and my king - Broileri à la King

Ihanaa, arki on täällä taas! Menee kyllä varmaan jonkin aikaa, että tottuu taas siihen, että mies on päivät tai illat töissä ja vastuu tuvan pyörittämisestä on pitkälti mun harteilla. Ukko oli joulun aikaan reilu pari viikkoa lomalla ja kyllähän se mun hommia helpotti oleellisesti. Mutta eiköhän tähänkin taas totu. 

Mun joulun jälkeen alkaneesta tehokuntoutusrupeamasta voisi mainita hieman väliaikatietoja. Liikkuminen on ollut vähän jäissä, kun sain selkäni siihen kuntoon, että pelkkä hengittäminenkin on kivuliasta. Joitain pieniä kävelylenkkejä oon saanut tehtyä, mutta en muuta. Huomenna alkaa fysioterapiajakso ja kauhulla odotan, että miten siitä selviä. Toisaalta, jospa sieltä saisi jotain vinkkejä tähän selkäänkin. Ruokapuolella sen sijaan menee ihan kivasti. Kaikki ylimääräinen napostelu on jäänyt pois ja oon asettanut itselleni selkeän ateriarytmin, josta pidän kiinni. Ihmeen nopeasti kroppa tottuu siihen, ettei koko aikaa tarvi olla tunkemassa suuhunsa jotain hyvää. Lounassalaattilinjakin on pitänyt ja salaatit maistuvat päivä päivältä paremmilta. Olo on jo hieman parempi ja on tuo painokin pikkaisen tullut alaspäin. Laihduttaminen ei ole tällä hetkellä mikään päätarkoitus, mutta eipä siitä haittaakaan ole, jos kilo tai viisi putoaisi. Tärkeintä on saada oma olotila ja kunto edes hieman paremmaksi. Saattaahan se kunnon kohoaminen ottaa aika paljon aikaa, mutta sitten ottaa. Pienikin edistys on tervetullutta. 

Ruokien suhteen jatketaan samoilla arkisilla sapuskoilla, kuin tähänkin saakka. Eilen ruoaksi syntyi maukas broileri à la king vanhasta Pirkasta löytynyttä ohjetta soveltaen. Ei tässä mitään ihmeellistä ollut, mutta arkiruoaksi ihan ok. Alkuperäisessä ohjeessa käytettiin marinoimattomia broilerin koipi-reisipaloja, mutta koska niitä ei kaupasta löytynyt, laitoin marinoituja. Huuhtaisin vain enimmät marinadit pois. Keltaisen ja punaisen paprikan korvasin parilla punaisella suippopaprikalla. 




Broileri à la King

1 rs (n. 1,1 kg) broilerin koipi-reisipaloja
1 l vettä
1 iso sipuli
1 tl suolaa
2 laakerinlehteä
10 maustepippuria
Kastike:
1 sipuli
1 keltainen paprika
1 punainen paprika 
(tai 2 punaista suippopaprikaa)
200 g tuoreita herkkusieniä
1 rkl öljyä
4 dl broilerien keitinlientä
2 rkl sitruunamehua
½ tl mustapippuria
suolaa
2 rkl maizenaa
1 dl vispikermaa tai smetanaa (ruokakermakin käy)
1 dl persiljaa hienonnettuna

  Pane broilerin koipi-reisipalat kattilaan. Jos käytät valmiiksi marinoituja koipia, pyyhi tai huuhdo enin marinadi pois. Kaada päälle vettä niin paljon, että palat juuri ja juuri peittyvät. Kiehauta ja kuori vaahto pois. Lisää lohkottu sipuli ja mausteet.
  Keitä lihoja noin 45 minuuttia. Poista kypsistä broileripaloista nahka, irrota lihat luista ja leikkaa liha pienemmiksi paloiksi. Siivilöi keitinliemi.
  Suikaloi kuorittu sipuli ja paprikat. Viipaloi puhdistetut herkkusienet. Kiehauta sipulit ja sienet paistokasarissa öljyssä. Lisää joukkoon paprikat ja broilerien keitinlientä. 
  Mausta kastike sitruunamehulla ja pippurilla. Lisää suolaa tarvittaessa. Suurusta kastike maizenalla pakkauksen ohjeen mukaan. Anna hautua kannen alla noin 5 minuuttia. 
  Lisää lopuksi joukkoon broilerisuikaleet ja kerma. Kuumenna kiehuvaksi ja tarkista maku. Ripottele pinnalle persiljaa. Tarjoa keitetyn riisin tai kuskusin ja salaatin kanssa. 

2 kommenttia:

  1. Tsemppiä fysioterapiajaksolle!!! Mun mielestä on aina kiva kuulla, että ihmiset ottavat itseä niskasta kiinni ja alkavat liikkua. Se tekee hyvää! ☺
    Mä sain joululahjaksi sen paljon mainostetun Selättimen ja olen nyt sillä tehnyt säännöllisesti 5 min aamuin illoin. Toivon että saisin osteopaatti käynnit vähenemään...saas nähdä onko sillä toivottua vaikutusta.... ☺

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä kanssa haaveilin siitä selättimestä, mutta mun selkä ja niska on niin huono ja leikelty, että en saa sitä käyttää. Kerrohan, onko sillä vaikutusta selkävaivoihin! Voi sitten suositella muille :)

      Poista