19. tammikuuta 2015

Sikailu on vänkää - viikonlopun ylikypsä kassler maapähkinäkastikkeen ja kaalisalaatin kera

TalviSemi on taas pelattu. En oikein tiedä kumpi on väsyneempi, maalissa huhkinut neitokainen vai kentän laidalla jännittänyt äiti. Likat pelasivat turnauksessa ihan hyvin, mutta tällä kertaa se ei oikein riittänyt. Mutta saivatpa arvokasta kokemusta tällä porukalla pelaamisesta. Tytöstäni olen suunnattoman ylpeä, sillä ennen kauden alkua pelkäsi isolle kentälle ja isoon maaliin siirtymistä niin paljon, että oli valmis lopettamaan koko harrastuksen. Turhaa pelkäsi, sillä hyvinhän tyttö oli hereillä ja maali pysyi suht puhtaana. Useampi nollapeli on kuitenkin hyvä suoritus. Eihän tyttö tietenkään myönnä, että isoon maaliin siirtyminen olisi ollut lopettamissuunnitelmien syy, mutta näin mä äitinä luin rivien välistä. Mutta, se tästä turnauksesta. Seuraavasta ei vielä ole tietoa, mutta eiköhän näitä vielä tule kauden edestessä.

Koska suurimman osan viikonlopusta oon istunut katsomossa tai ajanut kodin ja Seinäjoki Areenan väliä, ei kovin kauheasti ollut aikaa seisoskella hellan ääressä. Siksi valmistin ruoan osittain jo perjantaina ja lisukkeet tein pelien välissä lauantaina. Ennen joulua ilmestyneessä Glorian ruoka & viini-lehdessä oli hurjan hyvältä vaikuttanut ylikypsän kasslerin ohje ja kun pakastimesta löytyi sopiva pala possua, ei kauheasti tarvinnut viikonlopun ruokaa miettiä. Ruokaa valmistaessa mulle sattui kyllä pieni kömmähdys ja unohdin täysin valmistaa possulle kiillotuskastikkeen. En sitä sitten enää viitsinyt tehdä ja possu sai kelvata sellaisenaan. Laitan alle ohjeen kokonaisuudessaan, jos joku haluaa kyseistä kastiketta kokeilla. Tämä possu oli ihanan mausteista ja hyvää, mutta ei ehkä niin taivaallista kuin odotin. Luulenpa tosin, että mulla oli vaan liian suuret odotukset tätä ruokaa kohtaan. Meidän väelle pähkinäkastiketta olisi riittänyt vähemmänkin, mutta jos on iso joukko syömässä, niin sitten tuo lienee ihan soppeli määrä. 




Karamellisoitu ylikypsä kassler

1½ kg kassleria
Kuivamausteseos:
1 dl fariinisokeria
1 rkl jeeraa
1 rkl chilihiutaleita tai -jauhetta
1 rkl cayennepippuria
1 rkl suolaa
½-1 rkl mustapippuria
1 rkl savupaprikaa
Suolausliemi:
1 l kylmää vettä
½ dl suolaa
½ dl fariinisokeria
2 laakerinlehteä 
½ dl kuivamausteseosta (ohje yllä)
Kiillotuskastike:
1 dl vettä
1 dl paksua vadelmaviinietikkaa TAI
½ dl paseerattua pakastevadelmaa + 
½ dl vaaleaa balsamiviinietikkaa
½ dl fariinisokeria

  Yhdistä kuivamausteseoksen ainekset. Sekoita suolausliemi. Laita vesi, suola ja sokeri kulhoon. Sekoita, kunnes ne ovat liuenneet nesteeseen. Lisää laakerinlehdet ja ½ dl kuivamausteseosta. Säästä loput lihan pintaan.
  Huuhtele liha ja pane se kookkaaseen muovipussiin kulhon sisään. Kaada suolauslientä päälle niin, että se peittää lihan. Sulje pussi ja nosta jääkaappiin maustumaan yön ajaksi.
  Ota liha huoneenlämpöön pari tuntia ennen kypsentämistä. Laita uuni kuumenemaan 100 asteeseen. Ota liha suolaliemestä, taputtele pinta talouspaperilla ja nosta liha uunivuokaan mahdollinen rasvapuoli ylöspäin. Hiero kuivamausteseos pintaan ja paina paistomittari lihan paksuimpaan kohtaan.
  Paista lihaa uunin keskitasossa 10-12 tuntia lihan paksuudesta riippuen, tai kunnes paistomittari näyttää 93 astetta. Nosta liha uunista ja kiedo folioon. 
  Valmista kiillotuskastike. Kaada ainekset kattilaan, sekoittele koko ajan ja anna kiehua kokoon, kunnes seos on ohutta siirappia, noin 3-4 minuuttia riittää. Anna seoksen jäähtyä.
  Leikkaa lihan pinnasta mahdollinen ylimääräinen rasva pois. Sivele kiillotuskastiketta pintaan ja nosta liha grillivastuksen alle 2 minuutiksi tai kunnes siirappi on hieman imeytynyt lihan pintaan.




Maapähkinäkastike
(4-6 ann.)

2 salottisipulia
3 valkosipulinkynttä
1 tuore punainen tai vihreä chili
2 rkl seesamöljyä
2 rkl fariinisokeria
2 dl suolapähkinöitä
1 prk (400g) kookosmaitoa
1 rkl soijaa
½ dl limetin mehua

  Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Halkaise chili, poista siemenet ja hienonna chili. Kuumenna öljy isossa laakeassa pannussa. Lisää sipuli ja chili ja kuullota muutama minuutti, kunnes sipuli on läpikuultavaa. Lisää sokeri pannuun ja paista seosta käännellen, kunnes sokeri hieman karamellisoituu.
  Lisää kookosmaito, pähkinät, soija ja limemehu. Anna kiehua sekoitellen 2-3 minuuttia. Kumoa seos monitoimikoneen kulhoon ja soseuta tasaiseksi. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa limemehua tai soijaa. 

Lämmin punakaalisalaatti
(4-6 ann.)

500 g punakaalia
1 pieni punasipuli
1 rkl öljyä
3/4 dl limemehua
½ dl vettä
3 rkl (ruokokide)sokeria
1 tl suolaa
½ tl mustapippuria myllystä

  Suikaloi kaali. Kuori ja viipaloi sipuli. Kuullota kaalia ja sipulia öljyssä pannussa muutama minuutti. 
  Lisää loput ainekset ja hauduta kaali kypsäksi, noin 5 minuuttia. Se saa jäädä rapeaksi. Mausta ja tarjoa lämpimänä.

  

6 kommenttia:

  1. Kuullostaa ja näyttää hyvälle! Maapähkinäkastike on aina hyvää ja tämä ohje vaikutti erityisen herkulliselta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anna :) Ajattelinkin, että nyt liikutaan sellaisessa makumaailmassa mistä sinä tykkäät.

      Poista
  2. Mielenkiintoinen yhdistelmä, poimin talteen ton maapähkinäkastikkeen reseptin, se menee kokeiluun!☺

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä jo suunnittelin, että tuo kastike voisi sopia loistavasti vaikka broilerin kanssa :) Toivottavasti teillekin kelpaa.

      Poista
  3. Mulla otti samaisesta lehdestä samainen ohje silmään, mutta en ole ehtinyt testaamaan... ☺

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näitä ihania, testattavia ohjeita on aivan liikaa :) Mun ei saisi lukea ruokalehtiä, kun haluaisin kokeilla aina kaikkea mitä niissä on...

      Poista