28. tammikuuta 2015

Voi voi, kun kaljattaa.... - pienet, juustoiset kotikaljasämpylät

Sunnuntaina iski pakonomainen tarve leipoa jotain. Mitään makeaa ei tehnyt mieli, joten kaivoin ikivanhasta reseptimapista kaljasämpylöiden ohjeen. Nesteeksi näihin tuli kotikaljaa ja taikinaan sai näppärästi hukattua hieman kuivahtaneen juustokannikan. Eihän nämä mitenkään maata mullistavia olleet, mutta ihan hyviä perussämpylöitä. Ohjeen alkuperää en enää muista. Ohjeessa ei ollut mainittu paistoaikoja ollenkaan, mutta meidän huonolla uunilla aikaa meni noin 12 minuuttia. Kannattaa siis pitää sämpylöitä hieman silmällä paiston aikana. 




Kaljasämpylät

5 dl kotikaljaa
50 g hiivaa
1 dl juustoraastetta
2 tl suolaa
1 rkl öljyä
n. 1 l sämpylä- tai hiivaleipäjauhoja
Voiteluun ja päälle:
kananmuna
juustoraastetta

 Sekoita hiiva huoneenlämpöiseen kotikaljaan, lisää juustoraaste, suola ja öljy. Alusta jauhot joukkoon ja vaivaa taikina hyvin. Kohota kaksinkertaiseksi liinalla peitettynä. Leivo sämpylöiksi ja anna niiden kohota vielä pellillä liinalla peitettynä. 
  Voitele sämpylät munalla ja ripottele päälle juustoraastetta. Paista sämpylät kauniin ruskeiksi 250-asteisessa uunissa. Aikaa menee noin 10-12 minuuttia. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti