26. huhtikuuta 2022

Vallan mainio gluteeniton suklaa-kinuskipiirakka ♥

Pääasiassa leivon muille kakkuja, mutta aina välillä saa tehdä jotain muutakin. Mun yksi ihana vakiasiakas esitti toiveen suklaa-kinuskipiirakasta, jonka ohje on Emman käsialaa. En äkkiseltään löytänyt reseptiä Emman blogin (Emma leipoo) kautta, mutta instan puolelta ainakin löytyy. Jos et Emmaa vielä instassa seuraa, niin suosittelen! Ihania kakkuja kerta toisensa jälkeen. ♥ Löytyy siis nimellä @emmasofiacake.


Koska resepti oli mulle uusi, halusin tehdä koeversion piirakasta. Viikonloppuna juhlittiin pienimuotoisesti isännän 50-vuotissynttäreitä ja pojan 11-vuotissynttäreitä, joten sain sitten hyvän tilaisuuden testata reseptiä. Ihan hitusen ohjetta muuttelin, sillä alkuperäisessä ohjeessa piirakan täytteeksi tullut suklaamousse hyydytettiin liivatteella, mutta koska yksi vieraista ei liivatetta syö, jätin sen kylmästi pois. Vaikka täyte olikin suht pehmeää, ei se haitannut ollenkaan. Suklaa kuitenkin jämäköittää täytettä jonkin verran. Sokerinkin jätin täytteestä pois ja varsin makeaa oli silti.

Ohje on periaatteessa gluteeniton, mutta meidän versioon käytin Maraboun minttukrokanttisuklaata, joka saattaa sisältää vehnää. Täysin gluteenittoman saat vaihtamalla suklaan Royalin minttu-toffeekrokanttisuklaaseen. Ja jos ei minttu innosta, tähän voi käyttää mitä suklaata tahansa! Aivan koko taikina ei vuokaan mahdu, eikä kannata tunkeakaan. Ylimääräisestä taikinasta voi paistaa muutaman pikkukeksin. 

Vaikka tämä oli ihan supermakeaa, niin olihan tämä hyvää! Piirakka teki niin hyvin kauppansa, että viimeinen pala jaettiin synttärisankareiden kesken ja me talon naiset jäätiin ilman. Ja pieni harmistus tuli, kun piirakka loppui. Mutta lupasin kyllä tehdä tätä pian uudelleen.

Suklaa-kinuskipiirakka

Pohja:
150 g voita
1½ dl sokeria
1 kananmuna
3 dl gluteenitonta jauhoseosta (esim. Semper Finmix)
1 rkl tummaa kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
Minttukrokanttitäyte:
80 g tuorejuustoa (esim. mascarpone)
2 dl kuohukermaa
95g minttukrokanttisuklaata (Royal tai Marabou)
Suklaakinuskikuorrute:
1½ dl kuohukermaa
1½ dl fariinisokeria
50g minttukrokanttisuklaata rouheena
ripaus (sormi)suolaa
Koristeeksi:
rouhittua suklaata

  Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Lisää kananmuna ja vatkaa tasaiseksi. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Sekoita tasaiseksi. Voitele vuoan (n. 11*35cm) reunat kevyesti ja leikkaa pohjalle sopivan kokoinen pala leivinpaperia. Painele taikina vuokaan jauhoja apuna käyttäen tai kaada taikinaa vuokaan ja levitä lusikan avulla. 
  Paista pohja 200 asteessa noin 20 minuuttia. Heti uunista otettua voit painella kuumaa pohjaa vuoassa vielä parempaan muotoon esimerkiksi lusikan avulla. Taikina kohoaa uunissa, joten täytteelle voi painella "kolon".  Anna pohjan jäähtyä täysin ennen täytteen valmistusta.
  Taikinaa jää hieman yli ja halutessasi voit tehdä siitä muutaman pikkukeksin. Pursota ylijäämätaikina leivinpaperille pellille ja paista n. 8-10 minuuttia 200 asteisessa uunissa. Keksit leviävät paistettaessa.
  Paloittele suklaa mikron kestävään kulhoon ja sulata mikrossa 20-30 sekuntia kerrallaan välillä sekoittaen. Jätä suklaa jäähtymään. Vatkaa kerma löysähköksi vaahdoksi. Laita tuorejuusto omaan kulhoon ja vatkaa nopeasti juuston rakenne rikki. Lisää tuorejuuston joukkoon sulatettu suklaa ja sekoita tasaiseksi. Lisää suklaa-tuorejuustoseos kermavaahdon joukkoon ja vatkaa nopeasti tasaiseksi vaahdoksi. Levitä täyte vuokaan pohjan päälle ja anna hyytyä ainakin pari tuntia ennen kuin irrotat piirakan vuoasta. Mun versiossa täyte sai hyytyä yön yli.
  Valmista kinuski. Keitä kermaa ja fariinisokeria n. 10-15 minuuttia, kunnes kinuski sakenee. Voit testata kinuskin tipauttamalla pisaran kylmään vesitilkkaan. Jos kinuski jähmettyy palloksi, on se valmis. Lisää joukkoon suola sekä suklaarouhe. Sekoittele, kunnes suklaa sulaa. 
  Anna kinuskin jäähtyä hieman ja kaada se sitten varovasti täytteen päälle. Voit ensin kaataa päälle vain pienen nokon kinuskia, sillä liian kuuma kinuski sulattaa täytteen ja liian kylmä kinuski ei levity kauniisti. Rouhi päälle suklaata.


Kiitos vielä Emma ihanasta ohjeesta! Tämä jää meillä ehdottomasti käyttöön. ♥

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti