16. tammikuuta 2023

Mustikka-karhunvatukkapiirakka ♥

Keittokirjojen läpikäynti ja uusien reseptien testailu/soveltelu jatkuu. Läheskään kaikkia en blogiin jaa, mutta jotain kuitenkin. Suurin syy taitaa olla laiskuus, sillä läheskään aina en jaksa alkaa ruokaa asettelemaan edes jotenkin kuvattavaksi asetelmaksi tai sitten reseptissä ei vaan ole mitään ihmeellistä. 

Tämän seuraavan ohjeen kanssa olin vähän kahden vaiheilla, että julkaistakko vaiko eikö, sillä tässä oli paljon hyvää, mutta ehkä vielä vähän jotain kehiteltävääkin. Makunsa puolesta oli kyllä ihan ok, eli laitetaan ohje jakoon. Kyseessä on siis Kotilieden lehtisen mustikkavuokaohjeesta sovelleltu mustikka-karhunvatukkavuoka. 

Ohjeessa hyvää oli tosiaan tuo maku. Vaikka hillo kuulemma oli vähän jännää, niin hyvää oli silti. Hilloa olisi tosin voinut olla enemmänkin. Eli ei haittaa vaikka laittaisi marjoja parisen desiä lisää. Ohjeen muruseos ei ihan vaikuttanut murulta, sillä levisi paiston aikana aikalailla. Mutta kun uunista ottamisen jälkeen vähän "möyhi" murupintaa haarukalla, niin jäähtyessä se alkoi hieman näyttää ja tuntua murupinnalta. Lisäksi kypsentäminen otti hieman enemmän aikaa kuin mitä alkuperäisessä ohjeessa mainittiin, eli loppuajasta saa vähän tarkkailla koska piirakka on kypsä. Tämä kaipaa ehdottomasti kaverikseen vaniljakastiketta tai -jäätelöä. Piirakan pohja kovettui kylmässä aikalailla, mutta ihan muutama sekunti mikrossa ennen tarjoamista pehmensi tuota mukavasti. Siis mikroon aina syötävä pala kerrallaan.


Piirakan voi halutessaan tehdä pelkistä mustikoista tai vaihtaa karhunvatukat vaikka vadelmiin. Minä laitoin tähän karhunvatukoita siksi, kun mustikoita ei kotona ollut tarpeeksi ja karhunvatukkarasia sattui olla sopivasti pakastimessa siinä mustikoiden vieressä. Siitä se idea sitten lähti... 

Mustikka-karhunvatukkavuoka

150 g voita tai margariinia
1 dl ruokosokeria
1 kananmuna
4 dl vehnäjauhoja 
1 tl leivinjauhetta
Mustikka-karhunvatukkatäyte:
3 dl mustikoita (lisää 1dl halutessasi)
2 dl karhuvatukoita (lisää 1 dl halutessasi)
½-1 rkl sitruunan raastettua kuorta
puolen sitruunan mehu
2 rkl sokeria
1 rkl perunajauhoja
Pinnalle:
100 g kylmää voita
1 dl fariinisokeria
½ dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita (voisi olla vähän enemmän)

  Mittaa täytteen ainekset kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Anna kiehua muutama minuutti koko ajan sekoittaen. Nosta kattila sivuun ja anna täytteen jäähtyä.
  Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Sekoita joukkoon kananmuna ja vehnäjauho-leivinjauheseos. Painele taikina voideltuun piirakkavuokaan (halk. n. 24-26cm). Käytä tarvittaessa jauhoja apuna. Lusikoi kiisseli vuokaan ja paista piirakkaa 175-asteisen uunin alaosassa n. 20 minuuttia.
  Nypi pinnalle tulevat ainekset murumaiseksi ja ripottele piirakan pinnalle. Ohjeen muruseoksessa on aika paljon rasvaa suhteessa muihin aineksiin, eli voit halutessasi joko vähentää voin määrää tai lisätä esim. ½ dl kaurahiutaleita. Onnistuu toki noinkin, mutta lopputulos ei ole kovin murumainen. Hyvää on kuitenkin. Kypsennä piirakkaa vielä 10-20 minuuttia tai kunnes piirakka on kypsä. Täyte jässähtää vielä jäähtyessään. 
  Tarjoa vaniljakastikkeen tai -jäätelön kera. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti