7. tammikuuta 2023

Ranskalainen jauhoton suklaakakku ♥

Taas on hujahtanut tovi siitä kun viimeksi blogin avasin. Kuukauden aikana on tapahtunut yhtä sun toista, mutta jospa kerron kuulumisia sitten jutun lopuksi ja keskitytään ensin oleelliseen eli eilen leivottuun ranskalaiseen suklaakakkuun.

Viimeisen kuukauden aikana leipomiset ja kokkailut on olleet aika vähissä, mutta eilen innostuttiin pojan kanssa taas leipomaan. Ohje tähän suussasulavaan, jauhottomaan suklaakakkuun löytyi Lyn Rutherfordin Marjaherkkuja ja muuta hyvää-kirjasta. Aivan ei meidän leipominen mennyt putkeen, mutta mokailusta huolimatta lopputulos oli herkullinen. Mutta pikkuvinkkinä, älä unohda lisätä voita suklaan joukkoon. Jos kuitenkin kakkua uuniin nostaessa huomaat voin pöydällä, voit kaataa taikinan takaisin kulhoon, sulattaa voin mikrossa ja sekoittaa voisulan varovasti taikinan joukkoon. Älä unohda leivinpaperia vuoan pohjalta. Jos unohdat, voit kaapia osan kakusta irti vuoan pohjasta epämääräiseksi, mutta herkulliseksi ruskeaksi kasaksi. Älä paista kakkua liian ylhäällä uunissa, sillä pinta tummuu helposti. Mutta ei hätää, tomusokerilla saa osan tummasta pinnasta peittoon.


Sitten siihen ohjeeseen. Kakku on helppo tehdä ja lopputulos on kostea, suklainen ja mutakakkumainen. Kakku kohoaa uunissa valtavasti, mutta laskee reilusti uunista ottamisen jälkeen. Tämä kuuluu asiaan. Lisäksi kakun pinta saattaa halkeilla paistettaessa. Älä paista kakkua liian kypsäksi, vaan niin että on juuri ja juuri kypsä.


Ranskalainen suklaakakku / jauhoton suklaakakku

200 g (suolatonta) voita huoneenlämpöisenä
200 g tummaa suklaata
4 kananmunaa valkuaiset ja keltuaiset eroteltuna
200 g sokeria

  Kuumenna uuni 190 asteeseen. Laita irtopohjavuoan (halk. n. 20-22cm) pohjalle leivinpaperi ja voitele reunat. 
  Paloittele suklaa pieniksi paloiksi ja sulata joko vesihauteessa tai mikrossa 20-30 sekuntia kerrallaan välillä sekoitellen. Lisää huoneenlämpöinen, pehmennyt voi suklaan joukkoon ja sekoita tasaiseksi. 
  Pane keltuaiset ja puolet sokerista kulhoon ja vatkaa vaaleaksi, paksuksi vaahdoksi. Lisää suklaaseos ja sekoita kevyesti. 
  Vatkaa toisessa, puhtaassa kulhossa puhtailla vatkaimilla valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää loppu sokeri ja vatkaa vielä kevyesti. Kääntele valkuaisvaahto lastalla varovasti suklaaseoksen joukkoon. Jos haluat, voit vatkata valkuaiset ensin, sillä keltuais-sokeriseos ei ole niin tarkka vatkainten puhtauden suhteen. 
  Kaada taikina vuokaan. Paista 40 minuuttia tai kunnes kakku on keskeltä juuri ja juuri kiinteä. Ota kakku uunista ja anna jäähtyä vuoassaan 15 minuuttia. Tarjoa lämpimänä tai kylmänä kermavaahdon ja/tai marjojen kanssa.


Sitten pikaisesti niihin kuulumisiin. Oon tässä rampannut lääkäreissä ja fysioterapeutilla tuon kipeän käteni kanssa ja kävi ilmi, että vikaa on vähän enemmän kuin mitä ensin ajateltiin. Ja oli kyllä ihan viime hetket lopettaa tuo jatkuva leipominen, sillä kuulemma seuraava vaihe olisi ollut se, että käsi lakkaa toimimasta kunnolla. Nyt on edessä kuntoutusta ja jos se ei auta, leikellään. Mutta siis näissä määrin mitä kakkuja olen tehtaillut, ei enää jatkossa leivota. Ei vaikka käsi kuntoon joskus tulisikin. Sen lisäksi onnistuin katkaisemaan ennestään kipeästä kädestä yhden sormen jänteen nivelsiteen, ihan perinteisesti lyömällä, joten käsi on ollut nyt lastassa muutaman viikon. Ensi viikolla selviää kuinka hyvin tuo on parantunut ja toivon että tuon lastan käyttöä saisi jo vähentää. Tiedossa olisi nimittäin karateleiri, johon olisi paljon hauskempaa osallistua ilman paketoitua kättä. Mutta päivä kerrallaan, ei siinä muu auta.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti