20. maaliskuuta 2012

PPP = puuroa, pastaa, pannaria

Aamu alkoi pitkästä aikaa puurolla. Niin hyvää kuin puurot onkin, niin mä oon vähän turhan laiska niitä ittelleni keittämään. Muistin kuin muistinkin laittaa illalla kuivattuja aprikooseja likoamaan. Sitäkään en oo suunnitellut kuin vasta viikon.... No, nyt mä sen hirssi-aprikoosipuuron sain tehtyä. Ohje puuroon löytyi tuosta mun vanhasta Ruutukokki-kirjasta. Tuo kirja oikeasti hajoaa pian käsiin. Sitä on jo teippailtu pakkausteipillä, että pysyisi kasassa. Täytyy yrittää ehjätä sitä vielä, kun en halua siitä luopuakaan. Mutta siihen puuroon. Lisäsin tuohon ohjeesta poiketen vähän suolaa ja sokeria, niin tuli parempaa.

Hirssi-aprikoosipuuro

8 kuivattua aprikoosia
1l vettä liottamiseen
2dl hirssihiutaleita
7,5dl liotuslientä+vettä tarvittaessa
ripaus suolaa
ripaus sokeria tai nokko hunajaa

  Huuhtele aprikoosit ja laita likoamaan kylmään veteen edellisenä iltana. Mittaa liotusvesi ja jatka sitä tarvittaessa kylmällä vedellä, niin että saat yhteensä 7,5dl vettä. Keitä aprikooseja vedessä noin 5 minuuttia ja vatkaa ne rikki. Lisää hirssihiutaleet sekoittaen ja keitä noin 10 minuuttia miedolla lämmöllä välillä hämmentäen. Makeuta halutessasi hunajalla tai sokerilla ja mausta ripauksella suolaa.


Heti otin tilaisuudesta vaarin, kuten neiti asian ilmaisi ja tein katkarapupastaa. Mitäs meni neiti paljastamaan tykkäävänsä katkaravuista. Nyt niitä sitten syödään kyllästymiseen asti! Päivän pastaohje on lähtöisin Pirkasta. Käytin hyväkseni pastapussien loput ja siksi meillä oli sitten mustaa ja vaaleaa pastaa sekaisin. Ei tuo musta pasta kyllä kovin kummoista ole. Taitaa jatkossa jäädä kauppaan. Ohjeen mukaan tehty kastike oli valtavan hyvää, mutta sitten kun sen sekoitti pastan sekaan, ei kastike juuri enää maistunutkaan. Tylsää. Toimiskohan tuo soosi riisien kanssa paremmin?

Sitruunainen katkarapupasta

300g (n.8 kerää) tagliatellea
350g pieniä kuorittuja katkarapuja
0,5 purjoa
0,5 sitruunan mehu
2dl ruokakermaa
2rkl ketsuppia
1rkl kalafondia
chilijauhetta
mustapippuria
n.0,5dl hienonnettua tilliä (laitoin kuivattua)
Lisäksi:
parmesaaniraastetta

  Sulata katkaravut ja valuta ne. Halkaise, huuhdo ja suikaloi purjo. Kuullota purjosuikaleet öljyssä. Lisää sitruunan mehu, ruokakerma, ketsuppi, fondi ja mausteet. Keitä kastiketta muutaman minuutin ajan.
  Lisää katkaravut ja tilli. Kuumenna, mutta älä keitä (katkaravut sitkistyvät keitettäessä). Sekoita kastike keitetyn tagliatellen joukkoon ja koristele tillillä. Tarjoa lisäksi parmesaanijuustoraastetta.


Pahasti näyttää siltä, että mun täytyy mennä kaivelemaan jotain pannukakkuohjetta. Jääkaapissa nimittäin nököttää yksi juomatta jäänyt maito, joka olisi syytä käyttää pikapuolin. Onpas harmillista, kun täytyy tehdä ja syödä pannaria :)

Pannukakku ohje löytyi, testattiin ja osaksi on jo syötykin. Päädyin tekemään omenapannaria, kun hedelmäkorissa sattui olemaan just sopiva määrä omppuja. Tulipahan nekin syötyä. Tämän kanssa vaniljajäätelö olisi ollut paikallaan, mutta se tuhottiin jo eilen. Onneksi jääkaapista löytyi creme vispi-purkillinen, josta vispasin osan vaahdoksi ja maustoin sokerilla ja vaniljasokerilla. Eihän se vaniljajäätelön veroista ollut, mutta ihan hyvä korvike. Yhtään en tiedä, että mistä lehdestä oon tämän ohjeen löytänyt.

Pannukakku
(uunipellillinen)

1l maitoa
4 munaa
1tl suolaa
3rkl sokeria
4,5dl vehnäjauhoja
Pellille:
25g margariinia
Lisäksi:
4 omenaa viipaleina
kanelia
sokeria

  Vatkaa kulhossa maito, munat, suola ja jauhot tasaiseksi taikinaksi. Lisää sokeri. Nosta taikina jääkaappiin turpoamaan puoleksi tunniksi.
  Voitele uunipelti margariinilla. Mä en tykkää laittaa taikinaa suoraan pellille vaan laitan ensin leivinpaperin ja voitelen sitten sen. Voitelua helpottaa suunnattomasti, jos heittää margariininokareen pellille leivinpaperille ja pellin hetkeksi kuumaan uuniin.
  Viipaloi kuoritut omenat ja levitä viipaleet pellille. Itse ripottelin omenoille vielä vähän sokeria ja kanelia. Kaada taikina omenaviipaleiden päälle.
  Paista pannaria 225-asteisen uunin keskitasolla noin 30 minuuttia. Tarjoa jäätelön tai kermavaahdon kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti