11. maaliskuuta 2012

Sunnuntaipäivän suolaiset

Tähän mennessä on ollut kyllä harvinaisen mukava sunnuntaipäivä. Aamupäivällä kävi mieluisia vieraita kaffittelemassa. Päälle pieni lenkki tuolla ihanassa keväisessä auringonpaisteessa. Mukavata. Ajattelin, että olisin saanut tuon pikkumiehen nukkuessa pihalla laitettua ruoan ja suunniteltua ensi viikon ruokalista, mutta ei... Ilmeisesti herra vaistosi, että äiti haluaisi tehdä jotain rauhassa ja silloinhan on oikein mainio hetki herätä. Mutta ruoka on tehty ja ruokalista suunniteltu, herran heräilyistä huolimatta. Pikkumies ei ilmeisesti vaan malta nukkua, kun otti eilen ensimmäiset askeleet ilman tukea. Ja nyt onkin sitten kova treeni päällä koko ajan.

Aamulla tein jauhelihapannarin, kun kerran vieraita oli tulossa. Vaikka olisin mä tehnyt sen muutenkin. Ohje on samaisesta Seuran ruokakirjasta kuin tuo eilinen kakkukin. Tätä pannukakkua oon tehnyt monen monituista kertaa ja on hyväksi havaittu ohje.

Jauhelihapannari

600g jauhelihaa (laitoin 700g)
2 sipulia
1 purjo
1tl yrttisuolaa
pippuria
basilikaa
oreganoa
1-2 paprikaa
2 maustekurkkua
Taikina:
6dl maitoa
4 kananmunaa
3dl vehnäjauhoja
1tl suolaa
Pinnalle:
4dl juustoraastetta

  Ruskista jauheliha kevyesti omassa rasvassaan. Hauduta jauhelihan joukossa hienonnetut sipulit ja purjo pehmeiksi. Mausta seos. Kuutioi paprikat ja kurkut ja lisää jauhelihaseokseen. Levitä seos leivinpaperin päälle uunipannuun.
  Sekoita maito, kevyesti vaahdotetut munat, jauhot sekä suola tasaiseksi taikinaksi ja kaada muiden ainesten päälle uunipannuun. Levitä pintaan juustoraaste.
  Paista 200 asteen uunilämmössä noin 30 minuuttia. Tarjoa salaatin kanssa.


Eiliselle suunniteltu liha-sipulipata oli vuorossa tänään. Mä en oikein tiedä, mitä tuosta ruoasta ajattelisin. Kaneli tuo aina mieleen riisipuuron ja on hirvittävän vaikea mieltää sitä lihapadan mausteeksi. Omenan tuoksu taas toi mieleen omenapiirakan. Vielä kun lisukkeeksi on pastaa, on ruoka aika omituista. Vaikka oli tuo kaikessa omituisuudessaan aika hyvää. Lihapadan ohje on Me-lehdestä lähtöisin.

Liha-sipulipata

1rs (700g) karjalanpaistilihaa
1rkl öljyä
0,5tl suolaa
0,5tl rosmariinia
4 katajanmarjaa rouhittuna
0,5dl tomaattipyreetä
1 lihaliemikuutio
3dl vettä
1 kanelitanko
2 sipulia
2 omenaa
1rkl öljyä
1rkl siirappia
2rkl persiljaa silputtuna (laitoin kuivattua)
Lisäksi:
keitettyä pastaa

  Ruskista karjalanpaistilihat kahdessa erässä paistokasarissa. Mausta suolalla, rosmariinilla ja rouhituilla katajanmarjoilla. Lisää tomaattipyree, murennettu liemikuutio, kiehuva vesi ja kanelitanko. Pane kansi päälle ja anna hautua miedolla lämmöllä noin 40 minuuttia. Kuori ja lohko sipulit sekä omenat. Kuumenna öljy ja siirappi paistinpannussa. Paista lohkot kauniin ruskeiksi ja lisää ne paistokasariin lihojen päälle kypsennyksen loppuvaiheessa. Ripottele persiljasilppu päälle ja sekoita pata kevyesti nostellen. Nauti makaronien kanssa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti