27. lokakuuta 2012

Trick or treat

Tänään oli Kääpiölinnassa vihdoin ja viimein kauan kaivattujen halloween-pippaloiden vuoro. Mun käskystä juhlavieraiden määrä oli oleellisesti pienempi kuin viime vuosina. Kun likat kasvaa, niin ei tänne meidän pieneen tupaan edes mahtuisi kymmentä teiniä kerrallaan. Tai mahtuisi, mutta silti. Nyt ei enää vaan jaksanut mitään isoja kekkereitä. Tarjoilussa mentiin aikalailla valmisjuttuja hyödyntäen. Väsäsin neideille maidottoman kummituskakun ja tuunattuja, valmiita pikkupizzoja. Lisäksi oli sipsejä, karkkia ja kummitussuukkoja. Ja limua tietenkin.

Ruokaakin piti laittaa, joten tänään on tullut tehtyä yhtä sun toista. Tässä rimpsu ohjeita, sekavan sekalaisessa järjestyksessä tietenkin. Kakusta tuli vähän turhankin kostea, mutta kuulemma ihan hyvää :)

Kummituskakku

Kahden munan kakkupohja:
2 kananmunaa
0,75dl sokeria
1dl vehnäjauhoja
0,5tl leivinjauhetta
Täyte:
1prk(2,5dl) Oatly maidotonta vaniljakastiketta (tai tavallista, jos maito käy)
mansikkahilloa
pakastemansikoita
Kostutukseen:
0,5dl jaffaa
Päälle:
mustaa sokerimassaa
valkoista marsipaania
Reunalle:
valkoisia toffeekuulia tms.

  Ota kananmunat hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Vatkaa sokeri ja munat kovaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja sihtaa seos munavaahtoon. Sekoita taikina varovasti sekaisin.
  Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka huolellisesti. Mun vuoan halkaisija oli noin 16cm, mutta hieman suurempikin käy.
  Paista kakku 175-asteisen uunin alatasolla 20-25 minuuttia. Kokeile kypsyys tikulla. Jos kakkuun pistettyyn tikkuun ei jää taikinaa, on kakku kypsä.
  Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Vaahdota vaniljakastike vaahdoksi. Nosta alin levy tarjoiluvadille tai tuorekelmun päälle ja kostuta jaffalla. Levitä pohjalle ohut kerros mansikkahilloa. Levitä hillon päälle reilu kerros vaniljavaahtoa ja kohmeisia, halkaistuja mansikoita.
  Nosta päälle toinen kakkulevy, kostuta ja täytä. Nosta kansi päälle ja kostuta. Kääri kakku kelmuun ja anna maustua jääkaapissa muutamasta tunnista seuraavaan päivään.
  Levitä loppu vaniljavaahto kakun päälle. Kauli sokerimassasta ohuehko levy ja nosta varovasti kakun päälle. Siisti reunat ja nostele halutessasi reunalle karkkeja. Nostele koristeet päälle juuri ennen tarjoilua.




Kummitussuukot

  Poista Brunbergin suukoista folio ja tee kummituksille silmät joko leikkaamalla varovasti terävällä veitsellä tai pursottamalla sulatetulla valkoisella suklaalla. Myös sokerikuorrute käy, mutta sitä on aika hankala saada pysymään. Mulla tuli suukkojen kanssa hieman kiire, eikä niistä tullut kovin nättejä. Mutta ei haittaa :)



Tuunatut pizzanaamat
Juhlatunnelmaa



Sain taas muistutuksen siitä, että kannattaako yrittää kokkailla mitään, kun ympärillä on hirveä hälinä ja ittellä on maailmanlopun päänsärky. Ajattelin aamulla aamukahvin jälkeen laittaa kebabklöntin uuniin muhimaan ja maustaa lihan hieman toisin kuin yleensä. No, sain jauhelihat kulhoon, sekaan aromisuolaa, mustapippuria ja valkosipulijauhetta.... Tai siis sen piti olla valkosipulijauhetta. Oikeasti kaadoin kebebseokseen ison kasan valkopippuria :/ Argh. Osan pippureista sain pois, mutta tottahan sinne osa jäi. Tiedossa oli siis hyvin pippurista kebabia. Onneksi olin pienentänyt mustapippurin osuutta, joten ei siinä niin suurta vahinkoa tapahtunut. 

Kebab

2kg naudan paistijauhelihaa
1ps(90g) aromisuolaa
0,25dl rouhittua mustapippuria
2rkl valkosipulijauhetta

  Laita jauheliha suureen kulhoon ja kaada mausteet sekaan. Vaivaa taikinaa huolellisesti käsin niin, että mausteet sekoittuvat kunnolla. Tärkeää olisi saada mahdollisimman paljon ilmaa pois.
  Muotoile mureketaikina isoksi pötköksi ja kääri tiukasti folioon. Nosta 100-asteiseen uuniin ja kypsennä 4 tuntia.
  Ota kebab uunista ja anna vetäytyä ainakin vartin verran. Avaa käärö, leikkaa ohuiksi siivuiksi ja herkuttele.

Laitoin serkun tekemään kebabille kermaviilikastikkeen. Raikas kastike sopii ihanasti mausteisen lihan kanssa! Jos jotain pitäisi lisätä, niin ehkä ihan pieni ripaus sokeria. Kuulemma oli kokilla käynyt mielessä, mutta ei enää viitsinyt sokeripurkkia etsiä mun monien purkkien ja purnukoiden seasta. Mutta oikein hyvää oli! Kiitos kokille!

Kermaviilikastike kebabille

1tlk kermaviiliä
pieni pala kurkkua pienenä silppuna
n.3tl valkosipulimurskaa
n.1tl pippurisekoitusta
hyppysellinen suolaa

  Sekoita ainekset sekaisin ja anna maustua jääkaapissa ennen tarjoilua.


Olikos se eilen vai koska, kun tuskailin vierailemaan tulevan nuoren neidin ruokien suhteen. Väsäilin ihan hatusta vetäen kastikkeen niistä aineksista, jotka kuulemma kelpaa. Ja kelpasihan tuo! Jesss! Valkosipulia kuulemma saisi laittaa enemmän, mutta muuten molemmat likat söi hyvällä ruokahalulla. Mä oon niin ylpeä noista :) Ja vähän itsestänikin.

Salsainen kasvispastakastike

1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
tilkka öljyä
1tlk kidneypapuja
n.100g tölkkimaissia
1 punainen chili
3dl salsaa
0,5dl vettä
0,5dl ketsuppia
ripaus mustapippuria
0,5-1 punainen paprika

  Hienonna sipuli ja viipaloi valkosipulit. Kuullota sipulit läpikuultaviksi tilkassa öljyä. Lisää salsa, pavut, maissit, viipaloitu chili, vesi ja ketsuppi. Mausta hitusella mustapippuria.
  Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua hiljalleen viitisen minuuttia. Lisää isoiksi kuutioiksi kuutioitu paprika ja anna lämmetä vielä muutama minuutti.
  Tarjoa riisin tai pastan kera.

4 kommenttia:

  1. Upean näköinen herkkupöytä! Ihania herkkuja :-)

    VastaaPoista
  2. Kiitos :) Likoilla oli vaan aivan liian kiire juoksentelemaan pihalle noitakamppeet päällä, joten herkkuja jäi ihan liikaa. Mulla on nyt kaamea velvollisuus syödä niitä pois :DD

    VastaaPoista
  3. Kiitos herkuista! Kukahan mulle nyt tänään kokkaa. Totuin jo noihin valmiisiin herkkupöytiin. Vois pitää hernekeittopäivän;)
    -Miia

    VastaaPoista
  4. Ollos hyvä vaan :) Ihanaa kun tulitte! Täällä on yksi pieni mies, joka kulkee pitkin tupaa huudellen välillä Miiaa, välillä mummaa :) Ja sitten tulee aina itku. Reppana.

    VastaaPoista