20. helmikuuta 2013

Mikähän meripeto kipparin järjen vei? - pähkinäinen lohi mangochutney-kermaviilikastikkeella

Eläköön pikaruoka! Ei tarttisi valittaa, mutta maatessa keittiön lattialla kärsien elämää suuremmasta päänsärystä, ei kokkailu ollut ensimmäisenä mielessä. Kun särkylääkkeen tuoma taivaallinen, kivuton olotila alkoi hissukseen ottaa valtaa, sain jotain aikaiseksikin. Onnekas sattuma oli, että tänään ruokalistalla komeili varsin helppo, nopea ja ihanan pähkinäinen lohiateria! Noin puolessa tunnissa koko komeus oli valmis ja kelpasi jopa kalaa vieroksuvalle ukollekin. Neiti tosin tapansa mukaan pyöritteli kalanpaloja pitkin lautasta yrmeä ilme kasvoillaan. Mutta nyt ei ollut kyllä ruoassa vikaa. Koko komeuden kruunasi äärisimppeli ja hyvänmakuinen mangochutney-kermaviilikastike. Ohje löytyi jälleen kerran Pirkasta. Tosin kirjolohi vaihtui loheen ja mintut korianteriin. Pähkinäkuorrutetta mutustellessa tuli mieleen, että samainen pähkinäsekoitus toimisi varmasti broilerinkin kanssa.

Dukkah-lohi

1(n.600g) lohifilee
ripaus suolaa
2rkl sitruunamehua
Dukkah-seos:
0,5dl kuorittuja manteleita
0,5dl hasselpähkinöitä
0,5dl seesaminsiemeniä
0,25tl juustokuminaa
0,5-1tl suolaa
1tl ruokokidesokeria
tuoreita mintunlehtiä tai korianteria
Kermaviilikastike:
1tlk kermaviiliä
2-3rkl mangochutneya
suolaa
mustapippuria

   Paahda manteleita, pähkinöitä ja seesaminsiemeniä kuumassa pannussa, kunnes ne ovat saaneet hieman väriä. Kaada seos monitoimikoneen kulhoon ja lisää juustokumina, suola sekä sokeri. Hienonna tasaiseksi.
  Nosta lohi uunivuokaan nahkapuoli alaspäin ja mausta sitruunanmehulla ja suolalla. Levitä dukkah-seos lohen pinnalle. Paista uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia.
  Sekoita kermaviilikastikkeen ainekset keskenään. Koristele lohi esimerkiksi tuoreilla mintun- tai korianterinlehdillä. Tarjoa lisäksi riisiä tai perunoita ja salaattia.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti