10. maaliskuuta 2013

Porkkana purtavaksi

Aamupäivällä laitoin jätkät ulos pakkaseen ja hyödynsin pienen vapaahetken pyöräyttämällä muutamat porkkanasämpylät ja suunnittelemalla ensi viikon ruokalistan. Alkuviikko on aikamoista säntäilyjä, joten ruoatkin on sen mukaisia. Helppoja, nopeita ja tuiki tavallisia. Aamulla mulle iski taas ahdistus kaapeissa lojuvien vajaiden jauhopussien, erilaisten säilykkeiden ja tupaten täynnä olevan pakastimen takia ja nyt on pakko yrittää käyttää niitä aineksia, mitä kotoa löytyy. Siksipä mä nuo sämpylätkin tein. Ohje näihin löytyi vanhasta Ruutukokki-keittokirjasta.

Sämpylät olivat ihan hyviä ja sopivan pehmoisia. Ainakin lämpöisinä kelpasivat vallan mainiosti. Aluksi pelkäsin, että olisivat kuivia käppyröitä, kun jotenkin näyttivät siltä uunista ottamisen jälkeen. Taikinaa tehdessä suolan määrä aiheutti kummastusta, mutta ei näistä tullut ollenkaan liian suolaisia, vaan just sopivia. Halutessaan nämä voi tehdä kokonaan hiivaleipäjauhoista.

Porkkanasämpylät
(n.20kpl)

5dl maitoa
50g hiivaa
1rkl suolaa
0,5dl siirappia
3-4dl hienojakoista porkkanaraastetta (2-3 porkkanaa)
5dl grahamjauhoja
n.8-9dl vehnäjauhoja
0,5dl öljyä

  Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Lisää suola, siirappi ja porkkanaraaste. Alusta jauhot taikinaan ja lisää öljy. Vaivaa taikina sileäksi ja kohota kaksinkertaiseksi liinalla peitettynä vedottomassa paikassa.
  Leivo taikinasta noin 20 pyöreää tai pitkulaista sämpylää. Nosta pellille leivinpaperille ja anna kohota. Paista sämpylöitä 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
  Porkkanaraasteen voi korvata muillakin juuresraasteilla tai hienonnetuilla sienillä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti