25. kesäkuuta 2013

Ota poika leipää - pähkinäsämpylöitä ja makaroni-jauhelihapataa

Viikonloppuna bongasin ruokaohjemapeistani kokeilemisen arvoisen pähkinäsämpylöiden ohjeen. Keli ei sinänsä ole paras mahdollinen leipomiseen, mutta hiljalleen kiristyvä pinna vaati taikinaterapiaa. Onneksi tämä on viimeinen iltaviikko ennen ukon lomaa. Mitään kaunokaisia mun sämpylöistä, tai paremminkin leipäsistä, ei tullut, mutta maku oli kohdillaan. Ja purtavaa näissä sämpylöissä riittää, jos käyttää sämpyläjauhoja. Pähkinärouheen tein murskaamalla kuorittuja manteleita, cashewpähkinöitä ja hasselpähkinöitä. Täytteen yrtteinä oli persiljaa ja basilikaa. Tämä on kanssa niitä vuosikausia sitten talteen otettuja ohjeita, joten alkuperää en tiedä.

Pähkinäsämpylät
(n.15kpl)

5dl vettä
0,5dl öljyä
50g hiivaa tai 2pss(à11g) kuivahiivaa
1tl suolaa
2rkl fariinisokeria
50g pähkinärouhetta
3dl kaurahiutaleita
n.7-8dl vehnä- tai sämpyläjauhoja
Pinnalle:
1-1,5dl juustoraastetta
30g pähkinärouhetta
3rkl voita tai margariinia
1dl tuoreyrttejä, esim. basilika, oregano, persilja

  Lämmitä vesi noin 40-asteiseksi. Lisää öljy, hiiva, suola ja fariinisokeri. Jos käytät kuivahiivaa, lisää se sekoitettuna puoleen desiin jauhoja. Sekoita hyvin ja lisää kaurahiutaleet, rouhitut pähkinät ja loput jauhot. Käytä jauhoja vain sen verran, että saat pehmeän, kulhon reunoilta irtoavan taikinan. Peitä taikina liinalla ja anna kohota kaksinkertaiseksi.
  Kaada taikina jauhotetulle pöydälle, leikkaa paloiksi ja pyörittele sämpylöiksi. Laita sämpylät leivinpaperille pellille, peitä liinalla ja anna kohota.
  Sekoita täyte. Paina sormilla kolot sämpylöiden keskelle ja jaa täyte koloihin. Paista 200-asteisessa uunissa noin 17 minuuttia. Laita lämpimät sämpylät koriin, peitä liinalla ja anna niiden pehmentyä hetki ennen syömistä.


Näin kesäisin ei aina jaksa seistä tuntitolkulla hellan ääressä, joten nopeat arkiruokaohjeet tulee tarpeeseen. Tämän Yhteishyvän ohjeesta sovelletun padan valmistamiseen ei kauaa mene. Ja oli vielä hyvääkin!

Kesäinen makaroni-jauhelihapata


400g jauhelihaa
0,5 kesäkurpitsaa
1 sipuli silputtuna
3rkl öljyä
n.400g chili-tomaattimurskaa
1 lihaliemikuutio
2-3tl valkosipulimurskaa
3dl vettä
2dl makaronia
1tl oreganoa
1tl ruokokidesokeria

  Kuullota öljyssä jauheliha, paloiteltu kesäkurpitsa ja sipulikuutiot. Lisää loput aineista ja anna padan kiehua hiljalleen noin 5-10 minuutin ajan, kunnes makaronit ovat kypsiä. Lisää tarvittaessa vettä. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Tarjoa heti.


  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti