24. kesäkuuta 2013

Pinnan alla (katastrofaalinen broileriruukku ja mauttomat pikkuperhoset)

Broileriruukkuja oli tarkoitus tehdä jo eilen, mutta ruokasuunnitelmat muuttuivat taas kerran. Lauantailta jäi niin paljon perunoita, lihaa ja makkaraa, että eilen syötiin tuiki tavallista pyttipannua. Loput maustevoitkin pääsivät hyötykäyttöön, kun paistoin perunat öljyn ja valkosipulimaustevoin seoksessa. Mitä vähemmän ruokaa menee haaskiin, sen parempi.

Mutta sitten näihin ruukkuihin. Huomaa että on maanantai, sillä mikään ei iske. Ei kokkaaminen, ei siivoaminen, ei löhöily, ei mikään. Mutta kun pakko on jotain syödä, tai saada ainakin lapsille syötäväksi, niin kauhan varteen on tartuttava. Sen verran lusmuilin, että tein vaan yhden ison broileriruukun useamman pienen sijaan. Ohjeen alkuperää en enää muista, sillä tämäkin on kopsattu mappeihin likemmäs 15 vuotta sitten.

Kokkailu osoittautui varsin takkuiseksi touhuksi, eikä lopputuloskaan ollut mikään kaunistus. Taikinan käsittely ei onnistunut, ei sitten millään. Ja kun lopulta sain jonkinlaisen taikinakuoren vuoan päälle ja laitettua vuoan uuniin, tipahti kansi osittain vuokaan ja osittain uunin pohjalle. Ehkä tuo pienissä ruukuissa kestäisi paremmin. Taikinakuori ei tahtonut millään ruskistua. Eikä ruoasta saanut yhtään edustuskelpoista kuvaa. Sinänsä ruoassa itsessään ei ollut mitään vikaa, vaan kastike oli ihan hyvää.

Lopusta taikinasta tein pieniä keksejä, jotka voitelin kananmunalla, ripottelin päälle sokeria ja kypsensin 200-asteisessa uunissa kymmenisen minuuttia. Söpöjä, mutta ei oikein minkään makuisia.

Taidan lyödä patakintaat naulaan ja mennä ulos mököttämään. Tämä ei selvästikään ole mun kokkauspäivä. Tässä kuitenkin sovellettu ohje, jos joku muu onnistuisi paremmin. Alkuperäiseen kastikkeeseen tuli vielä purjoa ja smetanaa oli vain ruokalusikallinen. Jatkossa lisäisin taikinaan pikkuisen suolaa.

Broileriruukut
(5ann.)

Kansitaikina:
125g maitorahkaa
125g voita
2dl vehnäjauhoja
Voiteluun:
kananmunaa (voi jättää pois)
Kastike:
300-400g broilerisuikaleita
1rkl voita tai öljyä
0,5tl currya
0,5tl paprikajauhetta
2 sipulia hienonnettuna
2dl vettä
2-4 valkosipulinkynttä
1 paprika kuutioituna
1prk ananaspaloja
1rkl rakuunaa
1tl suolaa
1rkl vehnäjauhoja
50g smetanaa

  Sekoita pehmeään voihin maitorahka ja jauhot. Laita taikina hetkeksi kylmään.
  Ruskista broilerisuikaleet rasvassa pannulla. Mausta. Lisää joukkoon sipuli- ja valkosipulsilppu ja jatka kypsentämistä vielä hetki. Lisää vesi ja hauduta muutama minuutti. Lisää loput ainekset, vehnäjauhot pieneen vesitilkkaan liotettuna. Anna kiehua 10 minuuttia.
  Jaa kastike uuninkestäviin vuokiin tai yhteen isompaan uunivuokaan. Kauli taikina ohueksi ja leikkaa tarvittaessa neliöiksi. Nosta taikinapalat kansiksi vuokien/vuoan päälle. Voitele halutessasi kananmunalla.
  Kypsennä ruokaa 175 asteisessa uunissa, kunnes taikina on saanut kauniin värin. Tarjoa keitetyn riisin ja salaatin kanssa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti