9. kesäkuuta 2013

Sika, voi kuinka isi syö.... taas.

Joku aika sitten sain eräältä lukijalta ihanan sikamaisen ruokaohjeen. Kun pakastimesta löytyi vielä lähes kolmen kilon possun niska, niin tottahan ohjetta täytyi kokeilla. Uunista tulleet tuoksut tosin olivat niin hyviä, etten malttanut muhittaa lihaa kuutta tuntia ja siihen vielä kahta tuntia jälkilämmöllä... Nälkä oli nimittäin melkoinen! Olisi pitänyt muistaa laittaa liha uuniin heti herättyä, niin olisi voinut antaa lihan kypsyä kauemmin. Maltoin sentään pitää lihaa uunissa ensin reilu neljä tuntia ja siihen parin tunnin jälkilämpöilyt päälle.

Pakettia avatessa mua jännitti kuin muksuna jouluaattona. Tuoksu lupasi niin paljon! Kun sain paketin auki, hätkähdin hieman, sillä liha näytti melkein samalta kuin uuniin laitettaessakin. Päähäni iski typerä ajatus, että voiko liha tosiaan olla raakaa. No, kiireesti hakemaan haarukkaa ja iskemään se lihaan kiinni. Liha suorastaan hajosi haarukan alta ja siinä kohtaa huokaisin helpotuksesta. Samalla tajusin, kuinka typerä olin, kun ajattelin lihan jääneen raa'aksi. Jos jotain kypsentää yli kuusi tuntia, niin tottahan sille jotain tapahtuu. Tässä kohtaa on pakko sanoa suuren suuri kiitos ohjeen antajalle. Eli KIITOS Vehy! Tämä oli aivan loistavaa!


Ylikypsä sianniska vol. 2

800g-3kg porsaan niskaa
hienoa merisuolaa

  Suolaa liha hienolla merisuolalla niin, että pinta on lähes suolan peitossa. Ravista lihaa hieman, jotta "ylimääräinen" suola varisee pois. Kääri liha tiiviisti muovikelmuun tai vakumoi. Laita jääkaappiin 1-2 vuorokaudeksi, kääntele pari kertaa.
  Nosta liha huoneenlämpöön, kuivaa pinta talouspaperilla ja anna kuivua huoneenlämmössä 30 minuutista tuntiin. Kääri liha leivinpaperiarkkiin ja kahteen foliopalaan siten, että kaikki reunat tulevat lihan päälle ja paketista tulee vuotamaton. Laita liha valmiiksi lämmitettyyn, 175 asteiseen uuniin. Anna olla samalla lämmöllä 4-6 tuntia, jonka jälkeen sammuta uuni. Jätä liha vielä kahdeksi tunniksi uuniin, älä avaa uunin luukkua ennen tätä. Anna vielä vetäytyä 15 minuuttia ennen paketin avaamista.


Tarkoitus oli tehdä lihan kaveriksi paistinperunoita, mutta laiskuus iski ja turvauduin valmiisiin perunapalleroihin. Chiliherkkusieniä jaksoin sentään paistaa. En muista mistä kyseisen herkkusienten ohjeen olen löytänyt, mutta nämä ovat kyllä aika herkkua. Suosittelen!

Chiliherkkusienet

250g tuoreita herkkusieniä
1rkl öljyä
3 valkosipulinkynttä
1 punainen chili
1 vihreä tai keltainen chili
0,5tl suolaa

  Puhdista ja viipaloi herkkusienet. Kuori ja murskaa valkosipulit. Poista chileistä siemenet halutessasi ja hienonna ne.
  Kuumenna öljy pannulla, lisää joukkoon valkosipulit ja chilit. Paista niitä muutama minuutti, mutta älä anna niiden palaa. Lisää joukkoon herkkusienet, pienennä lämpötilaa ja hauduta niitä kannen alla, kunnes kaikki neste on haihtunut.
  Lisää suola juuri ennen tarjoilua. Parhaimmillaan ovat heti tarjottuna.

2 kommenttia:

  1. Possun niska on niin parasta, ja varmasti on tämäkin ihan mielettömän hyvää!! Melkein jo maistoin kasslerin maun suussani kun katselin noita kuvia...
    Tänä kesänä ajateltiin rosvopaistikuoppaankin laittaa possun niskaa (lampaan sijaan).

    VastaaPoista
  2. Ja ainakin tällä saa hirvittävän ähkyn aikaiseksi. Tosin osansa ähkystä tekee varmasti illalla muurinpohjapannulla paistetut lätyt.

    Mäkin haluaisin rosvopaistikuopan, mutta vielä en oo saanut sellaista aikaiseksi. Tai siis ylipuhunut ukkoa kaivamaan mulle, tai siis niille lihoille, kuoppaa :D

    VastaaPoista