20. lokakuuta 2013

Bread and butter for a smile - hävikkiherkkuna pinaattileipää

Kääpiölinnassa otettiin tänään varaslähtö valtakunnalliseen hävikkiviikkoon, jota vietetään ensimmäisen kerran 4.-10.11.2013. Tai no ainahan minä yritän parhaani mukaan hyödyntää ruoantähteet, mutta nyt lupaan tsempata entisestään. Senpä vuoksi päivän leipään hulahti mukaan juustosarvista yli jääneet pinaatit ja pakastimesta löytynyt vajaa pinaattipussi. Eihän se pinaattimäärä mullistava ollut, mutta parempi sekin on syödä kuin heittää menemään. Tuoreet pinaattilehdet kiehautin pienessä vesitilkassa, valutin ja leikkasin silpuksi ennen taikinaan lisäämistä. Leipoessa sain tuhottua myös yhden ikivanhan jauhopussin loput. Mä oon vähän sitä mieltä, että ne pienetkin teot vaikuttavat osaltaan, eivätkä suinkaan ole turhia, vaikka siltä ehkä tuntuisikin. Hävikkiviikkoon palaan perusteellisemmin myöhemmin, mutta halutessasi voit käydä tutustamassa aiheeseen vaikka Facebookissa.

Sattumalta löysin ohjeen pinaattileipään mapeistani ja sinne se oli päätynyt Yhteishyvästä. Näistä piti tulla sämpyläruutuja, mutta leipä kohosi niin valtavasti, että huonosti leikatut viivat katosivat ja leivästä tuli yksi iso levy. Pikkuviku, etten sanoisi.




Pinaattiset sämpyläruudut

5dl vettä
1pss(11g) kuivahiivaa
1-1,5tl suolaa
3rkl siirappia
150g pakastepinaattia
2dl grahamjauhoja
13dl vehnäjauhoja
0,5dl öljyä
Lisäksi:
vettä voiteluun 
seesamin- ja/tai unikonsiemeniä pinnalle

  Sekoita kuivahiiva jauhojen sekaan. Lisää 42-asteiseen veteen suola, siirappi ja sulatettu pinaatti. Alusta sekaan jauhoseos. Lisää joukkoon öljy alustamisen loppupuolella. Kumoa taikina leivinpaperin päälle uunipellille, tasoitta se ja anna nousta peitettynä noin puoli tuntia. Leikkaa taikina neliöiksi taikinapyörällä. Voitele pinta vedellä ja koristele esimerkiksi unikonsiemenillä. Paista 200 asteessa noin 25-30 minuuttia, kunnes taikina on kypsää ja saanut kauniin ruskean värin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti