3. lokakuuta 2013

And she gave me apricots - aprikoosikiisseliä ja valkosuklaavaahtoa

Yksi lapsuuteni ruokamuistoista liittyy mumman tarjoamaan aprikoosikiisseliin. Vaikka mumma valmisti sen valmiista kiisselijauheesta, oli se pienen tytön mielestä jotain käsittämättömän hyvää! En valitettavasti muista kenen valmistamasta tuotteesta oli kyse ja luultavasti merkitkin ovat muuttuneet viimeisen 25 vuoden aikana. 

Tästä muistosta herkistyneenä päätin itsekin tehdä aprikoosikiisseliä, tosin tällä kertaa kuivatuista hedelmistä. Ohjeen nappasin Margaret Goransson Hamrin "hyvän olon herkut"-kirjasta. Kirjan sain tytöltäni synttärilahjaksi jokunen vuosi sitten. Hieman ohjetta sovelsin ja kiisselin kaveriksi tein valkosuklaavaahtoa. Ei tämä voita mumman kiisseliä, ei sitten millään, mutta ihan hyvää oli silti. Mieluummin toki käyttäisin tuoreita aprikooseja, mutta niitä ei nyt ollut saatavilla. Valkosuklaavaahtoakin on aika paljon kiisseliin nähden, mutta en tykkää jättää kaappiin vajaita kermapurkkeja ja syödään loppu vaahto sitten vaikka mansikoiden kera.




Aprikoosikiisseli valkosuklaavaahdon kera

200g kuivattuja tai 400g tuoreita aprikooseja
5-6dl vettä, mehua tai viiniä
3rkl hunajaa tai 4rkl ruokokidesokeria
1 kanelitanko
2tl perunajauhoja + tilkka vettä
Valkosuklaavaahto:
1prk(2,5dl) Flora Vispiä
100g valkosuklaata

  Leikkaa aprikoosit pieniksi paloiksi. Kiehauta palat nesteessä ja lisää kattilaan hunaja tai sokeri sekä kanelitanko. Keitä hedelmät pehmeiksi. 
  Nosta kattila pois liedeltä. Jos haluat, voit soseuttaa pehmenneet hedelmät sauvasekoittimella. Lisää tarvittaessa tilkka vettä, jos seos tuntuu liian paksulta. Sekoita perunajauhot tilkkaan vettä ja kaada seos ohuena nauhana kattilaan samalla hyvin sekoittaen.
  Nosta kattila takaisin liedelle ja kuumenna niin, että kiisseli pulpahtaa kerran. Älä kuitenkaan enää keitä. Kaada kiisseli tarjoiluastiaan.
  Vaahdota flora vispi. Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa. Kaada hieman jäähtynyt suklaa vaahdon joukkoon ja sekoita hyvin.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti