1. lokakuuta 2013

Our daily bread - pähkinäleivät

Miten ihmeessä joku näin rumalta näyttävä juttu voi olla niin uskomattoman hyvää! Leipäprojektit siis jatkuu ja vuorossa oli pähkinäleivät nostalgiakorttien ohjeen mukaan. Lopputuloksena oli kaksi lässähtänyttä rumilusta, jotka maistuivat hieman makeilta ja ihanan pähkinäisiltä. Ainakin tuoreeltaan tätä olisi voinut syödä vaikka kuinka paljon! 

En tiedä mitä mun leiville tapahtui paiston aikana, sillä pellillä kohosivat nätisti, mutta uunissa päättivät levitä peltiä pitkin.... En tiedä missä vaiheessa tämä lässähtäminen tapahtui, kun en koko aikaa leipiä seurannut. Osaako joku viisaampi kertoa mikä voi moisen aiheuttaa? Liian vähäinen taikinan vaivaaminen kenties? Minä kun en juurikaan ole leipien sielunelämään perehtynyt, vaikka niitä usein leivonkin. 

Pähkinäleipä
(2 leipää)

50g hiivaa
50g voita tai margariinia
5dl vettä
3tl suolaa
0,5dl siirappia
130g(2dl) rouhittuja pähkinöitä (laitoin hassel- ja cashewpähkinöitä)
5dl ruisjauhoja
8-9dl vehnäjauhoja
Koristeeksi:
pähkinöitä (saksanpähkinä)

 Murenna hiiva taikinakulhoon. Sulata rasva kattilassa, lisää vesi ja kuumenna/jäähdytä seos kädenlämpöiseksi. Kaada seos taikinakulhoon ja hämmennä, kunnes hiiva on liuennut kokonaan. 
 Lisää suola, siirappi ja pähkinät. Alusta jauhot taikinaan. Kohota taikinaa noin 20 minuuttia. Nosta se jauhotetulle leivinpöydälle ja vaivaa hieman. 
 Jaa taikina kahtia. Ota molemmista puolista n.1/5 koristeeksi. Leivo kumpikin taikinapala pitkänomaiseksi leiväksi ja pane pellille leivinpaperille. Pyöritä pienemmästä taikinapalasta pitkä säie, jonka kierrät kaksinkertaiseksi ja panet leivän päälle koristeeksi. Halutessasi voit sivellä hiukan valkuaista säikeen alle, että se tarttuisi paremmin kiinni.
 Korista leivät muutamalla pähkinällä ja kohota niitä vielä 30-40 minuuttia. Kypsennä leipiä 200 asteisessa uunissa noin 1 tunnin ajan.


2 kommenttia:

  1. Ohje kuulostaa kyllä todella herkulliselta :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Maku oli kyllä kohdillaan ja jos seuraavalla kerralla saisi tuon vielä kasvattamaan kokoa ylöspäin eikä sivuille...

      Poista