9. maaliskuuta 2014

Another piece of meat - possua ja pekonia padassa

Taas päästään näiden mun lempiruokien pariin. En vain voi vastustaa hyviä, lihaisia patoja ja jos niistä löytyy vielä vähän pekonia ja paljon sipulia, ei muuta tarvita. Eilen tehdystä padasta riittää purtavaa vielä tällekin päivää, joten kokkailusta vapautuvan saa käyttää pihahommiin. Jotenkin tuntuu hassulta, kun kevät tekee tuloaan näin aikaisin. Aamulla kiertelin kukkapenkkejä ja kovasti siellä näytti olevan jo elämää. Vadelmapuskatkin saisi siistiä kuolleista varsista ja puista pudonneita risuja oli kerättävänä yllin kyllin. Näillä keleillä ulkona touhaaminen tuntuukin mukavalta ja hetken puurtamisen jälkeen lihapata maistuu vieläkin paremmalta.

Jos padassa jotain tekisin toisin, niin yrittäisin muistaa tarkistaa nesteen määrän kypsennyksen aikana. Suoraan sanottuna unohdin eilen ruoan uuniin oman onnensa nojaan ja nuokuin ruokaa odotellessa puoliunessa sohvalla. Mutta ei siinä suurta vahinkoa käynyt, sillä hyvää tuo silti oli. 




Liha-juurespata

n.1kg possun lapaa
1pkt pekonia
3 isoa sipulia
4 valkosipulinkynttä
3 porkkanaa
250g tuoreita herkkusieniä
2-3rkl ketsuppia
4-5dl lihalientä
mustapippuria
2 laakerinlehteä
1,5-2tl suolaa
kuivattua timjamia
öljyä tarvittaessa

  Lohko sipulit, viipaloi puhdistetut herkkusienet, porkkanat ja valkosipulinkynnet. Suikaloi pekonit ja ruskista pannulla ja siirrä pataan. Leikkaa lapa reiluhkoiksi kuutioiksi ja ruskista muutamassa erässä pekonista irronneessa rasvassa. Siirrä lihat pataan. Kiehauta sieniviipaleet ja sipulilohkot pannulla, lisää tarvittaessa öljyä. Kaada seos pataan yhdessä porkkanaviipaleiden ja valkosipuliviipaleiden kanssa. Huuhdo pannu tilkalla vettä ja kaada pataan. Lisää pataan lihaliemi ja mausteet. 
  Hauduta pataa kannen alla 175 asteisessa uunissa 2,5-3 tuntia, tai kunnes liha on pehmeää. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Tarjoa perunoiden kera.

6 kommenttia:

  1. Voi lämmin talvi kun olet aiheuttanut sen, että leivinuunin lämmitys on jäänyt vähemmälle ja myös ihanien pataruokien teko on jäänyt vähemmälle... Vitsi kun saisi jostain sen verran rahaa, että saataisiin tehtyä se haaveilemamme pihakeittiö. Sinne tulisi iso uuni, jossa saisi kesälläkin hauduteltua possun niskaa jne. Mutta tässä tilanteessa saa kesäkeittiöstä vain haaveilla. Mutta kivaahan se haaveilukin on! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on aivan samat haaveet :) Olis ihanaa, kun olisi kunnollinen kesäkeittiö, jossa laittaa ruokaa. Savustin ja pari grilliä jo löytyy ja haaveissa olisi laajentaa tuota vanhalla puuhellalla. Siinä saisi sitten pihalla keittää potut tai muhittaa lihat ilman tuvan lämpiämistä.

      Poista
    2. Me ostettiin viime kesänä jo kesäkeittiöön uunin luukut puuhellaan ja leivinuuniin, mutta siihen se sit jäikin. No, ovatpahan valmiina odottamaan sitä päivää kun JOSKUS on rahaa! :D
      Mutta seuraava projekti kylläkin on tehdä se navetan päätyterassi valmiiksi.

      Poista
    3. No sehän on jo hyvä alku! Kyllähän näitä projekteja piisaa. Seuraavaksi täytyisi panostaa autoon, eikä kesäkeittiöön. En tykkää.

      Poista
  2. Pataruoat ovat kyllä loistavia, tämäkin kuullostaa maukkaalta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Pataruoat on kyllä niin ihania. Ei kauheasti tartte valmistella ja uuni hoitaa loput. Varsinaista laiskan naisen ruokaa. :)

      Poista