29. maaliskuuta 2014

Antaa kaikkien kukkien kukkia vaan - kukkaketo kasvisvoileipäkakussa

Nyt on muksujen juhlat juhlittu. Päivä oli oikein mukava, mutta nyt on kyllä melkoinen väsy. Tarjottavaa tuli tehtyä jos vaikka mitä, ja kirjoittelen ohjeita ylös hissukseen. Aloitetaanpas ensin vaikka kasvisvoileipäkakusta, kun vielä muistan mitä kakkuun tuli laitettua. Miehen siskolle näitä tapaan tehdä, kun neiti ei syö ollenkaan lihaa. Ja kurjaa olisi jättää yksi vieras ilman voileipäkakkua. Kakku sisälsi tällä kertaa sekä porkkanatäytteen että fetatäytteen. Jos kakun menekistä voi jotain päätellä, niin ei tämä ihan huono ollut. Kakun tein kolmen litran suht' laakeaan kulhoon, jolloin sain siitä tuollaisen puolikkaan pallon. Koristeita tuli laitettua melko runsaasti ja se vaikeutti kakun leikkaamista jonkin verran. Mutta kyllä tuosta paloja sai. Leivän menekki riippuu kulhon koosta, joten kannattaa varata muutama viipale ylimääräistä. Tällaisen kakun koristelu kannattaa jättää viime tippaan, sillä salaatit saattavat nahistua melko nopsaan.





Kasvisvoileipäkakku fetasta ja porkkanasta

8-9 viipaletta Real-täysjyväleipää
11-12 viipaletta isoa täysjyväpaahtoleipää
Kostutukseen: 
n.1dl kasvislientä
Porkkanatäyte:
2 keskikokoista porkkanaa
0,5 punasipulia
n.200g maustamatonta tuorejuustoa
1dl ranskankermaa
0,5dl pinjansiemeniä
Fetatäyte:
2dl vispikermaa
1dl ranskankermaa
0,5 punaista paprikaa
200g salaattijuustokuutioita öljymarinadissa
Päälle:
150-200g yrttituorejuustoa
Koristeluun:
lehtisalaattia
jääsalaattia
kurkkua
kirsikkatomaatteja
karambolaa
tummia viinirypäleita
herneenversoja
juustoviipaleita
cantaloupemelonia

  Keitä ensin kasvisliemi ja anna sen jäähtyä. Leikkaa leivistä kovat reunat pois. Vuoraa noin kolmen litran laakeahko kulho kelmulla. Jätä kelmukaistaleet niin pitkiksi, että saat lopuksi käännettyä ne kakun suojaksi. 
  Valmista porkkanaraaste raastamalla kuoritut porkkanat hienoksi raasteeksi. Hienonna punasipuli ja rouhi pinjansiemenet karkeaksi rouheeksi. Sekoita täytteen ainekset tasaiseksi seokseksi.
  Valmista fetatäyte hienontamalla valutettu salaattijuusto haarukalla. Hienonna paprika. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita ainekset keskenään. 
  Leikkaa täysjyväleivästä sopivan kokoiset palat kulhon pohjalle siten, että pohja peittyy kokonaan. Tämä voi vaatia pientä askartelua... Kostuta kasvisliemellä ja levitä päälle 1/3 fetatäytteestä. Levitä päälle kerros paahtoleipää, kostuta kevyesti ja levitä päälle porkkanatäyte. Levitä päälle taas kerros täysjyväleipää, kostuta. Levitä päälle loput fetatäytteestä ja peitä paahtoleipäviipaleilla. Kostuta. Täysjyväleivät tarvitsevat enemmän kostuketta kuin paahtoleivät. Peitä kakku tiiviisti kelmulla ja anna tekeytyä jääkaapissa seuraavaan päivään.
  Kumoa kakku tarjoilualustalle. Notkista tuorejuusto ja levitä se kakun päälle. Huuhtele salaatit ja revi pieniksi paloiksi. Asettele salaatteja kakun pinnalle. Kuori kurkku ohuelti ja tee kuoresta pieniä lehtiä lehtimuotilla tai veitsellä muotoillen. Leikkaa kuorittu kurkku ohuiksi viipaleiksi. Paina kukkamuotilla kukkia kurkkuviipaleista ja ohuesta cantaloupemeloniviipaleesta. Leikkaa rypäleistä ja tomaateista kukkia. Viipaloi karambola. Ota juustoviipaleista perhosia muotilla. Asettele kukat ja lehdet kakun pinnalle. Nostele herneenversosta koristeita kakun pinnalle. 



6 kommenttia:

  1. Kaunis ja raikkaan näköinen voileipäkakku - täytteet vaikuttivat ainakin näin lukemisen perusteella hyviltä :) Kelpaisi varmasti minullekin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kuulemma täytteetkin olivat kivan raikkaita, ainakin veljeni mielestä.

      Poista
  2. Porkkanan ja fetan yhdistelmä kuulostaa niin houkuttelevalta, että sitä pitää ehkä jossain muodossa kokeilla. Ja komppaan edellistä kommentoijaa, erittäin kauniin ja raikkaan näköinen kakku!!! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Nanne :) Feta ja porkkana sopii hämmentävän hyvin yhteen.

      Poista
  3. Vastaukset
    1. Kiitos Paula! Jotenkin tulee kesäinen olo, kun kakkua koristeli. :)

      Poista