27. joulukuuta 2015

Hevonhumppaa ja naminamijuttua - siis jouluaaton riimiliha hevosesta

Joulun alla onnistuttiin hankkimaan lähikaupan lihamestarin avustuksella iso pala hevosen sisäfilettä. Kun siinä sitten pohdittiin, mitä lihasta tehtäisiin, putkahti miehen mieleen riimiliha. Koskaan en moista ole tehnyt, mutta ajatus kiehtoi niin paljon, että pakkohan sitä oli kokeilla. Hevosen riimilihan valmistaminen on suunnatton helppoa, joskin ottaa pari päivää aikaa. Meillä liha tarjoiltiin jouluaaton alkupalapöydässä piparjuurikerman kera. Koska unohdin ottaa lihapalan ajoissa huoneenlämpöön, sain veistettyä pöytään vain muutamia lihasiivuja. Onneksi tuo ei ihan helposti mene pakastimessa miksikään, eikä tuo taatusti kauaa meillä vanhene. Ohjeen tähän herkkuun löysin Hesarin sivuilta.
Hevosen riimiliha

400 g hevosen sisäfileetä
2½ rkl karkeaa merisuolaa
½ rkl rosépippuria
½ rkl viherpippuria
½ rkl mustapippuria
hienonnettua persiljaa
Piparjuurikerma:
1 dl vispikermaa
½ dl ranskankermaa
1 rkl piparjuuritahnaa
1 tl sinappia
(ripaus suolaa)

  Muotoile filee käsin pyöreäksi, tasaiseksi pötköksi. Murskaa pippurit morttelissa. Levitä pöydälle kelmusuikale ja ripottele päälle pippurit sekä suola. Pyöritä filee mausteissa ja kääri tiukasti kelmuun. 
  Nosta liha vähintään vuorokaudeksi jääkaappiin painon alle. Kääntele lihaa välillä. Aseta alle lautanen, sillä lihasta irtoaa nestettä. 
  Pyyhi mausteet pois lihan pinnasta. Silppua persilja ja ripottele se puhtaalle kelmulle. Nosta liha päälle, pyöritä yrttisilpussa ja kääri tiukasti kelmuun. Nosta liha pakastimeen vähintään neljäksi tunniksi. Käännä kerran pakastamisen aikana. 
  Nosta liha huoneenlämpöön ja anna sulaa ainakin vartin verran. Leikkaa kohmeisesta lihasta ohuita viipaleita ja tarjoa piparjuurikerman kera.
  Piparjuurikermaa varten vatkaa kerma vaahdoksi. Vatkaa joukkoon ranskankerma. Mausta maun mukaan ja anna maustua hetki jääkaapissa ennen tarjoilua. 

2 kommenttia: