6. syyskuuta 2011

Kalastajanvuokaa ja mustikkavispipuuroa

Herttileijaa! Kerrankin löytyi ruoka, jossa sain muulle perheelle syötettyä kalaa! Nuo muut kun eivät kauheasti kalojen kanssa kaveeraa. Tyttökin söi nurisematta, joka on jo pienoinen ihme. Periaatteessa ruoka oli perunamuusia, valkokastiketta ja seitiä. Tosin hieman eri tavalla tarjottuna. Ohje on todennäköisesti lähtöisin Pirkka-lehdestä.

Ruokaan tarvitaan 400g seitiä, suolaa, mustapippuria ja sitruunamehua. Valkokastikkeeseen tulee 30g voita, 3rkl vehnäjauhoja, 4dl maitoa, ruokalusikallinen sinappia, 4 keitettyä kananmunaa sekä ripaus suolaa ja jauhettua maustepippuria. Muusiin laitoin n. 500g perunaa, 1,5dl maitoa, nokareen margariinia ja ripauksen suolaa.

Ensin tein muusin. Perunoiden kiehuessa paloittelin kohmeisen sein noin viiteen tai kuuteen palaan ja laitoin pienehköön uunivuokaan. Kalapalojen päälle ripottelin suolaa ja mustapippuria ja lorautin tilkkasen sitruunamehua. Alkuperäisessä ohjeessa käytettiin valkopippuria, mutta kun se ei kuulu lempimausteisiini, niin korvasin sen mustapippurilla. Esikypsensin kalapaloja 200-asteissa uunissa n. 10 minuuttia.

Valkokastikkeen tein normaalisti sulattamalla rasvan kattilassa ja lisäsin siihen vehnäjauhot. Annoin jauhojen hieman kypsyä ja lisäsin maitoa vähän kerrallaan. Kastikkeen annoin kiehua muutaman minuutin ja maustoin sen jälkeen suolalla, maustepippurilla ja sinapilla. Lopuksi lisäsin hienonnetut kananmunat. Tuo maustepippuri ja sinappi toimi niin hyvin tuossa valkokastikkeessa, että sitä voisi tarjota ihan sellaisenaankin.

Kalojen kypsyttyä tuon hetkisen, lisäsin kalojen päälle kastikkeen ja muusin. Uunissa annoin olla vielä reilut 30 minuuttia, kunnes pinta oli kivan ruskea. Kannattaa kokeilla! Tytön toiveena oli, että muusia olisi saanut olla enemmänkin :)


Illalla tein vielä ison kattilallisen mustikkavispipuuroa. Saipahan taas pikkuisen lisää tilaa pakastimeen. Tykkään tehdä vispipuuroja eri marjoista. Varsinkin punaiset karviaiset toimii! Tästä mustikkapuurosta tuli ehkä pikkasen liian makeaa, mutta kyllä se syötyä tulee. Luulisin ainakin :)

Vispipuuroa varten kiehautin litran vettä ja n. 4-5 desiä mustikkaa. Rasiassa taisi olla n. 250 grammaa. Yleensä en ole kauhean tarkka marjojen määrästä, vaan laitan jonkun sopivan rasiallisen. Kiehuvaan liemeen vispasin 2 desiä tummia mannasuurimoita ja reilu puoli desiä sokeria. Annoin puuron kiehua kymmenisen minuuttia. Puuron jäähdytin vesialtaassa, kun muuten tuon jäähtymiseen menee ikuisuus. Sitten vain vatkataan sähkövatkaimella kuohkeaksi.

Periaatteessahan nuo marjat voisi siivilöidä pois kiehauttamisen jälkeen, mutta itse jätän aina kuoret ja muut puuroon. Keittäessä ja viimeistään vatkatessa ne menee niin pieneksi, ettei niitä huomaa. Ja jos jotain jää, niin onpahan puurossa jotain purtavaakin :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti