28. syyskuuta 2011

Omenasta piirakkaan

Yksi näitä syksyn "pakko tehdä"-juttuja on omenapiirakka. Ihan vaan jo se omenoiden ja kanelin tuoksu on niin huumaava. Ja kanelista ajatus loikkaa aina jouluun ja riisipuuroon. Ooh.. Joulu. Okei, siihen on vielä vajaa kolme kuukautta aikaa, mutta saa sitä jo ajatella niitä ihania tuoksuja ja makuja. Tästä joulusta tulee muutenkin hieman erilainen ja ruokaan ajattelin panostaa heti kunnolla. Kohtaako todellisuus sitten pätkääkään näitä mun ajatuksia, on asia erikseen.

Mutta siihen omenapiirakkaan. Noiden ihanien tuoksujen jälkeen parasta taitaa olla se taikinajämien syöminen suoraan kulhosta. Jotain huonoja, lapsuudesta opittuja tapoja täytyy vaan vaalia. Ja tietysti opettaa omille lapsille. Paha, paha äiti :) Ja täytyy myöntää, että onhan se itse piirakkakin hyvää. Vielä kun löytyisi vaniljajäätelöä pakastimesta. Mutta eipä taida löytyä.

Tämä piirakan ohje oli erittäin helppo. Itse laitoin vain kaksi isohkoa omenaa. Niitä olisi saanut olla enemmänkin, mutta näin mentiin tällä kertaa. Vähän haaveilin, että olisin kuorinut päärynän tai kaksi tuonne sekaan, mutta unohdin sitten kuitenkin. Seuraavalla kertaa laittaisin piirakan mieluummin isohkoon vuokaan kuin pellille. Pellillä pohja jäi aika ohkaiseksi. Ja muutaman minuutin kauemmin tuo piirakka olisi saanut olla uunissa.

Omenapiirakka

4 kananmunaa
2dl sokeria
2tl leivinjauhetta
5dl vehnäjauhoja
1dl sulatettua voita
1dl maitoa
3-4 isoa omenaa
Päälle:
50g pehmeää voita
1dl sokeria tai fariinisokeria
1dl kaurahiutaleita
1tl kanelia
0,5tl jauhettua inkivääriä

  Vatkaa huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet, maito ja voi. Sekoita taikina varovasti nuolijalla nostellen. Levitä taikina pellille leivinpaperin päälle tai isohkoon voideltuun vuokaan.
  Kuori ja viipaloi omenat la levitä viipaleet taikinan päälle. Sekoita pehmeän voin sekaan sokeri, kaurahiutaleet ja mausteet. Ripottele seos piirakan päälle.
  Paista 200-asteisessa uunissa n. 20 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti