7. syyskuuta 2011

Stressipullaa

Pullien leipominen on mitä parhainta stressinpoistopuuhaa. Taikina saa kunnolla kyytiä, kun purkaa kaiken kiukun, stressin ja kenkutuksen siihen taikinaan ja sen vaivaamiseen. Tänään stressi oli taas sitä luokkaa, että oli aika leipoa pullaa. Tavallisesti leivon voisilmäpullia tai suklaapullia, mutta tänään ajattelin kokeilla jotain muuta. Kun kaapista kerran löytyi vaniljakastikejauhetta, niin leivoin sitten vaniljasilmäpullia.

Taikina tässä ohjeessa oli vähän hassu, mutta kaikkea pitää kokeilla. Edelleen olen perinteisen pullataikinan kannalla. Tosin näitä pullia en ole vielä maistanut, joten katsotaan sitten myöhemmin perunko puheeni. En muista, mistä tämän pullaohjeen oon löytäny, mutta netistä tämä ohje löytyy aika monesta paikkaa.


Vaniljasilmäpullat

50g hiivaa (tai 2pss kuivahiivaa)
100g voita
3dl maitoa
0,5tl suolaa
1dl sokeria (tai vaaleaa siirappia)
2tl kardemummaa
n.9dl vehnäjauhoja
Täyte:
1pss vaniljakastikejauhetta
2,5dl maitoa
Voiteluun:
1 muna
Koristeluun:
50g voita
1,5dl sokeria

  Murenna hiiva astiaan. Sulata rasva kattilassa miedolla lämmöllä. Lisää maito ja lämmitä seos kädenlämpöiseksi. Kaada lämmin neste hiivan sekaan ja anna hiivan liueta nesteeseen.
  Itse käytin hiivan tilalla kuivahiivaa, kun kaapista ei muuta löytynyt. Sulatin rasvan edellisen ohjeen mukaan, lisäsin maidon ja lämmitin nesteen n. 42. asteiseksi. Sekoitin kuivahiivan n. puoleen desiin jauhoja ja kaadoin seoksen kulhoon. Päälle kaadoin lämpimän nesteen. Sitten jatkoinkin alkuperäisen ohjeen mukaan eli...
  Lisää suola, sokeri tai siirappi ja kardemumma. Mittaa jauhot ilmavasti litran mitalla ja lisää ne nesteeseen. Vaivaa taikinaa n. 8 minuuttia, kunnes siitä tulee notkeaa ja se irtoaa astian reunoista. Anna nousta liinan alla kaksinkertaiseksi eli vähintään 30 minuuttia.
  Kaada taikina jauhotetulle pöydälle. Lisää jauhoja tarvittaessa ja vaivaa taikina tasaiseksi. Tosin liikaakaan ei kannata jauhoja laittaa, ettei taikinasta tule kovaa ja pullista kuivia.
  Jaa taikina kahteen osaan. Leivo pötköiksi ja jaa paloiksi. Ohjeen mukaan taikinasta pitäisi tulla 24 pullaa, mutta itse tein vähän suurempia eli sain taikinasta 14 pullaa. Pyörittele palat pulliksi ja anna kohota leivinpaperin päällä vielä puolisen tuntia.
  Kuumenna uuni 250 asteeseen. Valmista vaniljatäyte pakkauksen ohjeen mukaan, mutta käytä vain 2,5dl maitoa. Kaada täyte pursottimeen. (Tai käytä lusikkaa.) Tee kuoppa jokaisen pullan keskelle ja voitele pullat munalla. Jätä kuopat voitelematta. Täytä pullat vaniljatäytteellä. Saa laittaa reilusti täytettä.
  Paista pullia uunin keskiosassa n. 5-10 minuuttia. Kannattaa seurata koko ajan, sillä pullat paistuvat todella nopeasti! Anna pullien jäähtyä ritilällä liinan alla. Voitele pullat paistamisen jälkeen voisulalla ja kasta sokeriin.

Itse käytän kaikkiin leipomuksiin aitoa voita. Maku on oleellisesti parempi kuin margariineilla leivotuissa. Ainakin mun mielestä. Ja kun harvoin pullaa tai muuta hyväskää syö, niin ei se voi haittaa.

Kuulemma nuo pullat on hyviä. Heti piti testauttaa, kun kävi vieraita. Ja kaiketi nuo jäivät pullista henkiin, ainakin kotiväki hengittää vielä :) Jospa sitä itsekin uskaltaisi mennä ottamaan kupposen kahvia ja pullan tai pari.

4 kommenttia:

  1. oli SU-PER-HY-VI-Ä!! om ja NOM! joko te söitte kaikki? tuun muuten uusillekin maistiaisille :D

    VastaaPoista
  2. Taitaa noita muutama vielä olla. Kannattaa siis toimia ripeästi, jos maistiaiselle haluat :)

    VastaaPoista
  3. Oli to-del-la-kin superhyviä! Terveisin vaipanvaihtaja ;)

    VastaaPoista
  4. Pitihän vaipanvaihtajalle olla joku palkinto hyvästä suorituksesta :)

    VastaaPoista