27. syyskuuta 2011

Leivon, leivon (lässähtänyttä) leipää....

Leivon, leivon leipäsiä.... Tuo lastenloru on tullut taas tutuksi tässä viime kuukausien aikana. Ehkä sen jatkuva hokeminen oli yksi syy pakonomaiseen tarpeeseen leipoa tänään leipää. Tai olisin mä leiponut varmaan muutenkin. Sitten kun kuvittelee, että kaapista löytyy enemmän juttusia kuin siellä oikeasti onkaan, niin lopputulos ei ole aina sitä mitä pitäisi. Ja kun kuvitelmiin lisätään vielä väsynyt, kömpelö leipuri, niin hyvä tulee. Tai siis hyvä tuli, jos ulkonäköä ei huomioida. Leivästä tuli jättikokoinen ja lässähtänyt, mutta onneksi maku oli kohdillaan :) Varsinkin valkosipulituorejuuston kanssa tuo oli ihan jees.

Leipään siis olisi pitänyt tulla desin verran aurinkokuivattuja tomaatteja, mutta laitoin vain puolet. En viitsinyt uutta purkkia avata muutaman tomaatin tähden. Olin ihan varma, että auringonkukansiemeniä on vaikka kuinka, mutta niitä löytyi vajaa puoli desiä. Kuvittelin, että kaapista löytyneet pinjansiemenet riittäisi korvaamaan puuttuvan osan, mutta eihän niitäkään ollut tarpeeksi. Eli näiden lisäksi laitoin taikinaan vielä kurpitsansiemeniä. Kun niitä auringonkukansiemeniä olisi pitänyt laittaa vielä pinnallekin, niin ne korvasin sinisillä unikonsiemenillä. Tuosta tuli siis varsinainen sekametelisiemenleipä.

Tänään ruokana piti olla jauheliha-makaronipataa, mutta vajavaisen kauppalistan takia puolet aineksista on edelleen kaupassa. Näitä sattuu. Kun talosta löytyy aina sipulia ja makaronia (ja pari muutakin juttua), niin pata vaihtui perinteiseen nyppysoosiin ja makaroniin. Niin tavisruokaa kuin olla ja voi. Ja hyvää.

Parasta päivän ruokajutuissa oli ehdottomasti rakkahan ystävän kanssa vietetty kakunsuunnitteluhetkinen. Uusi jalkapallokakku odottaa tulemistaan. Jännittää, että mitä siitä tulee. Tuo kakun koristelu tuottaa vielä päänvaivaa, mutta uskon, että ratkaisu löytyi. Se, että toimiiko tuo idea, jää nähtäväksi. Tosi toimiin päästään siis perjantaina. Tuskin maltan olla kirjoittamatta aiheesta sitten lisää :)

Tässä vielä tuon leivän alkuperäinen ohje, joka on lähtöisin... yllätys, yllätys.... Pirkka-lehdestä. Oon näköjään yhden, jos toisenkin ohjeen niistä lehdistä vuosien varrella kirjoittanut muistiin. Leivästä pitäisi tulla 20 viipaletta, mutta kyllä tuosta mun leivästä tuli isompi. Se oli melkein normi pellin kokoinen.

Auringonkehräleipä

5dl vettä
1dl aurinkokuivattuja tomaatteja
1pss kuivahiivaa
1,5tl suolaa
3rkl vaaleaa siirappia
1dl auringonkukansiemeniä
4dl kaurahiutaleita
n.8dl hiivaleipäjauhoja
0,5dl tomaattitölkin öljyä
Päälle:
2rkl sokeria
2rkl vettä
auringonkukansiemeniä

  Leikkaa (tai saksi) tomaatit pieniksi kuutioiksi. Lämmitä vesi 42-asteiseksi. Sekoita veteen suola, siirappi, desiin jauhoja sekoitettu kuivahiiva, tomaattikuutiot, siemenet ja hiutaleet.
  Lisää jauhoja samalla vatkaten. Jatka alustamalla loput jauhot taikinaan. Lisää öljy ja vaivaa se tasaisesti taikinaan. Alusta taikina sileäksi pöydällä. Nosta taikina takaisin kulhoon ja anna kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.
  Jaa kohonnut taikina kahtia ja vaivaa puoliskat sileäksi pöydällä. Leivo kumpikin tasaiseksi, n. 60cm pitkäksi säikeeksi. Kierrä säikeet löysästi yhteen ja käännä ympyräksi tai rinkeleiksi. Nosta leipä leivinpaperin päälle uunipellille ja anna kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa.
  Leikkaa halutessasi rinkelin jokaisesta ulkokierteestä vinosti "säde". Kiehauta vesi ja sokeri ja voitele leipäseoksella. Ripottele päälle auringonkukansiemeniä.
  Paista leipää 200-asteessa uunin alatasolla n. 25 minuuttia. Anna leivän jäähtyä liinan alla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti