15. heinäkuuta 2012

Seek and destroy

Marjojen tuhoaminen pääsi tänään hyvin alkuun mantelisen marjapiiraan myötä. Kolme rasiaa käytetty, ehkä noin 30 vielä jäljellä... Nyt on aivan "pakko" leipoa kaikenlaista, että saisi tilaa uusille marjoille. Kannattaa siis kyläillä meillä ahkerasti lähipäivinä :D Samalla voi toki joutua leikkaamaan nurmikkoa, purkamaan ulkorakennuksen seinää, kuuraamaan mattoja tai juoksemaan Taatan (lue Tarzanin) perässä. Tulihan tuonne pakkaseen toki hurjasti tilaa eilisen sulatus- ja siivousoperaation myötä, mutta ei sitä viitsisi kauheasti haalia uutta täytettä pakastimeen kun kerran vanhojakin on vielä jäljellä.

Tämän päiväisen piiraan ohjeen oon poiminut Yhteishyvästä.  Tuoreet herukat korvasin pakkasesta löytyneillä mustaherukoilla, mansikoilla ja vadelmilla. Annoin niiden sulaa ja valuttelin ylimääräiset nesteet pois, ettei täyte jäisi löysäksi. Vähän aikaisemmin tuon piiraan olisi voinut ottaa uunista pois. Meni vaan hetki, että sain harhautettua uuniin pyrkivää pikkumiestä sen verran, että ehdin ottaa piiraan pois uunista. Pakasterasiat toisella puolella keittiön lattiaa on oikein hyvä harhautuskeino....

Mantelinen marjapiiras

Pohja:
2,5dl maitoa
25g hiivaa
0,5tl suolaa
1dl sokeria
1rkl kardemummaa
1 kananmuna
7,5dl vehnäjauhoja
75g voita tai margariinia
Täyte: 
1l perattuja musta- ja punaherukoita tai muita marjoja maun mukaan (pakastemarjatkin käy)
1dl valmista vaniljakastiketta
200g mantelimassaa
0,5 sitruunan raastettu kuori
Voiteluun:
1 kananmuna
Koristeluun:
tomusokeria
sitruunamelissan lehtiä

  Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva, suola ja sokeri. Lisää kardemumma ja kananmuna. Alusta taikinaan suurin osa jauhoista ja lisää sula margariini tai voi. Lisää loput jauhoista. Kohota taikinaa noin 30 minuuttia liinalla peitettynä.
   Kauli taikina leivinpaperille jauhoja apuna käyttäen uunipellin kokoiseksi. Nosta taikinalevy uunipellille.
   Kuumenna vaniljakastiketta hetken ajan ja lisää joukkoon mantelimassa. Sekoita tasaiseksi. Lisää seokseen sitruunankuori ja marjat. Kumoa seos pullataikinalevylle.
  Voitele pullataikinan reunat kananmunalla. Paista uunissa 225 asteessa noin 15-20 minuuttia. Koristele jäähtynyt piiras tomusokerilla ja sitruunamelissan lehdillä.


Malttamaton kuvausassistentti :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti