21. heinäkuuta 2012

Where I'm rolling, never never knowing

Mä en oikein tiedä mitä ajattelisin tämän päivän kokkailuista. Muuta kuin sen että kerrankin sain touhata rauhassa keittiössä. Komensin nimittäin pojat pihalle siksi aikaa. Lautaselta löytyi tänään Välimeren mauilla täytettyä possua, mansikkaista salaattia ja perunoita. Parasta tänään oli kyllä nuo perunat! Torilta haettujen perunoiden lajike oli Annabella. En ollut koskaan moisia maistanut ja kun olivat niin söpöjä, niin pakkohan niitä oli ottaa. Salaattia tehdessä iski pihiys ja vaihdoin poron kylmäsavupaistiin. Salaatti oli muuten ihan ok, mutta kastikkeesta en tykännyt. Salaatin ohjeen löysin Pirkasta ja jälleen kerran tein vaan semmoisen miniversion. Possu pääsi vähän kuivaksi ja sitruuna teki tuosta vähän hassun. Ihan syötäväähän tuo oli, mutta aika erikoista mun makuun. Oliivit jätin pois ja laitoin vähän reilummin tomaatteja. Tästäkin tein suosista semmoisen pienemmän version. Alkuperäinen ohje on Yhteishyvästä. Ohjeessa kehoitettiin tarjoamaan liha paahdettujen valkosipulien kanssa, mutta en millään jaksanut semmoisia tähän hätään tehdä.

Välimeren mauilla täytetty possunfilee

1kg:n possun ulkofilee
Marinadi:
0,75dl rypsiöljyä
1 sitruunan mehu
2 valkosipulin kynttä viipaloituna
1tl rosmariinia
1tl timjamia
1rkl kokonaisia viherpippureita 
Täyte:
1dl persiljaa
1dl aurinkokuivattuja tomaatteja
0,5dl mustia oliiveja (jätin pois)
1 sitruunan kuori
1tl suolaa
0,5tl mustapippuria 
Paistamiseen:
2rkl voita
kutistumatonta puuvillalankaa sitomiseen

   Valmista marinadi. Nosta filee marinadiin ja anna maustua jääkaapissa vähintään muutaman tunnin ajan, mieluiten yön yli. 
  Pyyhi fileen pinta kuivaksi talouspaperilla. Nosta liha leikkuulaudalle ja aloita leikkaaminen sivulta. Leikkaa filee auki tasaiseksi levyksi. Nuiji pinta kevyesti nyrkillä. 
  Valmista täyte. Hienonna kaikki aineet tehosekoittimessa tahnaksi. Levitä tahna fileen pinnalle. Kääri filee rullalle ja sido puuvillalangalla tiukaksi kääröksi. Hiero vielä pintaan hieman suolaa ja mustapippuria. Ruskista käärön pinta pannulla. Nosta uunivuokaan ja kaada pohjalle hieman vettä. Kypsennä kääröä 175 asteessa noin tunnin ajan tai kunnes sisälämpötila on noin 70 astetta. Kääri kypsä filee hetkeksi folioon vetäytymään.  
  Kaada paistoliemi talteen kattilaan. Poista langat ja viipaloi liha. Tarjoile lisäkkeenä uunissa paistettuja kirsikkatomaatteja sekä paahdettuja valkosipuleita.





Kylmäsavupaisti-mansikkasalaatti
(6-8ann.)

1 ruukku jääsalaattia
1 ruukku tammenlehtisalaattia
1(n.300g) kurkku
1pkt(100g) kylmäsavuporoa viipaleina (tai kylmäsavupaistia)
5dl(250g) tuoreita mansikoita
Kastike:
2rkl balsamiviinietikkaa
2rkl ekstra neitsyoliiviöljyä
0,5tl Provencen mix-yrttiseosta
suolaa
mustapippuria
sokeria
Pinnalle:
parmesaanilastuja (jätin pois)

  Huuhdo ja kuivaa salaatit huolellisesti. Halkaise kurkku pitkittäin (ja koverra siemenet halutessasi pois vettymisen estämiseksi). Viipaloi kurkku, suikaloi poro ja lohko mansikat.
  Revi salaatit vadille, asettele päälle kurkut, porosuikaleet ja mansikat.
  Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja pirskottele salaatille juuri ennen tarjoamista. Viimeistele lastuiksi leikatulla parmesaanilla. Tarjoa lisäksi leipää.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti