31. heinäkuuta 2012

Väärinkäsityksiä merellä

Huomenna ajattelin olla hirmu ilkeä ja käydä viemässä tamperelaisten tai nokialaisten sienet. Vielä en tiedä mihin metsään mut kiikutetaan. Mun sienestystaidot ja tuurin tuntien sikäläisten ei tartte olla huolissaan. Todennäköisesti en löydä sienen sientä... Aamulla hypätään neidin kanssa junaan ja jätetään pojat pitämään tupaa pystyssä. Neiti saa mennä Särkänniemeen pikkuserkkunsa kanssa siksi aikaa, kun muut rämpii metsässä. Tärkeintä tässä lienee se, että saa välillä tehdä jotain yhdessä tuon rinsessan kanssa. Sienet on toissijainen juttu.

Nyt kaikki on varmaan todellä hämmästyneitä, kun päätin tänään tehdä jotain mansikoista (Oho!). Ja raparperista. Mun yksi raparperipuska on vissiin mennyt vuodenajoista sekaisin, kun on viime päivinä intaantunut puskemaan uutta vartta oikein urakalla. Kaivoin sitten mapeistani semmoisen Pirkka-lehdestä poimitun mansikka-raparperipaistoksen ohjeen ja sitä sitten testasin. Eli se niistä uusista raparperinvarsista. Vähän kauemmin tuo paistos olisi voinut olla uunissa, että pinta olisi saanut vähän enemmän väriä. Mutta oli tuo kyllä niin herkkua vaniljajäätelön kanssa! Suosittelen ehdottomasti!

Mansikka-raparperimurupaistos

500g (nuoria) raparperinvarsia
1l tuoreita mansikoita
1dl sokeria
1rkl perunajauhoja
Muruseos:
2dl kaurahiutaleita
1dl vehnäjauhoja
1tl kardemummaa
2-3rkl sokeria
0,75dl juoksevaa rasvaseosta tai sulatettua voita/margariinia

  Pese ja kuivaa raparperinvarret huolellisesti. Paloittele varret noin puolen sentin viipaleiksi. Viipaloi peratut mansikat. Pane raparperit ja mansikat kulhoon.
  Sekoita sokeri ja perunajauhot keskenään. Ripottele seos raparperi- ja mansikkaviipaleiden päälle ja sekoita varovasti. Levitä seos voideltuun laakeaan paistosvuokaan.
  Sekoita kulhossa muruseoksen kuivat aineet. Lisää margariini ja sekoita murumaiseksi.
  Levitä muruseos tasaisesti raparperi- ja mansikkaviipaleiden peitoksi. Kypsennä uunin keskitasolla 200 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes raparperit ovat pehmenneet ja muruseos saanut väriä. Anna jäähtyä haaleaksi ja tarjoa vaniljajäätelön tai -kastikkeen kanssa jälkiruoaksi.


Ruokaa tein vähän sillä fiiliksellä, että sitä riittäisi ukolle huomiseksikin. Sillä kun on taatusti kädet täynnä hommia tuon pikkumiehen kanssa, eikä kokkailu taatusti innosta. Tänään herkuteltiin sitten merimiehen makkarapannulla. Tämäkin ohje on Pirkasta. Kaikessa helppoudessaan ruoka oli oikein hyvää! Just soppelia arkiruokaa. Oluena käytin Budejovickyn tummaa lageria. Olut maistui ruoassa ihan sopevasti, ei liikaa. Tällä kertaa ylijääneet oluet sai kokin sijaan tuo ukkokulta.

Merimiehen makkarapannu

400-500g lenkkimakkaraa
2-3 sipulia
2-3 porkkanaa
2rkl öljyä
1pss(500g) viipaleperunoita (pakaste)
3dl tummaa lager-olutta
2dl vettä
1 lihaliemikuutio
2rkl sinappia
10 maustepippuria
2 laakerinlehteä
0,5tl suolaa
1-2dl persiljaa hienonnettuna

   Leikkaa makkara noin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Leikkaa kuoritut sipulit ja porkkanat ohuiksi viipaleiksi.
   Ruskista makkaraviipaleet paistokasarissa molemmin puolin. Siirrä viipaleet lautaselle odottamaan. Kiehauta paistokasarissa sipulit ja porkkanaviipaleet tilkassa öljyä.
   Hauduta kannen alla noin 5 minuuttia. Sekoita joukkoon perunaviipaleet. Kaada paistokasariin olut ja vesi. Lisää liemikuutio, sinappi, pippurit ja laakerinlehdet. Mausta vielä ripauksella suolaa. Hauduta kannen alla liedellä noin 10 minuuttia, kunnes perunat ovat lähes kypsiä. Levitä pinnalle makkaraviipaleet ja hauduta edelleen 5-10 minuuttia.
   Hienonna pinnalle runsaasti persiljaa. Tarjoa maustekurkkujen, etikkapunajuurien ja salaatin kanssa.

1 kommentti:

  1. Tykkään tyylistäsi kirjoitella, laitoin suosittelutunnustusta - koska ehdit jo saada haasteen ja vastatakin niin ei ole pakko toistamiseen. :) http://siskotkokkaa.blogspot.fi/2013/02/call-off-search-ja-muita-tunnustuksia.html

    VastaaPoista