19. heinäkuuta 2012

Soup is good food

Ajatus tälle päivää suunnitellusta keitosta tökki heti kättelyssä. Hain silti kiltisti kaupasta keiton ainekset, mutta vielä viime metreillä meinasin muuttaa suunnitelmia ja tehdä jotain aivan muuta. Onneksi kuitenkin pidin pääni. Keitto oli nimittäin ällistyttävän hyvää. Aasialaisista keitoista löytyy yllättävän paljon makuja, vaikka ainesosat ensin tuntuisikin oudoilta. Sitä pinaattia mä kaiketi oudoksuin, mutta ei sitä kyllä tuosta keitosta erottanut. Tämä keitto kuuluu ehdottomasti sinne kasviskeittojen ykköskastiin. Siis niistä keitoista mitä oon syönyt. Ohjeen oon löytänyt Pirkasta. Sen verran muuttelin ohjetta, että jätin korianterin siemenet pois ja tuoreen korianterin korvasin persiljalla. Niin kalaliemen vaihdoin kanaliemeksi. Mutta eiköhän tuossa kasvisliemikin toimisi.


Thaimaalainen nuudeli-pinaattikeitto

1-2 punaista chiliä
2 valkosipulinkynttä
2 salottisipulia
2rkl öljyä
1tl korianterin siemeniä
14dl kalalientä (laitoin kana)
100g tuoretta pinaattia
1 punainen paprika
1rs(100g) siitakesieniä
1 limen raastettu kuori ja mehu
1-2rkl kalakastiketta
2tl fariinisokeria
100g vehnänuudeleita
0,75dl suolapähkinöitä
2 kevätsipulinvartta
4rkl hienonnettua korianteria (laitoin persiljaa)

  Halkaise chilit, poista siemenet ja valkoiset kalvot ja hienonna. Kuori ja hienonna valkosipulin kynnet ja salottisipulit.
   Kuumenna öljy kattilassa. Lisää chilit, korianterin siemenet, valkosipulit ja salottisipulit. Kuullota pari minuuttia. Lisää kalaliemi ja keitä miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia. Siivilöi liemi ja kaada takaisin kattilaan.
   Revi pinaatin lehdistä paksu lehtiruoto pois. Suikaloi lehdet. Suikaloi paprika. Puhdista ja viipaloi sienet. Lisää liemen joukkoon limetin raastettu kuori ja mehu, kalakastike, fariinisokeri, nuudelit, paprikat ja pinaatit. Keitä noin kolme minuuttia.
   Lisää korianteri, suolapähkinät ja hienonnettu kevätsipuli. Syö lusikalla ja syömäpuikoilla.




Jälkkäriksi tein tuoremarjakeittoa, kun kerran noita marjoja olisi syytä syödä pois. Tämänkin ohje on Pirkasta poimittu. Oikein helppo ja kelpo ohje oli ja marjoja voi vaihdella oman maun mukaan. Mansikoiden ei välttämättä olisi tarvinnut olla tuoreita, mutta onhan ne tietysti parempia. Jääkaappikylmänä tarjottuna tämä oli oikein hyvää ja piristävää.


Tuoremarjakeitto

200g pakastevadelmia tai 4dl tuoreita
3dl appelsiinitäysmehua
5dl tuoreita mansikoita
0,75dl sokeria
Lisäksi:
1tlk(150g) vaniljajogurttia
valkosuklaalastuja
sitruunamelissan lehtiä (jäi kauppaan...)

   Puhdista tuoreet marjat. Soseuta vadelmat monitoimikoneessa appelsiinimehun kanssa. Mausta seos sokerilla.
   Leikkaa mansikat viipaleiksi ja sekoita vadelmakeiton joukkoon. Lisää tilkka appelsiinimehua, jos keitto on liian paksua.
   Kaada keitto tarjolle jälkiruokamaljoihin tai tarjoa keitto syviltä lautasilta. Lisää keiton keskelle reilu ruokalusikallinen vaniljajogurttia.
   Vuole huoneenlämpöisestä valkosuklaasta juustohöylällä tai perunankuorimaveitsellä pitkiä lastuja. Koristele keitto valkosuklaalastuilla ja sitruunamelissan lehdillä.




Eikä tässä vielä kaikki. Jääkaapin sisältöä kaivellessa käteen osui valkosipulinen Kabanossi-paketti, jonka viimeinen käyttöpäivä oli jo eilen. Eipä se päivässä miksikään ollut mennyt, kun kerran avaamaton oli. Kun en oikein muuta keksinyt niin länttäsin sen sitten pannarin täytteeksi. Tähän olisi voinut sopia lisäksi paprika tai vastaava, kun tällaisenaan on vähän raskasta syötävää. Tämä ohje on ihan hatusta vedetty, mutta toimii :)

Makkarapannukakku

8dl maitoa
4 kananmunaa
4dl vehnäjauhoja
0,5-1tl suolaa
1tl kuivattua oreganoa
1pkt(n.400g) makkaraa maun mukaan
1-2 sipulia
1-2 valkosipulinkynttä
juustoraastetta

  Riko kananmunat kulhoon ja vatkaa niiden rakenne rikki. Lisää puolet maidosta sekä vehnäjauhot ja vatkaa taikina tasaiseksi. Lisää loppu maito ja mausteet. Sekoita. Anna tekeytyä jääkaapissa puolisen tuntia.
  Pilko makkarat ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Ruskista makkarapaloja hetki pannulla. Lisää sipulisilput ruskistamisen loppuvaiheessa.
  Kaada taikina leivinpaperille uunipannuun. Kaada päälle makkara-sipuliseos ja ripottele päälle juustoraastetta. Juustoraasteen voi lisätä myös paistamisen loppuvaiheessa.
  Kypsennä 225-asteisessa uunissa 25-30 minuuttia.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti