31. maaliskuuta 2013

Mommyy..... it's oveeeeer!

Huh, huh.... Niin kiva pääsiäinen kuin meillä olikin, niin onneksi edessä on paluu arkeen. Viime päivinä syöty herkkumäärä piisaa nimittäin hetkeksi... Tai ainakin pariksi viikoksi, sillä sitten on vuorossa tuon pikkumiehen synttärit voileipäkakkuineen kaikkineen. Meillä oli pääsiäisenä niin mieluisia vieraita, etten viitsinyt kuluttaa aikaani bloggaamalla, joten kerätään tähän vähän jotain pääsiäisen herkuista.

Ensin voisin esitellä suvun uusimman tulokkaan ristiäisiin tehdyn voileipäkakun. Feta-kasviskakun tein oman ohjeen mukaan ja samainen kakku löytyi myös neidin synttäreiltä. Sen verran muuttelin ohjetta, että öljymarinoidut salaattijuustokuutiot vaihdoin suolaliemessä muhineisiin salaattijuustokuutioihin ja päällisen tuorejuuston sekaan lisäsin majoneesin tilalle ranskankermaa. Ihan hyvä tuli näinkin. Ohjeen löytää tuolta C'mon cut the cake-jutusta.


Torstaina pyöräytin ison kasan jauhelihapihvejä ja sipulilientä. Alkuperäinen ohje löytyi Paras keittokirja No10 -kirjasesta. Tein vaan isomman satsin ja muutenkin muuttelin ohjetta hieman. Pihvit olivat ihan hyviä ja sipuliliemi ihanaa! Pihvit syötiin ihan vaan valmiiden lohkoperunoiden kanssa. En muistanut, että ruoka pitäisi kuvatakin, joten kuva on mitä on :D Torstaina jälkkäriksi syötiin Latea :D

Pannupihvit sipuliliemessä

700g jauhelihaa
2 kananmunaa
2dl kermaa
3-4rkl korppujauhoja
1-1,5tl suolaa
rouhittua mustapippuria
3 isoa sipulia
50g voita
5dl lihalientä

  Sekoita kerma ja maito. Vatkaa kananmunat kerman joukkoon. Lisää korppujauhot ja anna turvota ainakin 10-15 minuuttia. Sekoita jauheliha kermaseokseen niin, että syntyy kiinteä taikina. Mausta suolalla ja vastarouhitulla pippurilla. Muodosta taikinasta noin sentin vahvuisia pihvejä.
  Kuori ja viipaloi sipulit. Ruskista viipaleet hitaasti paistinpannussa voissa sekoittaen, kaada päälle lihaliemi ja keitä hieman kokoon. Pidä lämpimänä tarjoiluhetkeen saakka.
  Paista pihvit kullanruskeiksi voissa muutama kerrallaan. Pidä pihvit lämpimänä tarjoiluhetkeen saakka. Tarjoile sipuliliemen ja perunoiden kanssa.


Perjantaina herkuteltiin pulled pork-hampurilaisilla ja muksut sai tehdä itselleen pizzat. Oli ilo nähdä miten kylässä ollut neiti, joka on yleensä huono syömään, pisteli pizzaa naamaan minkä ehti. Hyvä hyvä! Hampurilaissämpylöiden ohjeen kävin tällä kertaa ryöstämässä Kärähtäneiden Heidiltä. Kiitos taas Heidi :) Mä vaan menin jauhojen kanssa hieman sekaisin, enkä tiedä paljonko jauhoja laitoin. Lisäksi unohdin voidella sämpylät ennen kohottamista ja typeryyksissäni menin voitelemaan sämpylät kohottamisen jälkeen. Mun ihanan pulleat sämpylät lässähti ja lopputuloksena oli ruttuistakin ruttuisempia vehnäklönttejä. Lisäksi voitelin sämpylät vedellä, eikä se jaksanut pitää seesaminsiemiä paikoillaan. Niinpä siemenet rapisivat päältä pois paistamisen jälkeen. Mutta ihan hyviä olivat silti. Pulled porkin ohje löytyy täältä.

Hampurilaissämpylät

500g täysmaitoa
75g hiivaa
750g vehnäjauhoja
50g huoneenlämpöistä voita
1 tl suolaa
(seesaminsiemeniä)

  Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Sekoita ainekset kulhossa ja anna taikinan levähtää 30 minuuttia.
  Jaa taikina osiin ja pyörittele paloista sämpylät. Voitele sämpylät kananmunalla (tai vedellä), ripottele päälle seesaminsiemeniä ja nosta ne pellille leivinpaperin päälle.
  Kohota sämpylöitä huoneenlämmössä noin puolitoista tuntia. Paista 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Pakasta sämpylät mahdollisimman pian, jos et aio syödä niitä heti.


Ja nyt kun kaikilla on masut täynnä mämmiä, pashaa ja suklaamunia, niin on hyvä hetki muistutella ruokabloggaajien ja Suomen UN Womenin "Nälkä voidaan voittaa"-hyväntekeväisyystempauksesta. Kääpiölinnalla on kasassa 150 euroa. Matkaa tavoitteeseen on vielä jonkin verran eli lahjoituksia kaivataan! Osallistua ja lahjoittaa voit aina 10.4.2013 saakka. Autetaan yhdessä kehitysmaiden naisia ruokkimaan perheensä niin, ettei yhdenkään lapsen tarvitsisi enää mennä nälkäisenä nukkumaan.

Lahjoittaa voit osoitteessa  https://jelpi.fi/kerayssivut/kaapiolinnan-kookissa. Kiitos!


28. maaliskuuta 2013

He's Shaun the sheep (He's Shaun the sheep)

Kun kerran lammas kuuluu pääsiäiseen, niin tehdään sitten poikkeus ja syödään lammasta. Missään ei kai ole määritelty, että millaisen sen lampaan tulisi olla? Kelpaisiko tällainen?

Ajatus Late-kakusta syntyi pikkumiehen suunnattomasta halusta katsella Latea. Sitten mietin sopivaa ajankohtaa ja hyvää syytä tehdä moisen kakun ja mikäs sen parempi hetki kuin pääsiäinen. Kun kylässä on nuori neiti, joka ei suostu syömään suklaata, tein kakusta sitten hedelmäisemmän. Vadelma- ja mangotäytteeseen kurkkasin apuja Kotilieden parhaat leivonnaiset -kirjasta. Laten villat löytyi Citymarketin "Amerikka"-hyllystä ja naama on sokerimassasta. Jos ei vaahtokarkeista piittaa, voi villan tehdä kermavaahdosta pursottamalla.

Mun oli tarkoitus leikata kakku viiteen osaan, mutta unohdin. Siksi vadelmatäytettä jäi hieman yli, mutta ei haittaa. Molemmat täytteet olivat hyvää sellaisenaankin. Etenkin tuo mangotäyte... Nam! Kakun paistoin pienessä, pyöreässä Pyrexin lasisessa uunivuoassa, mutta tavallinen kakkuvuoka kelpaa ihan yhtä hyvin. Mun kakkupohja hieman tummui pinnalta, kun yksi nimeltä mainitsematon pieni mies oli käynyt kääntämässä uunin lämpötilaa suuremmaksi kesken kypsennyksen.

Oman haasteensa koristelu- ja kuvausvaiheeseen toi pieni mies, joka yritti tunkea vuoroin naamaansa, vuoroin sormiaan kakkuun...  Lisäksi toinen korva katkesi ja paikkauksesta tuli aika hirveä. Kuvassa näyttää vielä pahemmalta kuin luonnossa.

Late lammas-kakku

Pohja:
4 munaa
1,5dl sokeria
1dl vehnäjauhoja
1dl perunajauhoja
0,5tl leivinjauhetta
Vadelmatäyte:
200g vadelmia
4rkl sokeria
3 liivatelehteä
1rkl vettä
2dl kuohukermaa
Mangotäyte:
1prk(425/225g) säilykemangoa valutettuna
4rkl sokeria
3 liivatelehteä
1rkl sitruunamehua
2dl kuohukermaa
Kostuttamiseen: 
maitoa tai spriteä
Päälle:
2dl kuohukermaa
200g pieniä, valkoisia vaahtokarkkeja
Late:
mustaa sokerimassaa
valkoista sokerimassaa

  Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele ja korppujauhota vuoka. Vaahdota huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri vaaleaksi, napakaksi vaahdoksi. Sekoita vehnä- ja perunajauhot sekä leivinjauhe keskenään. Siivilöi jauhoseos sokerivaahtoon ja nostele taikina varovasti sekaisin. Kaada kakkutaikina vuokaan ja kypsennä uunin alatasolla noin 30 minuuttia. Kokeile kypsyys tikulla. Kumoa kakku ja anna jäähtyä.
  Tee täytteet. Soseuta sulaneet vadelmat sauvasekoittimella soseeksi. Mausta sokerilla. Laita liivatteet kylmään veteen viideksi minuutiksi. Kuumenna vesi kiehuvaksi. Puristele liivatelehdistä vesi pois ja liuota kiehuvaan vesitilkkaan. Sekoita liivateseos vadelmatäytteen sekaan samalla hyvin sekoittaen. Vaahdota kerma ja sekoita vadelmaseos joukkoon. Tee mangotäyte samoin.
  Leikkaa kakkupohja mielellään 4-5 osaan. Nosta pohjalevy pitkän kelmusuikaleen päälle, kostuta ja levitä päälle puolet mangotäytteestä. Nosta toinen levy päälle, kostuta ja nosta päälle puolet vadelmatäytteestä. Toista. Nosta kansilevy päälle ja kostuta. Täytekerrokset saavat olla paksuja. Kääri kakku kelmuun ja nosta jääkaappiin maustumaan yön yli.
  Tee Laten pää hyvissä ajoin, niin ehtii hieman jässähtää. Kannattaa tehdä suoraan leivinpaperin päälle, ettei tarvitse siirrellä turhaan. Muotoile ensin naama mustasta sokerimassasta. Paina sieraimet kohdilleen ja pyörittele silmät valkoisesta ja mustasta sokerimassasta. Nosta silmät paikoilleen. Ota kaksi samankokoista mustaa sokerimassapalaa ja muotoile niistä korvat. Paina korvat varovasti paikoilleen. Saumaa kannattaa painella varovasti, että tarttuisivat hyvin kiinni. Pyörittele valkoisesta sokerimassasta pieniä palloja ja tee niistä Laten otsakiehkurat.
  Poista kelmu ja nosta kakku (tarjoilu)alustalle. Itse leikkasin kakkupaperin ja kakun väliin pienen palan leivinpaperia, ettei kakkupaperi heti hajoaisi. Vatkaa kerma vaahdoksi ja levitä kakun pinnalle. Tee Laten villa vaahtokarkeista ja nosta naama paikoilleen.


27. maaliskuuta 2013

Hedelmäpommi

Neiti kävi eilen rämpimässä pusikoissa ja sai saaliikseen hurjan määrän pajunkissoja. Täällä Seinäjoella kun trullit kiertää vasta tulevana lauantaina. Reissusta väsynyt neiti huokaili, että voi kun olisi rahkaa ja tottahan mä heti hellyin ja ryntäsin kaivelemaan kaappien sisältöä. Lopputuloksena oli oikein kiva, pikainen jälkkäri, joka sopii vaikka pääsiäispöytään.

Hedelmärahka

2,5dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
1prk(250g) maitorahkaa
1tlk hedelmäcocktailia mehussa
1-1,5rkl sokeria

  Vaahdota vaniljakastike kovaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon maitorahka, valutettu hedelmäcocktail ja maun mukaan sokeria. Sekoita ja tarjoa.


Jäin muuten just kiinni karkin syönnistä. Koristelin oman annokseni suklaamunilla ja söin ne ennen kuin neiti huomasi :D Paha äiti :D Kuvaa lisätessä neiti kävi vieressä pyörähtämässä ja hoksasi heti karkit rahkan päällä.... Auts. Muksuilla on karkkipäivä kerran viikossa, äidillä se on aina silloin kun siltä tuntuu.

26. maaliskuuta 2013

Täältä saapuu aurinko

Tänään sain taas kerran muistutuksen siitä, että kannattaisi ehkä tarkistaa kaappien sisältö ja tarvittavien ainesten löytyminen, ennen kuin aloittaa leipomisen. Aamulla päätin, että tänään on taas leipäpäivä ja tyytyväisenä etsin mapeistani hyvältä kuulostavan leipäohjeen. Mun mielestä aurinkoleivät näin ihanan aurinkoisena päivänä vaan kuuluu asiaan! Osan aineksista otin ajoissa huoneenlämpöön, kävin pikamutkan postissa ja laitoin taikinan alulle. Mutta sitten ne ongelmat alkoivat. Meillä oli käynyt joku hunajarosvo ja hädin tuskin sain kaavittua kahdesta hunajapänikästä puolisen desiä hunajaa. Auringonkukansiemenpussi hupeni ennen aikojaan, mutta onneksi kaapin perukoilta löytyi lisää. Hiivaleipäjauhot riitti just ja just. No, leivistä ei tullut ehkä niin makeita kuin olisi pitänyt, mutta ei voi mitään. Hetken mietin, että lorautanko siirappia kaveriksi, mutta annoin sitten olla. Osaako joku viisaampi kertoa, olisiko siirappi ja hunaja yhdessä ollut paha virhe?

Ohjeen alkuperää en valitettavasti muista, eikä googlettamallakaan löytynyt infoa aiheesta. Mutta jälleen kerran kunnia ohjeesta kuuluu jollekulle muulle.

Aurinkoleivät
(2kpl)

5dl maitoa
50g hiivaa
2tl suolaa
0,5-1dl hunajaa
2dl(n.100g) hienoa porkkanaraastetta
2dl kuorittuja auringonkukansiemeniä
11-12dl hiivaleipävehnäjauhoja
3dl vehnäjauhoja
100g voita

  Liuota hiiva, suola ja hunaja kädenlämpöiseen maito-porkkanaraasteseokseen. Lisää auringonkukansiemenet. Alusta taikinaan jauhot ja loppuvaiheessa pehmeä voi. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi liinalla peitettynä.
  Leivo taikinasta kaksi leipää. Nosta leivät leivinpaperille pellille ja kohota hyvin. Leikkaa leipien päälle ristiviillot ja ripottele pinnalle hieman jauhoja. Paista 175 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Leipä on kypsää, kun pohja kumisee koputettaessa.
  Huom!  Halutessaan maidon voi korvata vedellä ja desillä maitojauhetta.


25. maaliskuuta 2013

Pastaläjä

Jos tämä ruoka osallistuisi "ankeimman näköiset sapuskat"-kilpailuun, olisi voitti melkein taattu. Kun katselin kattilassa olevaa mössöä, ei näky ollut kovin houkutteleva. Tällä kertaa ulkonäkö kuitenkin petti ja ruoka oli aivan syötävää, jopa hyvää jos lapsilta kysyy. Pikkuinen loraus sitruunamehua lautaselle paransi makua entisestään. Jatkossa tosin olisin maltillisempi nesteen kanssa ja laittaisin pari desiä kasvislientä ja pari desiä kermaa. Ohjeessa mainittu 4dl kasvislientä ja 2dl kermaa oli aivan liikaa! Tai sitten mun kokkailuissa meni jokin taas pieleen. Mutta hyvin kelpasi ja se on tärkeintä. Alkuperäinen ohje löytyy kirjasta nimeltä Paras keittokirja No 1 ja alla on taas tuo mukaeltu versio.

Tonnikala-papupasta
(4ann.)

400g farfalle-pstaa
2prk tonnikalaa
1prk(n.300g) kidneypapuja
4 salottisipulia tai pala purjoa
2-4dl kasvislientä
1-2dl kermaa
1 nippu tilliä tai 0,5rkl kuivattua
oliiviöljyä
suolaa
jauhettua mustapippuria

  Keitä pasta runsaassa, suolalla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan. Kaada vesi pois.
  Kuori ja hienonna salottisipulit. Kuullota sipulisilppua oliiviöljyssä. Huuhtaise ja valuta pavut, lisää sipulien joukkoon pannulle ja kuumenna hetki. Lisää kasvisliemi ja kerma ja keitä kokoon noin 5 minuuttia.
  Lisää tonnikala ja mausta pippurilla ja tarvittaessa suolalla. Lisää hienonnettu tai kuivattu tilli ja sekoita se kastikkeeseen pastan kanssa. Annostele lautasille ja mausta ripauksella vastajauhettua mustapippuria. Juustoraaste ja sitruunamehukin toimii!


Bananananana....

Kummasti hedelmäkulhoon oli taas kerääntynyt koko joukko banaaneja, joiden väritys on hiljalleen muuttumassa kauniin keltaisesta epämääräisen ruskean kukertaviksi. Jotain siis tarttis tehdä, ettei banaanit päädy turhaan täyttämään roskista. Periaatteesta makeat leivonnaiset saa odottaa ainakin muutaman päivän, joten täytyy keksiä jotain muuta. Yksi banaaneista päätyi mukavaan jogurttijuomaan, mutta muille täytyy keksiä vielä jotain.

Banaaninen jogurttijuoma
(2 lasillista)

1 banaani
2dl maustamatonta jogurttia
2dl maitoa
1rkl sokeria
ripaus kanelia ja/tai vaniljasokeria

  Soseuta banaani sauvasekoittimella. Lisää muut aineet joukkoon ja pyöräytä tasaiseksi juomaksi. Nauti heti.


Sitten on taas hyvä aika muistutella Suomen UN Womenin ja ruokabloggaajien yhteisestä hyväntekeväisyyskampanjasta! Kääpiölinnalla on kasassa jo 150 euroa, mikä on mahtava summa! Kiitos tähän saakka tulleista lahjoituksista! Vielä ehtii osallistua ja auttaa! Yhdessä nälkä voidaan voittaa!

Lahjoittaa voi osoitteessa

https://jelpi.fi/kerayssivut/kaapiolinnan-kookissa 



24. maaliskuuta 2013

Hidden Treasures - murekkeeseen piilotetut munat

Päivän ruoaksi valikoitui Seuran suuresta keittokirjasta löytynyt pääsiäismureke. Ilmeisesti pääsiäisruoaksi tuon tekee nuo kananmunat murekkeen sisällä. Tai muuta syytä en ainakaan äkkiseltään keksi. Mureke itsessään oli ihan ok, mutta tuo pinaattikastike oli aika mitäänsanomaton. Syynä tietysti voi olla se, etten ole mikään suuri pinaatin ystävä. Lätyissä ja keitossa se menee, mutta muuten vaatii multa vielä totuttelua. Laitoin kastikkeeseen pussillisen (150g) pinaattia, mutta luulen että vähempikin olisi piisannut. Arkisena sapuskana tuo oli silti ihan ok.

Pääsiäismureke (jauhelihamureke kananmunilla)

500-600g jauhelihaa
1-1,5tl suolaa
vastajauhettua mustapippuria
1 muna
1,5dl vettä
0,5dl korppujauhoja
1 raastettu/hienonnettu sipuli
Sisään:
4 keitettyä kananmunaa
Kastike:
2-3rkl voita tai margariinia
2-3rkl vehnäjauhoja
4-5dl nestettä (kasvislientä + kermaa tai maitoa)
0,5-1pss pakastepinaattia
ripaus suolaa
ripaus valkopippuria

  Turvota korppujauhoja vedessä viitisen minuuttia. Sekoita murekkeen ainekset keskenään kiinteäksi mureketaikinaksi.
  Keitä munia 7-8 minuuttia. Jäähdytä ja kuori munat. Leikkaa molemmista päistä palat pois. Levitä runsaat puolet mureketaikinasta uunipannuun. Tee keskelle syvennys ja asettele munat siihen riviin. Peitä munat lopulla murekkeella ja ummista mureke tasaiseksi munien ympärille. Paista 175-asteisessa uunissa 35-40 minuuttia.
  Tee sillä aikaa kastike. Sulata rasva kattilassa. Kiehauta siinä jauhot. Lisää neste koko ajan sekoittaen. Anna kiehua 5-10 minuuttia. Lisää pakastepinaatti ja mausteet. Kuumenna kiehumispisteeseen.
  Tarjoa mureke pinaattikastikkeen, perunoiden ja salaatin kanssa.

Kääpiölinna ja puoliverinen pihvi

Pihvin paisto-ohjeita en lähde teille kertoilemaan, sillä henkilökohtaisesti rakastan kunnolla verisiä pihvejä. Sellaisia lihanpaloja, jotka hät'hätää käyvät pannun reunalla vilkaisemassa, miltä kuuma rasva pannun pohjalla näyttää. Hyviä vinkkejä paistamiseen voi käydä kurkkaamassa Onko Nälkä-blogin Chef Jonesilta. Pieni varoituksen sana lienee paikallaan... Älä käy Chef Jonesin blogissa nälkäisenä :D Kuvat ja ruoat ovat jotain aivan loistavaa.

Sen sijaan tarjoan teille pihveille vallan mainiosti sopivan ranskalaisen kastikkeen. Kastikkeen teko ei sujunut aivan mallikelpoisesti ja pelkästään maistettuna maku toi mieleen itse tekemän makkarasoosin. Mutta yhdessä naudan ulkofileepihvin ja uunissa kypsennettyjen peruna- ja bataattilohkojen kanssa kastike oli suurenmoista. Itse keittelin kastiketta puolisentoista tuntia, mutta silti kastike jäi suht löysäksi. Ihan lopussa suurustin kastiketta lisää pienellä maizenanokareella. Mutta pakko sanoa, että hyvää oli. Ohje kastikkeeseen löytyi Yhteishyvästä.

Ranskalainen kastike

3 viipaletta pekonia
2 salottisipulia
2 porkkanaa
2 tomaattia
1-2 valkosipulinkynttä
0,5dl vehnäjauhoja
6dl vettä
1 kasvisliemikuutio tai 1,5rkl kasvisfondia
1rkl soijaa
1tl worchesterishire-kastiketta
3 tippaa tabascoa
1-2rkl tomaattisosetta
(1dl tuoreita yrttejä)

  Ruskista paloiteltu pekoni kevyesti kattilassa omassa rasvassaan. Lisää kuoritut ja paloitellut sipulit, kuoritut ja paloitellut porkkanat, tomaattilohkot sekä hienonnetut valkosipulinkynnet. Paista sekoitellen.
  Lisää vehnäjauhot ja paista hetki käännellen. Lisää vesi vähitellen, samalla sekoittaen. Anna veden kiehua, lisää kasvisliemikuutio tai fondi ja mausteet.
  Hauduta miedolla lämmöllä noin 45 minuuttia. Siivilöi kastike, tarkista maku ja tarjoile pihvin kanssa.

Oli niin kiire iskeä hampaat tuohon pihviin, etten malttanut miettiä, miten kuvasta tulisi nätti. Sori :D

23. maaliskuuta 2013

I want some pizza, I want it now!

Pizzaohjeita löytyy tästäkin blogista jos jonkinmoisia, mutta ehkä aina joukkoon mahtuu yksi lisää. Tämä pizza meni vaan vähällä pieleen, sillä unohdin tomaattikastikkeen ainekset kauppaan. Tomaattipyreekin oli loppu, joten sitäkään ei saanut sekoitettua ketsupin joukkoon. Salsa oli vähissä ja luovutin sen suosiolla ukon käyttöön. Pelkällä ketsupilla siis mentiin, mutta ei voi mitään. Pizza sinänsä ei ollut mikään mullistava, mutta ihan syötävä. Kirsikkatomaatit olisi voinut vaihtaa paprikaan, mutta jos sitten seuraavalla kerralla...

Pohjana oli se vanha tuttu ja hyväksi havaittu taikina, jonka voi tehdä sekä kuivahiivasta että tuoreesta hiivasta. Kun kerran tuorehiivaa löytyi, niin käytin sitten sitä. Kuivahiivaa käyttäessä lämmitä vesi hitusen lämpimämmäksi ja sekoita pieneen tilkkaan jauhoja ennen nesteeseen lisäämistä.

Pizzapohja
(2 isohkoa pizzaa)

2 dl vettä
25g hiivaa tai 1pss(à11g) kuivahiivaa
0,5tl suolaa
1tl sokeria
2rkl öljyä
n.5dl vehnäjauhoja

  Liuota hiiva, suola ja sokeri kädenlämpöiseen veteen. Lisää öljy ja jauhot. Alusta taikina kimmoisaksi. Anna kohota liinalla peitettynä kaksinkertaiseksi. Aikaa menee puolisen tuntia.
  Nosta kohonnut taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja vaivaa enimmät ilmakuplat pois. Jaa taikina kahteen osaan. Kauli taikinapalat sopivan kokoisiksi pohjiksi jauhoja apuna käyttäen. Itse kaulin taikinat suoraan leivinpaperiarkkien päällä, niin ei tarvi pohjaa enää siirrellä.

Meillä jokainen saa tehdä aina oman pizzansa ja mulla tuli tällä kertaa tällainen. Täytemäärä on siis yhteen pizzaan.

Jauhelihapizza

ketsuppia tai tomaattikastiketta
200g jauhelihaa
0,5tl suolaa
0,25tl mustapippurirouhetta
ripaus chiliä
0,25tl paprikajauhetta
0,25 punasipulia
6 kirsikkatomaattia halkaistuna
herkkusieniviipaleita
pepperoneja
muutama meetvurstisiivu
3-4dl juustoraastetta

  Ruskista jauheliha ja mausta suolalla, chilillä, paprikalla ja mustapippurilla. Viipaloi punasipuli ja halkaise kirsikkatomaatit. Valuta herkkusienet.
  Levitä käyttämäsi pizzapohjan päälle tomaattikastiketta. Tomaattikastikkeen päälle reilu kerros juustoraastetta, jonka päälle täytteet.
  Kypsennä 250-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia tai kunnes reunat ovat saaneet hieman väriä ja pizza on kypsää. Tarjoa heti.


22. maaliskuuta 2013

Baba-Oom-Mow-Mow! - Babat pääsiäisen kahvipöytään

Pääsiäinen ei kuulu meillä niihin tapahtumiin, jota juhlittaisiin perinteisillä herkuilla. En ole erityisesti lampaan ystävä, pasha menee, mutta mämmi saa jäädä mun puolesta kauppaan. Lampaan kohdalla tosin joudun antamaan periksi sen verran, että viimeksi ystävältäni saatu kotimainen lampaan keittolihan palanen oli hurjan hyvää! Ihan jotain muuta kuin ne märälle villalapaselle maistuneet lampaanpaistit, mitä on joskus tullut syötyä. Eli kotimainen lammas voisi kelvatakin.

Ajattelin nyt kerrankin kokeilla tehdä edes jotain pääsiäiseen liittyvää. Viime vuonna tekaisin pääsiäiseksi pashatiramisun ja nyt testivuoroon pääsi babat. Enpä oo koskaan aikasemmin näitä tehnyt, saati sitten maistanut. Ohje löytyi jälleen kerran Yhteishyvästä. Nisua maistaessani ihmettelin suuresti, miksi en moista herkkua ollut aikaisemmin testannut! Olivat varsin herkullisia!

Babat
(8-12kpl)

2,5dl maitoa
25g hiivaa
0,5tl suolaa
7dl vehäjauhoja
3rkl sokeria
3 munaa
100g voita
1dl rusinoita
Kostutusliemi:
1,5dl vettä
0,5dl sokeria
1-2rkl tummaa rommia tai sitruunamehua
Kuorrute:
1dl tomusokeria
1-2rkl sitruunamehua
(keltaista elintarvikeväriä)

  Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää mukaan suola, 1  ruokalusikallinen sokeria ja 2 dl jauhoja. Sekoita tasaiseksi. Anna juuren kohota 15 minuuttia. Vatkaa loppu sokeri ja munat vaahdoksi ja sekoita taikinapohjaan. Alusta taikina lopuilla jauhoilla. Lisää pehmeä voi ja rusinat.
  Voitele muffinivuoat margariinilla ja leikkaa niihin leivinpaperista korotetut reunat. Täytä vuoat puolilleen taikinalla ja anna kohota vielä noin 30 minuuttia. Kypsennä pullat 200 asteessa uunin alatasossa noin 15 minuuttia.
  Valmista kostutusliemi kiehuttamalla sokeri ja vesi kattilassa. Mausta liemi rommilla tai sitruunanmehulla. Valele lämpimät babat sokeriliemellä. (En käyttänyt ihan kaikkea liemestä.)
  Sekoita tomusokerista ja sitruunamehusta kuorrute (lisää halutessasi tippa keltaista elintarvikeväriä) ja valuta jäähtyneiden babojen koristeeksi.

21. maaliskuuta 2013

Take a little rice - risottoa porkkanoilla

Viikon kasvisruoaksi valikoitui tällä kertaa simppeli porkkanarisotto Yhteishyvästä bongatun ohjeen mukaan. Tai tottahan sitä hieman piti taas muutella, mutta sieltä se idea kyseiseen ruokaan lähti. Mulla on vaan suuren suuri ongelma risottojen kanssa. Ongelma juontaa juurensa mun inhosta juustoja kohtaan. Jotkut juustot kyllä uppoaa, mutta esimerkiksi risotoissa usein käytetty parmesaani on ehdoton no no! Ne juustot, jotka kelpuutan, ovat maultaan hyvin mietoja. Aurajuusto lienee ainoa poikkeus, mutta sitäkin oon oppinut syömään vasta viime aikoina. Vinkkejä mietoon, risottoon sopivaan juustoon otetaan kernaasti vastaan! Yritin tällä kertaa korvata parmesaanin jollain pastajuustolla, mutta sekin oli liian tuhtia tavaraa mun makuun. Ja risotosta tuli sillä aika paksua. Muuten ruoka olisi ollut ihan ok. Ainakin se tuolle neidille upposi ja se on tärkeintä.

Porkkanarisotto

3 porkkanaa
2 pientä sipulia
2rkl öljyä
2,5dl risottoriisiä
3dl porkkanamehua (laitoin kasvislientä)
5dl kasvislientä
2tl oreganoa
0,5tl suolaa (jätin pois)
rouhittua mustapippuria
1,5dl parmesaaniraastetta

  Kuori ja leikkaa porkkanat ja sipuli pieniksi kuutioiksi. Kuumenna öljy kattilassa ja lisää porkkanat ja sipuli. Anna hautua 5 minuuttia välillä sekoittaen. Lisää riisit, kääntele hetken aikaa ja lisää sitten porkkanamehu (tai osa kasvisliemestä). Anna nesteen hautua ja lisää kasvislientä hiljalleen imeyttäen, kunnes edellinen neste on imeytynyt. Sekoita välillä. Mausta lopuksi oreganolla, ripauksella suolaa ja pippuria sekä parmesaaniraasteella. Tarjoile esimerkiksi broilerin tai kalan lisäkkeenä, vaikka riittää kyllä ihan sellaisenaankin.




Be as soft as you can - pehmeääkin pehmeämmät ruusunmarjasämpylät

Ajattelin aamusella pitää sellaisen rentouttavan leivontatuokion ja pyöryttää pellillisen ruusunmarjasämpylöitä. Leivonta sujui kutakuinkin näin:

- Ota kulho kaapista ja nosta keittiön pöydälle.
- Hae ainekset valmiiksi.
- Huuhtele kulhon pohjalta sinne yllättäen kipattu lusikallinen rahkaa.
- Laita kulho pöydälle.
- Avaa sosepurkit ja kaada soseet kulhoon. Kaada vesi joukkoon ja vie mikroon lämpiämään.
- Pyyhi pöydältä siihen huolella lusikoidut ja levitetyt soseen loput.
- Nosta tyhjät sosepurkit tiskipöydälle turvaan.
- Hae kulho mikrosta.
- Pyyhi keittiön pöydältä pöydälle kaadetut maidot.
- Lisää ainekset ohjeen mukaan.
- Lisää jauhoja summamutikassa, sillä pojan pyöriessä jaloissa menee taatusti laskuissa sekaisin.
- Laita perheen miehet pihalle taikinan kohoamisen ajaksi.
- Taikinan kohottua, nosta leivonta-alusta pöydälle ja ripottele siihen jauhoja. Nosta poika pois alustan viereltä, ennen kuin kaikki jauhot on levitetty pöydälle/lattialle.
- Pyörittele sämpylöiksi mahdollisimman nopeasti ennen kuin kaikki taikina on syöty.
- Pese poika ja pöytä ja imuroi lattia.

Oikeasti tuo Yhteishyvästä napattu ohje menee hieman eri tavoin. Muuten tein kutakuinkin ohjeen mukaan, mutta pakasteruusunmarjasoseen korvasin kahdella purkillisella lasten ruusunmarja-päärynäsosetta. Kuivahiivan tilalla käytin tuorehiivaa ja ruissihtijauhot korvasin tavallisilla ruisjauhoilla. Mitä eroa muuten on ruisjauhoilla ja ruissihtijauhoilla? Kauheasti en näiltä sämpylöiltä mitään odottanut, mutta lopputuloksena oli uskomattoman pehmeitä ja maukkaita sämpylöitä! Liekö sitten vaan hyvä juttu, että menin jauhomäärissä sekaisin ja lisäilin jauhoja ihan fiiliksen mukaan.

Ruusunmarjasämpylät

2tlk(à125g) lasten ruusunmarjasosetta
3dl vettä
2rkl siirappia
2tl suolaa
0,5dl öljyä
2dl ruisjauhoja
25g hiivaa
n.9dl vehnäjauhoja
Voiteluun:
0,5dl voi- tai margariinisulaa

  Sekoita ruusunmarjasose ja vesi keskenään ja lämmitä kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva joukkoon. Lisää siirappi, suola ja öljy sekä ruisjauhot kevyesti vatkaten. Lisää vehnäjauhoja vähitellen ja alusta taikina hyvin vaivaten. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa liinalla peitettynä.
  Jaa kohonnut taikina 12-15 osaan ja pyörittele ne sämpylöiksi. Anna kohota kaksinkertaisiksi peitettynä lämpimässä paikassa. Paista 225 asteisen uunin keskitasolla 12-15 minuuttia. Sivele lämpimien sämpylöiden pinta rasvalla.





20. maaliskuuta 2013

Blueberry yum yum

Jääkaapin tyhjäys jatkuu ja tänään hävikkiherkkuna oli lempeä banaani-mustikkarahka. Mustikoita olisi voinut olla enemmänkin, mutta en viitsinyt avata uutta rasiallista muutaman mustikan tähden. Vaikka banaaneja oli vain yksi, maistui se yllättävän hyvin. Pakko muuten tunnustaa, että taisin ensimmäistä kertaa käyttää noita valmiiksi maustettuja rahkoja johonkin. Mä oon jostain syystä väistänyt ne aina sujuvasti ja käyttänyt mieluummin tavallista rahkaa. Tuo vaniljarahka oli ihan ok ja ehkä voin käyttää toistekin.

Vaniljainen banaani-mustikkarahka

1prk(2,5dl) creme vispiä
1prk(200g) maustettua rahkaa, vanilja
1 banaani
muutama tippa sitruunamehua
1-2dl mustikoita

  Vaahdota creme vispi napakaksi vaahdoksi. Murskaa banaani kulhon pohjalla ja sekoita joukkoon muutama tippa sitruunamehua. Lisää rahka ja sekoita tasaiseksi. Nostele cremevaahto varovasti joukkoon. Lisää kohmeiset mustikat ja sekoita. Tarjoa heti.



En muista koska viimeksi olisin tehnyt tai syönyt sipattia! Tämä ei taida kovin monen lempiruokiin kuulua, mutta ihan syötäväähän tuo on. Ei mitään ihmeellistä, mutta arkiruokana menee. Tällä kertaa tein sipatin pekonista tavanomaisen kinkun sijaan.

Sipatti 

2pkt pekonia
4,5rkl vehnäjauhoja
3dl vettä
4,5dl maitoa
suolaa
jauhettua mustapippuria
tuoretta ruohosipulia

  Suikaloi pekoni ja käristä sitä hetki teflonpannulla. Lisää vehnäjauhot ja sekoita hetken aikaa. Älä kuitenkaan anna jauhojen ruskistua. Lisää vesi ja sekoita tasaikseksi. Lisää maito ja anna kiehua hiljalleen 10 minuuttia. Mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla. Hienonna päälle runsaasti ruohosipulia.

Ankean näköistä, mutta syötävää :)

19. maaliskuuta 2013

Kyllä rasvaa riittää! - hävikkimuffinssit meetvurstista

Jälleen kerran hurjan iso kiitos tähän saakka tulleista lahjoituksista Suomen UN Womenin "Nälkä voidaan voittaa"-hyväntekeväisyyskampanjaan! Koossa on jo 100 euroa! Mahtavaa! Kääpiölinnan keräyspottia voi edelleen kartuttaa osoitteessa  https://jelpi.fi/kerayssivut/kaapiolinnan-kookissa. Jokainen lahjoitus on tervetullut ja jokaisesta olen yhtä iloinen! Meidän avulla maailmasta voi tulla edes hitusen parempi paikka.

Ajattelin taas ottaa muutaman päivän tehokuurin ja hyödyntää jääkaappiin unohtuneita elintarvikkeita. Mitään kun en haluaisi heittää pois vaan siksi, että typeryyksissäni olen ostanut liikaa kaikkea. Tuntuu, että nyt jääkaapista löytyy hurjasti kaikkia ylimääräisiä maitotuotteita, joille ei tunnu olevan mitään käyttöä. En edes muista, miksi niitä on tullut ostettua. Kermaviilille ja vajaalle purkilliselle aurinkokuivattuja tomaatteja löytyi paikka italialaisista muffinsseista. Mun mielestä nimitys oli vähän hassu, kun en oikein tiedä mikä näistä tekisi niin italialaisia? Pizzamauste? Eiköhän meetvurstimuffinssi tai suolainen muffinssi olisi parempi nimitys. Oli miten oli, mutta hyviä nämä olivat! Pehmeitä ja mehukkaita ja mukavan suolaisia, mutta aika rasvaisia. Ohje näihin on löytynyt joskus Pirkasta.

Meetvursti-tomaattimuffinssit
(8 isoa tai 12 pientä)

125g voita
2 kananmunaa
0,5tl suolaa
1prk(200g) kermaviiliä
2,5dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
50g meetvurstia kuutioituna
50g aurinkokuivattuja tomaatteja
1tl pizzamaustetta (laitoin oreganoa)
juustoraastetta

  Sulata voi ja anna jäähtyä. Vatkaa kierrevatkaimella kevyesti joukkoon munat, suola ja kermaviili. Sekoita keskenään jauhot ja leivinjauhe ja lisää ne taikinaan puuhaarukalla varovasti sekoittaen. Lisää lopuksi meetvurstirouhe ja huolellisesti valutetut, hienonnetut aurinkokuivatut tomaatit.
  Voitele 12-vuokainen muffinipelti tai jaa isot, paperiset muffinivuoat uunipellille. Kaada taikina vuokiin. (Ohjeesta tulee 8 isoa tai 12 pientä muffinia.) Ripottele päälle pizzamaustetta ja juustoraastetta.
  Paista 200-asteisessa uunissa noin 15-18 minuuttia.



18. maaliskuuta 2013

Super Chicken

Mä oon vasta viime aikoina oivaltanut, että niinkin arkisesta ruoasta kuin broilerin koipi-reisipalat, voi oikeasti tehdä vaikka mitä. Ennen niitä tuli laitettua aina samalla tavalla uunissa kypsentäen ja lopulta pelkkä ajatuskin kyseisten broilerin osien syömisestä tökki ja pahasti. Nyt niitä ostaa ja tekee ihan mielellään näin arkiseksi ruoaksi. Harmi vaan, että aika harvoin löytää koipi-reisiä marinoimattomia. Siksipä usein huuhtelen enimmät marinadit pois ennen kypsentämistä, kun en siitä marinadista oikein piittaa. Ohje tämänkertaiseen broileriruokaan löytyi Seuran suuresta ruokakirjasta.

Muuten tein ruoan aikalailla ohjeen mukaan, mutta tuoreet herkkusienet jouduin vaihtamaan tölkkisieniin. Kaupan heviosastolla majailleet herkkusienet olivat niin ruttuisia ja nuupahtaneita, ettei niille ollut tilaa meidän sapuskoissa. Harmi. Nesteenä käytin pelkästään lihalientä, sillä viini ei ajatuksena oikein iskenyt. Tai oikeastaan laitoin vettä ja sellaisen fond "du chef"-liemivalmisteen. Suolan jätin suosista pois ja hyvä niin.

Pakko sanoa, että oon varsin positiivisesti yllättynyt siitä, miten hyvää ruoasta tuli! Ja parasta tuossa oli ehdottomasti kastike, joka oli täynnä makuja ja ihania tuoksuja. Broileritkin oli ihan ok ja todellakin jotain muuta kuin ne pelkästään uunissa kypsennetyt, valmiissa marinadissa lilluvat koipi-reidet. Pannulla kypsennetyistä broilereista tuli ihanan mehukkaita!

Tomaattinen herkkusienibroileri

3-4 broilerin koipi-reittä
4rkl vehnäjauhoja
1 sipuli
2-3 valkosipulinkynttä
5rkl öljyä
1tlk(70g) tomaattipyreetä
3-4dl lihalientä (tai osin tai kokonaan huokeaa punaviiniä)
(1tl suolaa)
vastajauhettua valko- tai mustapippuria
1tl kuivattua meiramia
1tl kuivattua timjamia
1 nippu persiljaa
300-400g herkkusieniä tai 1tlk kokonaisia säilykeherkkusieniä
0,5 sitruunan mehu
1rkl punaviinietikkaa

  Jos käytät valmiiksi marinoitua broileria, huuhtele enin marinadi pois ja kuivaa palat talouspaperilla. Leikkaa koipi-reidet nivelen kohdalta kahtia ja kierittele sitten jauhoissa. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna puolet rasvasta pannussa ja ruskista broileripalat siinä kauttaaltaan. Ruskista hetki myös sipulia ja valkosipulia.
  Sekoita tomaattisose, lihaliemi ja/tai punaviini, (suola,) pippuri, meirami ja timjami. Kaada seos pannuun. Hauduta broileripaloja hiljalleen noin 30 minuuttia.
  Puhdista ja paloittele herkkusienet tai valuta tölkkisienet. Valele sienille sitruunamehua. Hienonna persilja.
  Kuumenna loppu rasva pannussa ja hauduta herkkusieniä siinä, kunnes kaikki neste on haihtunut. Lisää sienet, persilja ja viinietikka broileripalojen joukkoon. Hauduta hetki. Tarjoa lisänä riisiä ja salaattia.


17. maaliskuuta 2013

Pig love

Sanat ei riitä kertomaan kuinka hyvää tämän päivän ruoka oli. Ihanaa, pehmeää ja rasvaista possua pitkään paistopussissa muhitettuna. Paljon sipulia ja vielä enemmän valkosipulia. Tosin valkosipulinkynsistä meinasi silti tulla riitaa... Vähän mausteita, mutta ei liikaa, jotta possukin maistuisi. Lisäksi uunissa hissukseen kypsennettyjä perunalohkoja. Nam.

Ylikypsää possun niskaa pussissa

reilu 1,5kg possun niskaa
5 sipulia
2 kokonaista valkosipulia
Mausteöljy:
vajaa 0,5dl öljyä
2tl suolaa
0,5tl jauhettua mustapippuria
1tl paprikajauhetta
ripaus chilijauhetta
ripaus cayennepippuria
ripaus pippurisekoitusta

  Ota liha hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Sekoita mausteöljyn ainekset keskenään. Kuori toisen valkosipulin kynnet. Tee veitsen kärjellä possuun pieniä koloja ja upota jokaiseen yksi valkosipulinkynsi. Hiero mausteöljy possun pintaan. Nosta liha paistopussiin. Kuori ja lohko sipulit neljään osaan. Kuori toisen valkosipulin kynnet. Nosta sipulilohkot ja kokonaiset valkosipulinkynnet pussiin possun kaveriksi. Sulje pussi.
  Paina paistomittari possun paksuimpaan kohtaan ja leikkaa pussin nurkkaan pieni höyryaukko. Kypsennä lihaa 125-150-asteisessa uunissa, kunnes sisälämpötila on 90-95 astetta. Aikaa kului meillä noin kolmisen tuntia. Anna lihan vetäytyä hetki ennen leikkaamista.


Meidän pikkumies, melkein 2v., asetteli tyytyväisenä ruokaa lautaselleen (ja vähän lautasen viereenkin) ja komensi ottamaan kuvan :D Äidin poika.


16. maaliskuuta 2013

Meatball wizard - lihapullia tomaattikastikkeessa

On oikeastaan aivan sama, mitä noille flunssaa poteville ipanoille syöttää, kun eivät kuitenkaan mitään maista. Tänään saivat tyytyä lihapulliin tomaattikastikkeen ja spagetin kera. Tomaattikastikkeen meinasin ensin tehdä yhden mapeistani löytyneen ohjeen mukaan, mutta ei se sitten oikein iskenytkään. Kyseisessä ohjeessa oli selkeästi virhe, kun olivat jättäneet sipulit pois :) Miten ihmeessä voi tehdä tomaattikastiketta ilman sipulia?!? Tai valkosipulia?!?

Sapuskan tein sitten ihan hatusta vetäen ja sen mukaan mitä kaapista löytyy. Lihapulliin lykkäsin kaappiin jääneen kermatilkan, mutta sen voi vallan mainiosti korvata maidolla. Kastiketta tuli aika vähän lihapulliin verrattuna ja valkosipulia olisi saanut olla reilusti enemmän. Ihan asiallinen sapuska tuosta silti tuli.

Lihapullat tomaattikastikkeessa

Lihapullat:
750g jauhelihaa
0,5dl kermaa
1,5dl maitoa
1dl korppujauhoja
1 sipuli
1 kananmuna
0,5tl jauhettua mustapippuria
1,5tl suolaa
1tl valkosipulijauhetta
0,5tl chilijauhetta
Kastike:
2 sipulia
5 valkosipulinkynttä
1-2rkl öljyä
500g paseerattua tomaattia
2dl vettä
0,5 lihaliemikuutiota
0,5rkl ruokokidesokeria
0,5tl suolaa
0,5tl mustapippurirouhetta
1tl kuivattua basilikaa
1tl kuivattua oreganoa
0,5-1dl tuoretta persiljaa

  Valmista ensin lihapullataikina. Sekoita maito, kerma ja korppujauhot keskenään ja anna turvota viitisen minuuttia. Hienonna sipuli hienoksi silpuksi ja lisää kulhoon. Lisää jauheliha, kananmuna ja mausteet. Sekoita varovasti tasaiseksi taikinaksi. Ruskista lihapullat kevyesti pannulla tilkassa öljyä. Nosta lautaselle odottamaan.
  Silppua kastiketta varten sipuli ja valkosipuli ja kuullota niitä hetki kattilan pohjalla öljyssä. Lisää paseerattu tomaatti, vesi, liemikuutio, sokeri, pippuri ja suola. Anna kiehua miedolla lämmöllä puolisen tuntia.
  Lisää basilika ja oregano ja nostele lihapullat varovasti joukkoon. Sekoita. Anna kiehua miedolla lämmöllä 10-15 minuuttia tai kunnes lihapullat ovat kokonaan kypsiä.
  Ripottele päälle hienonnettua persiljaa. Tarjoa spagetin kera.




Rye rye baby, baby good rye!

Ensinnäkin iso kiitos tähän saakka tulleista lahjoituksista UN Womenin "Nälkä voidaan voittaa"-kampanjaan! Koossa on jo 50 euroa. Hyvä, hyvä! Jokainen lahjoitus on tärkeä ja tarpeellinen. Kampanja jatkuu edelleen ja lahjoittaa voi aina 10.4.2013 saakka osoitteessa https://jelpi.fi/kerayssivut/kaapiolinnan-kookissa

Sitten taas näihin arkisempiin asioihin. Aamulla ennen kauppareissua laitoin sämpylätaikinan muhimaan. Mies bongasi Yhteishyvästä niin herkullisen kuuloisten pähkinäsämpylöiden ohjeen, että oli pakko päästä niitä heti testaamaan. Ainakin näissä sämpylöissä on paljon purtavaa ja hyviä rasvoja. Vähän mä mokailin taikinaa tehdessä. Unohdin nimittäin lisätä siirapin rouheseokseen ja lisäsin sen vasta turvottelun jälkeen. Mokailusta huolimatta näistä tuli aivan loistavia! Mun lempparisämpylä on löytynyt!

Pähkinäsämpylät

2dl ruisrouhetta
1dl kauraleseitä
1dl auringonkukansiemeniä
3rkl siirappia
2-3tl suolaa
5dl kiehuvaa vettä
25g hiivaa
2dl vettä
n.9dl vehnäjauhoja
2dl pähkinäsekoitusta
0,5dl oliiviöljyä

   Mittaa kulhoon ruisrouhe, leseet, siemenet, siirappi ja suola. Sekoita joukkoon kiehuva vesi. Anna turvota tunnin ajan. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja kaada seos rouheseoksen joukkoon. Lisää osa jauhoista. Paahda pähkinät kevyesti kuivalla pannulla, rouhi ja lisää taikinaan. Lisää öljy sekä loput jauhot ja alusta taikinaksi. Anna kohota liinalla peitettynä tunnin ajan.
  Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Itse käytin pöydällä ruisjauhoja. Taputtele taikina noin 25*40cm levyksi. Leikkaa pitkittäin kolmeen osaan ja osat kuudeksi kolmion muotoiseksi palaksi. Nosta palat leivinpaperoidulle pellille ja anna kohota. Paista sämpylät 225-asteisen uunin keskitasolla noin 15 minuuttia.



Ja nyt sitten tekemään pienelle ja vähän isommalle toipilaalle lihapullia. Jos ne vaikka helpottaisi kipeiden ipanoiden oloa.

15. maaliskuuta 2013

Help, I need somebody!

Kun Suomen UN Womenilta oltiin minuun yhteydessä ja kysyttiin kiinnostusta osallistua ruokablogien yhteiseen hyväntekeväisyyskampanjaan, en epäröinyt hetkeäkään. Olin vain riemuissani, jos avullani saataisiin kerättyä edes muutama euro hyvään tarkoitukseen.

Kampanja on herättänyt minussa monenlaisia ajatuksia. Toisaalta olen suunnattoman iloinen siitä, että minulla on mahdollisuus antaa lapsilleni joka päivä ruokaa, eikä heidän tarvitse olla nälissään. Vaikka emme ole rikkaita, emme edes keskituloisia, meillä syödään joka päivä ja vielä hyvin. Toisaalta olen suunnattoman surullinen siitä, että maailmassa on paljon lapsia, joilla ei ole mahdollisuutta kunnolliseen ravintoon ja he joutuvat menemään nälkäisinä nukkumaan. Olen myös surullinen niiden naisten puolesta, jotka joutuvat tosissaan miettimään, miten saisivat taattua lapsilleen riittävän ravinnon.

Eräs ystäväni kysyi miksi haluan auttaa ihmisiä, jotka asuvat niin kaukana, kun meillä Suomessakin on avuntarvitsijoita. Kysymys on ihan oikeutettu. Mielestäni kaikki ihmiset, jotka apua tarvitsevat, ovat siihen oikeutettuja. Yritän aina mahdollisuuksieni ja resurssieni mukaan osallistua keräyksiin, joilla pyritään auttamaan ihmisiä hädässä. Vaikka panokseni ei aina ole suuren suuri, uskon sen auttavan osaltaan. Toki on asioita, joita rahalla ei voi korjata, mutta ei se ainakaan haittaakaan.

Toivon että te, ihanat lukijani, osallistuisitte taisteluun nälkää vastaan. Jokainen lahjoitus on yhtä tärkeä. Meille muutama euron lahjoitus ei ole suuren suuri, mutta jollekin toiselle se voi merkitä parempaa tulevaisuutta. Rahallisten lahjoitusten lisäksi myös tiedon levittäminen on tärkeää!

Lahjoituksen voi tehdä osoitteessa

https://jelpi.fi/kerayssivut/kaapiolinnan-kookissa

Ohessa vielä suora lainaus UN Womenin kampanjasivulta:

Nälkä on ongelma, jonka ratkaisemiseen Sinä voit vaikuttaa


Naisten ja tyttöjen aseman parantaminen on tehokkain ratkaisu taistelussa nälkää vastaan. Kehitysmaiden viljelijänaiset voivat nostaa 150 miljoonaa ihmistä nälästä, kun he saavat oikeuden maahan, koulutukseen ja kunnollisiin työvälineisiin.

Tule mukaan! Myötävaikuttamalla sekä naisten oikeuksiin että nälän voittamiseen viemme maailmaa maratonharppauksen eteenpäin.

YK:n tasa-arvojärjestö UN Women on maailman johtava naisten ja tyttöjen puolestapuhuja. Sinun tuellasi voimme yhdessä saada aikaan maailman, jossa jokaisella naisella on mahdollisuus ansaita omia tuloja, osallistua päätöksentekoon ja elää ilman väkivallan uhkaa.

Yksikään lahjoitus ei ole liian pieni muutoksen alullepanemiseen! 


  • 10 eurolla voidaan parantaa polttopuuta säästävien liesien saatavuutta. Tuhansia naisia ryöstetään ja raiskataan puunhakumatkojen aikana. Lähes kaksi miljoonaa kuolee joka vuosi huonojen liesien myrkyllisiin savuihin. Ekoliesi keventää ruokaturvattomien maiden naisten ja tyttöjen työtaakkaa ja parantaa heidän terveyttään ja turvallisuuttaan.
  • 50 eurolla voidaan tukea naisten oikeutta maahan Ruandassa. UN Womenin tuella koulutetut lakineuvojat ja tarkkailijaryhmät auttavat naisia saavuttamaan oikeuden omistaa ja periä maata. 100 000 naista hyötyy tästä uraauurtavasta ohjelmasta.
  • 200 eurolla voidaan parantaa tuoreen ruoan saatavuutta ja kohentaa torikaupasta elantonsa saavien naisten työoloja rakentamalla neljälle naiselle markkinapaikka Liberiassa. Naiset saavat turvallisen työympäristön, toimivan vesihuollon ja asianmukaiset varastotilat myyntituotteille.

Lahjoittamalla UN Womenille tuet työtä naisten oikeuksien puolesta kaikkialla maailmassa. Hintaesimerkit ovat arvioita siitä, mitä lahjoitetulla summalla voidaan saada aikaan.



KIITOS!

14. maaliskuuta 2013

Pieni aurinkoni - ihanat, pehmeät porkkanalätyt

Innostuin päivällä paistamaan muksuille vielä läjän porkkanalättyjä, kun tiesin etteivät kilju riemusta possukastikkeen nähdessään. Etenkin tuo pikkumies oli suunnattoman ihastunut näihin ja veteli hyvällä ruokahalulla muutaman lätyn tuosta vaan. On suorastaan ihme, että tuolle herralle joku ruoka kelpaa!

Aika mietojahan nämä ovat maultaan, mutta maistuvat silti sopivasti porkkanalta ja rakenteeltaan ovat mukavan pehmoisia! Eikä tuo suloinen oranssi väritys lettuja ainakaan pahenna. Kalliiksi näitä ei voi moittia ja valmistaminenkin on helppoa ja nopeaa. Näistä ylistyspuheista voinee jo arvata, että näitä tehdään meillä jatkossakin!

Porkkanaohukaiset
(n.15kpl)

3 porkkanaa
0,5dl korppujauhoja
1,5dl maitoa
1dl vehnäjauhoja
2 kananmunaa
0,5dl öljyä
1tl suolaa
1mm muskottia
Paistamiseen:
öljyä tai margariinia

  Sekoita korppujauhot ja maito keskenään ja anna turvota viitisen minuuttia. Kuori ja raasta porkkanat hienoksi raasteeksi. Sekoita porkkanaraaste, jauhot, kevyesti vatkatut munat, öljy ja mausteet taikinaan. Sekoita tasaiseksi. Paista miedolla lämmöllä ohukaispannulla.




Yksi ja kaksi ja kolme pientä possua

Tuntuu, että mun jutut on viime aikoina olleet niin herkkupainotteisia, että on hyvä palata taas perus arkiruokien pariin. Eilen mua ei kokkailu innostanut pätkääkään, joten tänään oli syytä laittaa sapuskat tulelle heti aamupäivästä. Sai ukolle ruokaa ennen duuniin lähtöä. Ruoaksi tein hyvin simppelin porkkana-possukastikkeen muusin kera. Ihanan tavallista ja hyvää. Yhtään en muista mistä alkuperäinen ohje on mun mappeihini ilmaantunut ja tottahan sitä piti vielä muutellakin. Ei sen arkiruoan tartte tämän kummallisempaa olla.

Porkkana-possukastike

n.400g marinoituja porsaan lihasuikaleita
tilkka öljyä
1 sipuli silputtuna
3rkl vehnäjauhoja
4dl vettä
1ps(200g) baby-porkkanoita (pakaste)
2 maustekurkkua kuutioituna
1rkl sinappia
1tl rakuunaa
1dl ruokakermaa
persilijaa

  Ota lihasuikaleet huoneenlämpöön puolisen tuntia ennen kypsentämistä. Ruskista lihasuikaleet pannulla ölkytilkassa. Lisää sipulisilppu ja anna hautua hetken. Ripottele päälle vehnäjauhot ja sekoita hyvin. Kaada joukkoon vesi ja keitä hetki koko ajan sekoittaen. Pane kansi päälle ja anna kiehua hiljalleen puolisen tuntia. Sekoita välillä.
  Lisää joukkoon baby-porkkanat ja jatka kypsentämistä 10 minuuttia. Lisää maustekurkkukuutiot, sinappi, rakuuna ja kerma. Kuumenna. Koristele persiljalla. Tarjoa perunoiden, riisin tai perunamuusin kera.


12. maaliskuuta 2013

On elämä pullaa

Päivän rieskasotkusta sisuuntuneena pyöräytin pojan kanssa ruoan jälkeen vielä pullataikinan. Pikkujätkä oli ihan ihmeissään, kun sai vispilän käteen ja sai sekoitella sokerit ja munan maidon joukkoon. Ja tietysti kipata jauhoja joukkoon. Tosin jauhojen (ja kardemumman) lisäämistä oli lopussa pakko vähän rajoittaa... :D Jätettiin taikina kohoamaan ja painuttiin ulos pihaa kolaamaan. Seinäjoella on nimittäin tullut tänään ihan käsittämättömän paljon lunta! Ja tuntuu jatkuvan aina vaan. Piha on kolattu kahdesti, eikä tosiaankaan siltä näytä. Vieläköhän sitä aamulla pääsee tuvasta pihalle?

Mutta... Kun pihahommista kotiuduttiin, paistettiin pari pellillistä pullaa Pirkasta löydetyn ohjeen mukaan. Kyllä kannatti, sillä näistä tuli aivan ihania! Päällä rapea toscakuorrutus ja sisältä ihanan pehmoista, lievästi appelsiinilta maistuvaa pullaa. Törmäsin tähän ohjeeseen jo tytön synttäritarjoiluja suunnitellessa, mutta toteutus sai hetken odottaa. Marmeladina käytin omatekoista appelsiinimarmeladia, joka toimi näissä oikein hyvin. No, ehkä siinä rullausvaiheessa pakkasi vähän pursuilla pihalle, mutta kypsänä oli tosi jees. Mun käsitys 2-3 sentistä lipsui taas vähän ja pullista tuli aika isoja. Alkuperäisessä ohjeen mukaan näitä olisi pitänyt tulla 32 ja mä sain 24. Täytyy vaan kiikuttaa nuo pikaisesti pakastimeen, ettei tuu syötyä kaikkia.

Tosca-appelsiinipullat

5dl kevytmaitoa
50g hiivaa
1dl sokeria
1 kananmuna
1rkl kardemummaa
1,5tl suolaa
150g voita
Täyte:
n.350g appelsiinimarmeladia
1rkl perunajauhoja
Kuorrutus:
200g mantelilastuja
100g voita
1,5dl sokeria
4rkl maitoa
2rkl vehnäjauhoja
Lisäksi:
pulla- tai muffinssivuokia

  Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää sokeri, muna, kardemumma ja suola. Alusta taikinaan vähitellen jauhoja. Lisää pehmeä rasva alustamisen loppuvaiheessa. Taikina saa olla pehmeää, mutta kuitenkin käsistä irtoavaa. Anna taikinan kohota liinan alla lämpimässä paikassa noin 30 minuuttia. (Mulla kohoili reilu tunnin.)
   Jaa kohonnut taikina kahteen osaan ja kauli palat suorakaiteen muotoisiksi levyiksi (n. 30x40 cm) jauhoja apuna käyttäen.
   Sekoita täytteen ainekset keskenään. Levitä kummankin levyn päälle noin puolet täytteestä. Kääri rullalle pitkältä sivulta alkaen. Leikkaa rullasta terävällä veitsellä 2-3cm:n viipaleita. Nosta ne paperivuokiin leikkauspinta ylöspäin. Paperiset vuoat kannattaa laittaa ensin muffinssipellin koloihin tai sitten käyttää 2-3 paperivuokaa päällekäin. Yksi paperinen pullavuoka ei jaksa pitää pullaa kasassa.
  Kohota pullat peitettynä lämpimässä paikassa. Paista 225 asteessa uunin keskitasolla noin 5 minuuttia. (Pullia ei tarvitse voidella.)
  Valmista sillä aikaa toskakuorrutus. Sekoita kaikki kuorrutusaineet kattilassa ja kiehauta. Lusikoi kuorrutusta pullien päälle ja jatka paistamista vielä noin 8 minuuttia.




Ootteko jo tutustuneet "Nälkä voidaan voittaa" -hyväntekeväisyyskampanjaan? Tietoa löytyy osoitteesta

https://jelpi.fi/suomen-un-women

Kääpiölinnan sakkikin on mukana keräämässä varoja hyvään tarkoitukseen! Jo viidellä eurolla voit saada hyvää aikaan. Auta meitä auttamaan!

https://jelpi.fi/kerayssivut/kaapiolinnan-kookissa

Sydän syrjällään - epäonniset perunarieskat

En tiedä mikä noissa 'Väinämöisen viettelys' - kalevalaisen keittokirjan ohjeissa on, mutta mä en saa niitä onnistumaan. Ei, vaikka kuinka yrittäisin. Ajattelin tänään tyhjätä jääkaappia ja käyttää muusin loput perunarieskoihin. Kyseisestä opuksesta löytyi kivalta kuulostanut sydänrieskojen ohje, joten tottahan sitä piti testata. Mun ja taikinan yhteistyö oli vaan jotain katastrofaalista. Vaikka kuinka yritin käyttää jauhoja apuna ja kaulia taikinan silikonialustalla, oli lopputuloksena karmean epämääräinen taikinatakero, joka liimaantui niin alustaan kuin käsiinkin ja kaikkialle mihin sitä vain lensi. Se siis niistä kauniista sydämenmuotoisista rieskoista. Muutaman sain tehtyä ja loput taputtelin käsin pieniksi littanoiksi leipäsiksi. Maultaan nuo oli ihan ok, mutta äskeisestä taistelusta sisuuntuneena taidan iltasella leipoa vielä jotain muuta. Mutta tässä ohjetta, jos joku toinen onnistuisi paremmin.

Sydänrieskat

3dl perunamuusia
0,5dl öljyä
1 muna (josta puolet voiteluun)
1dl kauraleseitä
1dl hiivaleipäjauhoja
1tl timjamia tai oreganoa
Pinnalle: 
seesamin- tai pellavansiemeniä

  Sekoita muusin joukkoon öljy, puolet kananmunasta, leseet ja jauhot. Ripota yrttimauste mukaan. Kauli taikina leivinpöydällä jauhoja apuna käyttäen noin puolen sentin paksuiseksi levyksi ja ota siitä sydänmuotilla kakkaroita. Halutessasi voit leikata taikina paloiksi ja painella pieniä leipäsiä jauhotetuin käsin. Nostele rieskat pellille, voitele munalla ja ripottele päälle siemeniä.
  Paista rieskoja 250-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.



11. maaliskuuta 2013

Peruskauraa - makkarasoppaa ja ohukaisleivoksia!

Ohukaisleivokset on kiva ja nopea tapa saada jotain hyvää! Taikinan sekoittelussa ei montaa minuuttia mene ja paistaminenkin on ihan kivaa puuhaa. Vadelmien ja vaahterasiirapin kanssa näitä voisi syödä vaikka kuinka paljon :) Ohje näihin pikkuherkkuihin löytyi Mummo Ankan unelmaherkut -kirjasta.

Lumikin ohukaisleivokset
(n.16kpl)

2 kananmunaa
2dl kermaviiliä
2dl vettä
2dl vehnäjauhoja
1tl hienonnettua kardemummaa
0,5tl suolaa
0,5tl soodaa
(1-2rkl sokeria)
Paistamiseen:
margariinia tai voita

  Riko munat kulhoon. Kaada sekaan kermaviili ja vesi. Sekoita niin että munat rikkoutuvat. Lisää suola ja kardemumma (sekä sokeri halutessasi).
  Sekoita sooda jauhojen joukkoon, kaada seos taikinaan ja sekoita hyvin. Paista pieniä ohukaisleivoksia lettupannulla. Tarjoa vaikkapa marjojen, jäätelön ja vaahterasiirapin kera.




Juustoinen makkarakeitto

4 isohkoa perunaa
pala lanttua
pala palsternakkaa
2 porkkanaa
pieni pala kaalia
1,5l vettä
2 kasvis- tai lihaliemikuutiota
ripaus meiramia
ripaus mustapippurirouhetta
100g sulatejuustoa
400g lenkkimakkaraa

  Kuori ja kuutioi kasvikset. Suikaloi kaali. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää kasvikset joukkoon. Anna kiehua 5-10 minuuttia. Lisää joukkoon liemikuutiot, juusto ja mausteet. Jatka keittämistä vielä kymmenisen minuuttia tai kunnes kasvikset ovat kypsiä.
  Kuutioi makkara ja ruskista halutessasi pannulla. Kaada makkarat keiton joukkoon. Tarjoa hyvän leivän kera.


Än, yy, tee, nyt se alkaa!

Tänään starttaa mahtava ruokablogien hyväntekeväisyyskampanja, jolla kerätään rahaa Suomen UN Womenin työhön! Kampanja kestää 10.4.2013 saakka. Ohessa Sikke Sumarin tervehdys aiheeseen liittyen. Auta sinäkin!

Ruoka on elinehto – ilman sitä ei pitkälle pötkitä!


Mutta ruoka merkitsee myös nautintoa. Ruoka on arvokas asia, jota pitää kunnioittaa. Siksi on tärkeää arvostaen käyttää parhaita raaka-aineita, kun ruokaa valmistaa. Minua huolestuttaa ruoan tuhlaaminen: siitä on tullut kulutushyödyke, jota kaupat ovat tulvillaan ja paljon menee hukkaan.

Samaan aikaan liian moni perhe maailmassa menee tänäänkin nälkäisenä nukkumaan. Meillä on kuitenkin keino, jolla voimme täyttää tyhjät lautaset.

Naisilla on kaikki valmiudet tuottaa ruokaa, mutta heidän mahdollisuutensa ovat rajalliset. Paremmat toimintamahdollisuuksien myötä naiset voivat suunnata energiansa ja kykynsä oikein. Siitä hyötyvät kaikki. Kehitysmaiden viljelijänaiset voivat nostaa 150 miljoonaa ihmistä nälästä, kun he saavat oikeuden maahan, koulutukseen ja kunnollisiin työvälineisiin.

MasterChef-keittiössä kokataan tiistaina tämän hyvän asian puolesta. Myös tässä blogissa tehdään hyvää, ja sinäkin voit osallistua. Nyt alkaa ruokablogien yhteinen hyväntekeväisyystempaus! Kisaan osallistuvat blogit keräävät varoja naisten ja tyttöjen aseman parantamiseen maailmassa.

Kääpiölinnan köökissä-blogilla on oma keräyssivu osoitteessa www.jelpi.fi/kerayssivut/kaapiolinnan-kookissa. Tee lahjoitus nyt ja auta naisia taistelemaan nälkää vastaan!

Yhdessä olemme enemmän.

Terveisin

Sikke Sumari