5. marraskuuta 2013

Pyöreän leivän ritarit - hävikkiherkkuna juusto-tomaattileipää

Hävikkiviikon kunniaksi innostuin leipomaan juustoleipää, johon sain hukattua jääkaapista löytyneen vajaan juustoraastepussin sekä vajaan purkin aurinkokuivattuja tomaatteja. Juusto oli tällä kertaa parmesaanin tyylistä Grana Padanoa ja pakko myöntää, että yhdessä tomaattien kanssa sopi leipään hurjan hyvin. Alkuperäisessä ohjeessa oli käytetty oliiveja, mutta kun kukaan ei meillä niitä syö, korvasin ne sitten aurinkokuivatuilla tomaateilla. Niiden käyttö oli oikeastaan tyttöni idea ja loistava idea olikin! Tosin tomaatteja olisi voinut olla reilumminkin.

Ohje tähän hieman ufoa muistuttavaan herkkuun löytyi nostalgiakorteista. Paiston suhteen kannattaa vaan olla tarkkana, sillä ainakin meidän leipä kypsyi kymmenisen minuuttia nopeammin. Paiston puolivälissä heitin palan foliota leivän päälle, sillä pinta tuntui tummuvan hieman liikaa. Kaiken kaikkiaan leipä oli kyllä hyvää ja puolet siitä katosi lähes samantien.

Leivän voitelusta jäänyt kananmunan loppukin pääsi hyötykäyttöön. Lorautin joukkoon pikkutilkan vettä ja paistoin lounasleivän päälle pienen munakokkelin.  Ruisleivän päällä nautittuna mun suurta herkkua :)




Juustoleipä
(1 iso leipä)

25g hiivaa
2,5dl vettä
1tl suolaa
0,5dl öljyä
100g juustoraastetta 
1 kananmuna
n.7,5-8dl hiivaleipäjauhoja
15 oliivia tai n. 10-15 aurinkokuivattua tomaattia
munaa voiteluun
(unikon- ja tai seesaminsieniä pinnalle)

  Liuota hiiva haaleaan veteen. Lisää suola, öljy, juustoraaste ja muna. Alusta jauhot hyvin taikinaan ja kohota kaksinkertaiseksi, noin 30 minuuttia.
  Ota taikinasta eroon 1/4. Kauli loput suorakaiteen muotoiseksi levyksi ja ripottele sille viipaloidut oliivit tai paloitellut tomaatit.
  Kääri levy rullaksi ja pane se rinkilän muotoon. Nypi päät hyvin yhteen. Pyöritä loppupala palloksi ja pane se rinkilän keskelle. Kohota leipää noin 30 minuuttia.
  Voitele leipä munalla ja ripottele halutessasi päälle unikon- ja tai seesaminsiemeniä. Kypsennä ensin 225-asteisessa uunissa 20 minuuttia. Laske lämpö 200 asteeseen ja jatka kypsentämistä 25-40 minuuttia. Alkuperäisen ohjeen mukaan paistoaika olisi yhteensä tunti, mutta oma leipäni kypsyi nopeammin. Kypsä leipä kumisee, kun naputat sitä pohjaan.
  Jäähdytä leipä ilman liinaa.



6 kommenttia:

  1. Ooh.. mä olen ihan kade täällä sulle tosta sun leivänleivontainspiksestä! :D
    Leipä kuulostaa hurjan hyvältä, onkin muuten aikaa kun viimeksi juustoista leipää olen tehnyt. Voisi nyt skarpata tässä leipä-asiassa joku päivä.. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kai tää on mulle jo jonkinmoista terapiaa :D Kun oikein ottaa päähän, on mukava upottaa kätensä taikinaan. Ja kun aina ei viitsi pullaakaan leipoa.

      Poista
  2. Vähän hihityttää nuo pienet sormet :D:D

    leipäkin kelpaisi kyllä nam.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ootas, laitan sulle sähköpostiin toisenkin kuvan :)

      Poista
  3. No jopas on herkullisen näköinen leipä, nam, kelpaisi minullekin!!
    Ja nuo ihanat pikkuruiset sormet taas <3 <3 <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nuo näpit on kyllä änkemässä joka paikkaan :D Ja yritti pikkumies haukatakin tuota leipää, kun yritin ottaa kuvia :D

      Poista