21. syyskuuta 2020

Pupukakku mango-valkosuklaatäytteellä ♥

Eilen kertoilin teille KTM-synttärikakusta. Samaan perheeseen meni toinenkin kakku synttäreitään juhlineelle neitokaiselle. Päivänsankari toivoi pupukakkua, jonka suhteen sain aikalailla vapaat kädet. Tämäkin kakku oli viiden munan, mutta täytteenä oli mango- ja valkosuklaavaahdot. Kakun kuorrutus oli kermaa ja koristeet taas sokerimassaa.


Koristeet (korvat, nenä, silmät ja tassut) kannattaa tehdä hyvissä ajoin, niin koristeet ehtivät kuivua kunnolla. Näin korvat pysyvät paremmin pystyssä. Näissä korvissa on sisällä pitkät grillitikut, joiden avulla korvat pysyivät pystyssä.

Pupukakku (mango-valkosuklaakakku)

Pohja:
5 kananmunaa
sokeria
vehnäjauhoja
perunajauhoja
vajaa 1 tl leivinjauhetta
Kostutus:
Sprite
Valkosuklaatäyte:
2½ dl vispikermaa
125 g mascarponea
100 g valkosuklaata
Mangotäyte:
2½ dl vispikermaa
125 g mascarponea
1 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
2 dl mangososetta
4 liivatelehteä
3 rkl vettä 
1 tl vaniljasokeria
(tomusokeria halutessa)
Päälle:
5-6 dl kermaa
maun mukaan tomusokeria
1-1½ rkl vaniljakreemijauhetta 

    Valmista pohja mielellään täyttämistä edeltävänä päivänä. Voitele (ja jauhota) pyöreä vuoka (halk. n. 20cm). Riko munat kulhoon ja punnitse ne. Kerro munien paino 0,7:llä, jolloin saat selville tarvittavan sokerin määrän. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi.   Punnitse jauhoja ja perunajauhoja yhteensä saman verran kuin sokeriakin. Vehnäjauhojen osuus on 70%, perunajauhojen 30%. Sekoita joukkoon leivinjauhe. Siivilöi seos munavaahtoon ja nostele taikina varovasti sekaisin. Kaada taikina vuokaan.
  Paista kakkua 175 asteessa uunin alatasolla noin 35-40 minuuttia. Kokeile kypsyys tikulla. Jos kakkuun painettuun tikkuun ei jää taikinaa, on pohja kypsä. Nykyään en enää tutki kakkupohjien kypsyyttä tikulla, vaan kun kakku alkaa irrota vuoan reunasta, on kakku kypsä. Mutta tikkutesti toimii kyllä. Kumoa kakkupohja ja anna sen jäähtyä.
  Leikkaa kakkupohja neljään osaan. Kokoa kakku suoraan alustalle rengasvuoan sisään tai vuoraa pohjan paistamiseen käytetty vuoka kelmulla ja kokoa kakku siihen. 
  Valmista mangotäyte. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Mittaa kerma ja vaniljakastike kulhoon ja vatkaa vaahdoksi. Lisää joukkoon mascarpone, mangosose sekä maun mukaan vaniljasokeria sekä tomusokeria. Vatkaa tasaiseksi. Kuumenna vesi kiehuvaksi pienessä kattilassa. Purista liivatteista ylimääräinen vesi pois ja sulata liivatteet vesitilkkaan. Anna liivateseoksen jäähtyä ihan hetki. Kaada liivate ohuena nauhana täytteen joukkoon samalla hyvin sekoittaen. Tarkista maku ja lisää tomusokeria tarvittaessa.
  Valmista valkosuklaatäyte. Paloittele valkosuklaa mikron kestävään kulhoon ja sulata pienissä pätkissä välillä hyvin sekoitellen. Varo ettei suklaan joukkoon pääse yhtään kosteutta. Jätä suklaa hetkeksi jäähtymään. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Mittaa mascarpone toiseen kulhoon ja vatkaa tasaiseksi. Kaada joukkoon suklaa ohuena nauhana ja vatkaa tasaiseksi. Sekoita mascarpone-suklaaseos kermavaahdon joukkoon ja vatkaa seos tasaiseksi vaahdoksi.
  Nosta alin kakkulevy vuokaan/tarjoilualustalle. Kostuta. Levitä päälle puolet mangotäytteestä. Nosta päälle toinen kakkulevy, kostuta. Levitä päälle valkosuklaatäyte kokonaan. Seuraavaksi kakkulevy, kostutus ja loppu mangotäyte. Nosta viimeinen kakkulevy mangotäytteen päälle, kostuta. Peitä kakku kelmulla ja anna tekeytyä jääkaapissa seuraavaan päivään.
  Mittaa kuorrutusta varten 3 desiä kermaa kulhoon. Lisää joukkoon 1 rkl vaniljakreemijauhetta ja maun mukaan tomusokeria. Vatkaa vaahdoksi. Levitä kerma tasaisesti kakun pinnalle. Jaa loppu kerma osiin, lisää tippa haluamaasi pastaväriä, maun mukaan tomusokeria ja halutessa ihan pikkuripaus vaniljakreemijauhetta. Vatkaa kermanokot vaahdoiksi ja laita erilaisilla tyllilla varustettuihin pursotuspusseihin. 
  Nosta korvat, silmät, kuono ja tassut paikoilleen. Koristeet kannattaa tehdä ajoissa (useampi päivä ennen!) valmiiksi, niin ehtivät kovettua. Halutessa voit vielä sivellä koristeiden alapinnat (kermaa vasten tulevat) sulalla valkosuklaalla, niin eivät pehmene ihan niin nopeasti. 
  Pursota korvien juureen erivärisillä kermavaahdoilla koristeita. Taakse voi vielä pursottaa pienen töpöhännän valkoisella kermalla. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti