27. heinäkuuta 2021

Ihana mustikkapiirakkakakku ♥

Tämä aika vuodesta kuluu aika tiiviisti marjapuskissa. Vadelmasato jää tänä vuonna harmillisen pieneksi, mutta muuta marjaa tuleekin sitten taas valtavasti! Mustikkametsäreissustakin haaveiltiin, mutta eipä taida aika piisata moiseen. Olisihan sitä torilta voinut mustikoita hakea, mutta ehkä mulle piisaa kaupasta ostettu pussi silloin kun mustikoita tarvii. 

Nyt kun oon pitänyt vähän lomaa kakuista, halusin leipoa omalle väelle mustikkapiirakkaa. Aivan tavalliseen piirakkaan en kuitenkaan tyytynyt, vaan testasin vastahankitusta Kinuskikissan kirjasta löytynyttä mustikkapiirakkakakun ohjetta. Tämä oli jännittävä yhdistelmä mustikkapiirakkaa ja juustokakkua ja etenkin pari päivää leipomisen jälkeen tämä oli oikein hyvää!


Hieman muuttelin ohjetta ja vaihdoin kermatäytteen liivatteen vaniljakreemijauheeseen. Toki liivate olisi tehnyt päällisestä enemmän juustokakkumaisen, mutta ei tuo pehmeä juustokakkukaan huono ollut. Ja hyvin pysyi kasassa. Kakku on melko kardemummainen, joten jos se ei kolahda, voi päällisen maustaa vaikka raastetulla sitruunankuorella. 




Mustikkapiirakkakakku

Pohja:
2 dl kaurahiutaleita
2 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
½ tl kardemummaa
150 g voita
1 kananmuna
Mustikkatäyte:
1 dl perunajauhoja
3/4 dl sokeria
500 g pakastemustikoita sulatettuna ja valutettuna
Kermatäyte:
4 dl kuohukermaa
250 g mascarponea
4 rkl tomusokeria
3 rkl vaniljakreemijauhetta
1 rkl vaniljasokeria
1 tl kardemummaa tai sitruunankuoriraastetta maun mukaan
Koristelu:
mustikoita
marenkeja

  Vuoraa irtopohjavuoan (halk. 24cm) pohja leivinpaperilla. Voitele vuoan reunan alaosa. 
  Sekoita pohjan kuivat aineet kulhossa. Nypi voi joukkoon. Lisää lopuksi muna ja sekoita taikina tasaiseksi. Painele taikina sormin vuoan pohjalle ja 3cm vuoan reunoille. Käytä tarvittaessa jauhoja apuna.
  Sekoita mustikkatäytteen perunajauhot ja sokeri keskenään. Sekoita seos sulatettujen ja valutettujen pakastemustikoiden joukkoon. Levitä mustikkaseos vuokaan. Paista piirakkaa 200 asteisessa uunissa 20-25 minuuttia. Anna jäähtyä. 
  Irrota vuoan reunus varovaisesti. Puhdista ja kiinnitä takaisin vuokaan. Tässä vaiheessa voit myös siirtää kakun tarjoilualustalle. Pohjaa kannattaa pitää tovi jääkaapissa, jolloin kestää paremmin käsittelyn ja saat halutessa vedettyä leivinpaperin irti. Ole varovainen, sillä pohja murtuu helposti! Jos siirrät kakun tarjoilualustalle, laita pelkkä irtopohjavuoan rengas kakun ympärille. Sivele vuoan reunoille öljyä tai laita leivinpaperisuikaleet reunaa kiertämään, jolloin rengas irtoaa paremmin kakusta.
  Vatkaa kerma löysähköksi vaahdoksi. Lisää mascarpone, sokerit, vaniljakreemijauhe ja kardemumma tai sitruunankuoriraaste. Vatkaa tasaiseksi vaahdoksi.
  Kaada täyte vuokaan ja levitä tasaisesti pohjan päälle. Anna hyytyä jääkaapissa vähintään 3 tuntia. Irrota kakku vuoasta ja siirrä viimeistään nyt tarjoilualustalle. Koristele mustikoilla ja marengeilla. 

Huom! Jos käytät tuoreita mustikoita, perunajauhoja riittää 3/4 desiä. 


Pakko muuten vielä kehaista tuota hankkimaani leivontakirjaa. Kinuskikissa taikoo klassikot uuteen muotoon on ihanan erilainen kirja. Tutut leivonnaiset on tehty ja ajateltu jotenkin toisin ja se jos mikä ilahduttaa ainakin meikäläistä! Kannattaa tutustua!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti