1. lokakuuta 2021

Kastekakut ♥

Viime viikonloppuna sain tehdä kakun pienen Eelin ristiäisiin. Tähän hempeään kakkuun toivottiin pientä pupua, hennon vaaleansinistä liukuväriä sekä pääasiassa valkoisia marenkikoristeita. Koska kakku oli suht iso, tein marenkien kaveriksi vielä muutaman valkoisen macaronin. Koristeissa sai olla hitunen vaaleansinistä.

Marengit on sveitsiläistä marenkia. Sveitsiläiset marengit voi periaatteessa kuivattaa huoneenlämmössä, mutta tällainen syksyinen kostea keli teki kuivamisesta niin hidasta, että pakko ne oli lyödä vielä hetkeksi uuniin. Osa marengeista kuivui huoneenlämmössä ihan ok, mutta osa ei. Etenkin nuo pienet, värjätyt marengit yrittivät jäädä pehmeiksi. 

Tässä kakussa oli kahdeksan munan vaalea sokerikakkupohja, täytteenä kinuskia ja vadelmaa. Päällä oli kermavaahto ja koristeet tosiaan marenkia ja macaroneja. Taisin sinne muutaman sokerihelmenkin upottaa.Marengit tein Annin uunissa-sivun ohjetta soveltaen. 

Sveitsiläinen marenki

4 valkuaista
2½ dl erikoishienoa sokeria

  Laita ison kattilan pohjalle vettä ja nosta kattila liedelle. Erottele valkuaiset isoon, puhtaaseen metallikulhoon. Nosta kulho kattilan päälle niin ettei pohja kuitenkaan osu veteen.
  Kuumenna vettä kattilassa samalla kun vatkaat valkuaisia vaahdoksi. Lisää sokeri pienissä osissa marenkivaahtoon koko ajan vatkaten.
  Vatkaa marenkia niin kauan, kunnes sokerikiteet ovat sulaneet tai marenki on noin 60 asteista (noin 10min).
  Nosta kulho pois kattilan päältä ja vatkaa marenkia vielä hetki, jotta se jäähtyy hiukan. Jos haluat värjätä marengin, lisää väri tässä vaiheessa. 
 Pursota marengit leivinpaperille pellille ja anna kuivaa huoneenlämmössä, kunnes irtoavat leivinpaperista. Aikaa kuluu marenkien koosta riippuen 1-2 vuorokautta.
  Jos haluat, voit viimeistellä marenkien kuivamisen 60-70 asteisessa uunissa reilun tunnin ajan tai kunnes ovat sisältäkin rapeita.

Samaisella kinuski-vadelmatäytteellä on tullut tehtyä kastekakkuja aiemminkin. Tässä kesällä tehdyssä kakussa oli kuorrutteena vaniljainen voikreemi ja päälle toivottiin ainoastaan aitoa kukkaa. Juhlapaikalla kakun päälle tuli vielä nimikyltti. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti