28. elokuuta 2012

Ei omena kauas puusta putoa

Meidän tontilla kasvaa kaksi omenapuuta, jotka muistaakseni on istutettu jotain nelisen vuotta sitten. Toinen puu teki viime vuonna ainoastaan yhden omenan, tänä vuonna omenoita on jo vähän enemmän. Ei paljoa, mutta enemmän kuin yksi. Toinen puu on tähän asti tyytynyt näyttämään pieneltä ja söpöltä. Heti kun omenat alkoivat osoittaa kypsymisen merkkejä, oon haaveillut omenapiirakasta. Tottahan sitä kerran syksyssä täytyy edes yksi omppupiirakka tehdä. Sainpahan samalla hävitettyä pari pöydällä lojunutta, nahistumispisteessä ollutta osto-omenaakin muutaman oman omenan lisäksi. Kun helppojen ohjeiden linjalle on tällä viikolla lähdetty, niin jatketaan sitä linjaa sitten tässä piirakassakin. Ohje löytyi "Kotilieden parhaat leivonnaiset" -kirjasta, jonka äiti-kulta antoi mulle joululahjaksi. Tuo kirja on pullollaan toinen toistaan ihanampia ohjeita! Suosittelen! Omenapiirakan ohje näytti löytyvän myös Kotilieden nettisivuilta, tosin hieman kirjan ohjeesta poiketen.

Talkooväen omenapiirakka
(pellillinen)

Pohja:
5dl piimää
1dl rypsiöljyä
3dl sokeria
8dl vehnäjauhoja
1,5tl ruokasoodaa
2tl kanelisokeria tai vaniljasokeria
Täyte:
1l omenakuutioita
0,5dl fariinsokeria
1rkl kanelisokeria (sekoitin keskenään n.1tl kanelia ja vajaa 1rkl sokeria)
Koristeluun:
tomusokeria

  Kuori ja kuutioi omenat. Sekoita joukkoon fariinisokeri ja kanelisokeri. Omat omput laitoin kuorineen.
  Sekoita piimä, öljy ja sokeri. Sekoita jauhot, sooda sekä kaneli tai vaniljasokeri keskenään ja lisää piimän joukkoon siivilän läpi seuloen. Sekoita taikina tasaiseksi ja kaada se leivinpaperilla vuoratulle uunipannulle.
  Levitä omenakuutiot taikinan päälle. Paista 225-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia. Anna jäähtyä, ripottele pinnalle tomusokeria ja paloittele.




Ruoaksi tekaisin vielä jauheliha-kasvislaatikon. Tämä kuuluu kanssa tuohon "helpolla hyvää"-osastoon. Jauheliha kannattaa maustaa hyvin ja perunat leikata suht ohuiksi. Mausteita voi vaihdella maun ja fiiliksen mukaan. Tässä ruoassa jopa kesäkurpitsa maistuu hyvältä.


Jauheliha-kasvislaatikko

1 kesäkurpitsa
3-5 tomaattia
400g jauhelihaa
5 perunaa
150g juustoraastetta (emmental-mozzarellaa tms.)
2dl ruokakermaa
suolaa
pippuria
paprikajauhetta
oreganoa

  Viipaloi kasvikset. Ruskista jauheliha ja mausta makusi mukaan. Lado vuokaan kerroksittain kasviksia ja jauhelihaa. Ripottele perunakerrosten päälle hitunen suolaa ja laita väliin juustoraastetta. Kaada ruokakerma vuokaan. Päälle vielä reilu kerros juustoraastetta. Kypsennä 225-asteisessa uunissa vajaa tunti tai kunnes perunat ovat kypsiä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti