30. syyskuuta 2012

Karvisen eväät

Päivän ruoan tarjosi meille tänään tuo ihana oranssi, laiskanpulskea kissa nimeltään Karvinen. Mun lemppari sarjakuvahahmo joskus pikkulikkana. Ja kun käsiin osui Karvisen oma "Karvinen keittää"-kirja, niin tottahan se täytyi hyllyyn saada. Mikään terveyspommi tämä kirja sisältöineen ei ole, mutta voiko sitä muuta odottaakaan. Samaisesta kirjasta löytyy myös alla oleva lihamurekevuoan ohje. Ruoka ei mun mielestä ollut niin järjettömän hyvää, mutta ihan syötävää.

Karvisen järjettömän hyvä lihamurekevuoka
(4ann.)

400g jauhelihaa
0,5dl korppujauhoja
3dl lihalientä
10 perunaa
2 sipulia
voita
suolaa
pippuria
timjamia

  Pane uuni lämpiämään 200 asteeseen. Tee lihaliemi liottamalla kulhossa 2/3 lihaliemikuutiosta kolmeen desilitraan lämmintä vettä. Sekoita korppujauhot liemeen ja anna seoksen seistä viitisen minuuttia. Lisää jauheliha ja sekoita. Mausta suolalla, pippurilla ja hyppysellisellä kuivattua timjamia.
  Voitele uunivuoka voilla. Kuori perunat ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Silppua sipulit. Levitä noin kolmannes perunoista ja puolet sipuleista vuoan pohjalle. Mausta suolalla ja pippurilla. Levitä perunoiden päälle puolet murekeseoksesta ja sen päälle taas kolmannes perunoista ja loput sipulit. Ripottele tällekin kerrokselle suolaa ja pippuria.
  Levitä seuraavaksi kerrokseksi loppu mureketaikina ja päällimmäiseksi loput perunat ja hieman suolaa ja pippuria. Viimeistele mureke asettamalla pinnalle muutama voinokare. Pane vuoka uuniin. Mureke on valmista reilun tunnin kuluttua tai kunnes perunat ovat pehmeitä.




Vispipuuroilu senkun jatkuu. Ukko ja pikkumies kävi eilen naapurissa omppuvarkaissa ja parit omenat pääsi sitten puuron joukkoon. Mä tein puuron spelttimannasuurimoista, mutta ihan hyvin tavallisetkin käy.

Omenavispipuuro

1l vettä
0,25tl suolaa
1,5-2dl (speltti)mannasuurimoita
2-3 omenaa raastettuna
1-1,5dl sokeria
0,5tl vaniljasokeria

  Lisää mannasuurimot kiehuvaan, suolalla maustettuun veteen. Anna kiehua 2-10 minuuttia. Tarkista keittoaika mannasuurimopaketin kyljestä. Lisää raastetut omenat, sokeri ja vaniljasokeri. Anna jäähtyä kunnolla ja vatkaa sähkövatkaimella kuohkeaksi.


29. syyskuuta 2012

Kakku jäähtyi ikkunalla ja sen minä pihistin

Pian vanhaksi menevä kermaviilipurkki pakotti mut taas leipomaan. Eihän sitä nyt voi heittää pois, vaan se oli pakko käyttää. Se suorastaan huusi pätkiskakun aineksia ympärilleen! Niinpä minä kilttinä tyttönä kipitin kauppaan ja hain ison määrän suklaata. Varmuuden vuoksi Pätkiksiä täytyi ottaa aika paljon enemmän kuin mitä kakkuun tarvitaan. Eihän sitä koskaan tiedä, jos vaikka joku patukoista olisi epäkelpo kakkuun ja päätyisi leipurin suuhun.

Mä oon kyseistä kakkua syönyt useasti niin anopin kuin veljen vaimonkin tekemänä, mutta en oo koskaan saanut itte moista leivottua. Ainakin heidän tekemänään tuo on suurta herkkua. Ei tuota paljoa voi syödä kerrallaan, mutta ei se haittaa. Namia on silti! Ja erittäin helppo tehdä. Ohjeen alkuperästä mulla ei ole tietoa, mutta jostain lehdestä oon itselleni tämän kopsannut.

Pätkiskakku

4dl vehnäjauhoja
3dl sokeria
1tl vaniljasokeria
2tl leivinjauhetta
3-4rkl tummaa kaakaojauhetta
150g sulatettua voita
2dl maustamatonta jogurttia tai kermaviiliä
6 Pätkistä
3 kananmunaa
Vuoan voiteluun:
rasvaa
korppujauhoja
Kuorrutus:
200g suklaata (laitoin Fazerin sinistä)
100g voita

  Sekoita taikinan kuivat aineet keskenään. Lisää paloitellut Pätkikset sulaneen rasvan joukkoon ja sekoita. Lisää rasvan sekaan jogurtti/kermaviili ja kananmunat. Lisää vielä kuivat aineet. Sekoita taikina huolella lastaa käyttäen. Sähkövispilää ei tässä tarvita.
  Laita taikina voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan ja paista 175 asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Kumoa kakku heti kuumana varovasti pois vuoasta ja anna jäähtyä.
  Sulata kuorrutuksen aineet varovasti liedellä kattilassa koko ajan sekoittaen. Voit toki käyttää mikroakin. Valuta kuorrutus jäähtyneen kakun päälle. Halutessasi voit ripotella päälle suklaahippuja tai muuta vastaavaa koristeeksi.


Viikon ruokalista eli taas eilisen ja tämän päivän osalta eilen iskeneen roskaruokahimon vuoksi. Oli aivan pakko saada pizzaa. Eipä semmoista oon hetkeen syötykään. Siispä tänään oli vuorossa eiliselle suunnitellut lihakääryleet. Tämän ohjeen alkuperää en tiedä. Tällä kertaa ruoka ei mennyt ihan putkeen ja lautaselle päätyi kaikkea muuta kuin meheviä kääryleitä. Eikä makukaan oikein iskenyt. En muistanut, että mähän en tykkää salviasta. Mutta jospa joku muu onnistuisi paremmin ja näistä tykkäisi.

Mehevät lihakääryleet
(4ann.)

8 ohueksi nuijittua naudan sisäpaistiviipaletta
8 ohutta savukinkkuviipaletta
1tl salviaa
8 gouda- tai sulatejuustoviipaletta
suolaa
rouhittua mustapippuria
Kastike:
4dl lihalientä
1dl appelsiinimehua
0,5dl punaviiniä
2rkl fariinisokeria
1rkl suurustetta tummille kastikkeille
cocktailtikkuja

  Aseta lihaviipaleille kinkku- ja juustoviipale sekä ripaus salviaa. Kääri viipaleet rullalle. Sulje tiukasti tikuilla. Mausta rullat suolalla ja pippurilla ja paista pannulla rasvassa kauniin värisiksi. Lisää pannulle kastikkeen ainekset suurustetta lukuun ottamatta ja anna kiehua hiljalleen kannen alla 15-20 minuuttia. Ripottele suuruste, sekoita ja anna kiehahtaa. Tarjoa riisin tai perunoiden kanssa.


27. syyskuuta 2012

Pieniä sieviä sieniä ja Ahvenanmaan pannaria

Tuo mun neitini onnistui yllättämään mut sangen positiivisesti eilen. Oli kaverinsa kanssa kyläilemässä kamun mummolassa ja metsässä leikkiessään olivat löytäneet litran verran kantarelleja! Toivat mulle ne kaikki! Ihania ipanoita! Mä oon jo joku aika sitten bongannut Kotilieden suuresta keittokirjasta kantarellifocaccian ohjeen ja nyt vihdoin oli aika testata tuota reseptiä. Leivästä tuli ihan valtava, lähes pellillinen! Ja hyvääkin on. Ohje löytyy myös Kotilieden sivuilta.

Kantarellifocaccia

11dl  vehnäjauhoja
1pss(à11g) kuivahiivaa
2tl sokeria
1rkl suolaa
1l kantarelleja tai muita sieniä
4dl vettä
1dl öljyä
suolaa sienille
Pinnalle:
parmesaani- tai muuta juustoraastetta
timjamia tai oreganoa

   Silppua sienet ja paista, kunnes neste on kiehunut kokoon. Mausta suolalla. Lämmitä vesi hieman kädenlämpöä kuumemmaksi. Sekoita hiiva ja muut kuivat aineet jauhoihin. Lisää jauhoseos, sienet ja öljy nesteeseen. Alusta pehmeä taikina. Anna taikinan kohota noin 20 minuuttia leivinliinan alla.
   Painele taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipannulle. Ripota pinnalle juustoa ja timjamia sekä karkeaa suolaa myllystä. Paista 225-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Tarjoa lämpimänä vaikkapa keiton kera.

Tässä on vaan pikku palanen jättileivästä

Kun kerran uuni oli kuumana, niin innostuin vielä tekemään ahvenanmaan pannukakun alla olevan ohjeen mukaan.

Ahvenanmaan pannukakku
(uunipellillinen)

1dl puuroriisiä
2rkl margariinia
3dl vettä
7dl maitoa
1dl sokeria
2tl vaniljasokeria
1tl suolaa
1rkl jauhettua kardemummaa
4 munaa
2dl vehnäjauhoja
Pellille:
25g margariinia

  Sulata rasva kattilassa ja kuullota siinä hetki riisiä. Lisää vesi ja anna veden imeytyä riisiin. Lisää lämmitetty maito ja anna kiehua 20 minuuttia, jolloin riisi on vielä puolikypsää.
  Mausta sokerilla, vaniljasokerilla, suolalla ja kardemummalla. Lisää munat ja jauhot. Sekoita taikina tasaiseksi. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla ja lisää siihen rasvanokareet. Anna niiden sulaa hetki kuumassa uunissa ennen taikinan lisäämistä.
  Paista pannukakkua 225 asteessa uunin keskitasolla noin 30 minuuttia. Tarjoile hillon ja kermavaahdon kera.


Ruoaksi piti olla tänään tortillapaistosta, mutta olin unohtanut ostaa suurimman osan tarvittavista aineksista. Oliskohan tullut pieni ajatuskatkos kauppalistaa tehdessä. Jauhelihaa onneksi löytyi ja pinaattilättyjä, joten niillä sitten mentiin tämä päivä.



26. syyskuuta 2012

Heaven on earth with an onion slice (ja vähän omppu-pähkinäbroileria...)

Laitetaas päivän ohjeet jakoon heti aamusta. Eilen illalla innostuin vielä hävittämään osan pakkasessa majailleesta voitaikinasta. Sipulin kera taikinasta muodostui herkullinen sipulitorttu tatinin tapaan. Alunperin ohje on Pirkasta poimittu, mutta tarvittavan kaluston puuttuessa joiduin tehdä tortun hieman toisin. Mulla kun ei löytynyt sellaista tarpeeksi isoa pannua, jonka olisi voinut laittaa uuniin. Paistoin sitten sipulit erikseen, kumosin ne piirakkavuokaan ja laitoin taikinan päälle. Hyvin onnistui näinkin. Samalla tajusin, että voisi joulupukille esittää toiveen 26 senttisestä valurautapannusta :) Mutta, joka sipulista tykkää, niin hälle tämä on oikein oiva ja helppo herkku! Alla ohje siten miten minä sen tein. Toisen tavan löytää Pirkan sivuilta.

Sipulitorttu tatinin tapaan

300g esikaulittua laskostettua voitaikinaa
800g puna- ja keltasipuleita
3 valkosipulinkynttä
3rkl voita
1rkl sokeria
1tl suolaa
1,5tl balsamiviinietikkaa

  Sulata voitaikina pakkauksen ohjeen mukaan. Säädä uuni 225-asteiseksi. Kuori ja lohko sipulit. Kuori valkosipulinkynnet.
  Sulata pannulla voi ja sekoita joukkoon sokeri. Kuullota sipuleita noin 10 minuuttia. Kääntele ahkerasti, etteivät sipulit tummu liikaa. Alenna lämpöä paiston loppupuolella. Mausta sipulit suolalla ja sekoita joukkoon balsamiviinietikka. Kaada sipulit piirakkavuokaan (halk. n. 26cm).
  Kaaviloi voitaikina jauhotetulla pöydällä sivultaan noin 30 cm:n neliöksi. Leikkaa siitä halkaisijaltaan samanlevyinen ympyrä. Nosta taikinalevy sipulien päälle niin, että taikina jää vuoan sisään ja reuna ulottuu vuoan reunaan asti, mutta ei sen yli. Pistele taikinalevy hyvin. Paista uunin alatasolla 20 minuuttia, kunnes taikina kohonnut ja saanut kunnon värin.


Päivän ruokana oli tänään meheviä broileripihvejä omenaisen kastikkeen ja riisin kera Yhteishyvän ohjeen mukaan. Ruoka oli ihan ok, mutta en oikein tiedä oliko kaiken vaivan arvoinen. Nälkä lähti, se kai piisaa...

Mehevät broileripihvit ja omenainen kastike

4 broilerin rintafileetä
0,5tl suolaa
1tl cajunmaustetta
Täyte:
20g pistaasi- tai suolapähkinöitä
1 omena
rasvaa paistamiseen
cocktailtikkuja
Omenainen kastike:
3rkl öljyä
1 sipuli
0,5dl sokeria
2 omenaa
2 valkosipulinkynttä
7dl kanalientä
2tl inkivääriä
1rkl sitruunan- tai limetin mehua
6 kokonaista mustapippuria
6 kokonaista viherpippuria
Suurus:
1,5rkl maizenaa
2rkl vettä

  Viillä broilerin rintafileiden kylkeen pitkittäissuunnassa tasku. Mausta fileet suolalla ja cajunmausteella. Täytä taskut rouhituilla pähkinöillä ja omenaviipaleilla. Sulje taskut cocktailtikuilla. Paista rasvassa pannulla joka puolelta, niin että pinta tulee kauniin ruskeaksi. Kypsennä uunissa 200 asteessa 20 minuuttia.
  Paista sipuli kevyesti öljyssä, lisää sokeri ja omenakuutiot. Anna sokerin ruskistua hieman. Lisää valkosipulinkynnet. Lisää vesi ja liemikuutio, raastettu inkivääri, pippurit ja suola. Anna kiehua hiljalleen noin puoli tuntia, niin että nestettä ehtii haihtua. Siivilöi kastike, lisää sitruunanmehu. Sekoita suurus ja keitä liemi uudelleen kattilassa. Kaada suurus kastikkeeseen, sekoita koko ajan. Tarkista maku ja tarjoile broileripihvien kanssa.




25. syyskuuta 2012

Syö ennenkö selkäänsä ottaa

Toinen väsypäivä peräkanaa, joten otetaas asiat asioina ja mennään heti ruoan pariin. Tänään menin ruoan kanssa helpoimman kautta ja tyydyin poimimaan kasvikset pakastealtaasta. Sitä ei kovin usein meillä tapahdu, kun en kauheasti noista pakastejuttusista tykkää. Enkä kyllä tykännyt tänäänkään. Ruokana oli siis vihannesvuokaa prinssinakkien kera. Ruoka oli ihan syötävää, mutta olisi taatusti parempaa tuoreista kasviksista tehtynä. Ohjeen alkuperästä mulla ei taaskaan ole tietoa.

Vihannesvuoka

500g purjo-perunasekoitusta
250g kasvissuikaleita
2 (pihvi)tomaattia
2dl kuohukermaa
1prk smetanaa
1tl suolaa
mustapippuria
1rkl yrttiseosta

  Voitele laakea, n.2 litran vuoka. Kaada jäiset vihannekset ja perunat vuokaan. Kuutioi tomaatit ja sekoita vihannesten joukkoon. Sekoita kerma, smetana ja mausteet. Kaada seos vuokaan ja kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 60 minuuttia.
  Tarjoa pihvin tai ruskistettujen prinssinakkien ja leivän kanssa. Tai ihan vaan sellaisenaan.




Iltasella ajattelin testailla vielä vadelma-päärynätuorepuuroa, jos vaikka sais tuon termiitin syömään jotain. Ohje on Elovalta kopsattu. Eipä tuo puuro kummoiselta näytä, mutta pikkumiehelle kelpas ja se piisaa.


Vadelma-päärynätuorepuuro


2(n.100g) säilykepäärynän puolikasta
3dl vaniljajogurttia
2dl vadelmia
1,5dl kaurahiutaleita tai 2pss Elovena Hetki Neljä Viljaa -hiutaleita
0,25dl sokeria (laitoin noin ruokalusikallisen)

  Kuutioi päärynät pieniksi kuutioiksi tai soseuta ne. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja tarjoa kylmänä.

24. syyskuuta 2012

One little french kiss, honey

Jätetään tänään turhat jorinat väliin ja sännätään suoraan Pirkasta löytyneen jauhelihapadan kimppuun. Hyvää oli ja täytehen tuli. Aluksi oli tarkoitus syödä tätä perunoiden kera, mutta ostin näköjään aamulla pussillisen vihertävän kukertavan kirjavia perunoita. Riisiä kehiin siis.

Jauhelihapata ranskalaisittain

400g jauhelihaa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2(150g) porkkanaa
2 lehtisellerin vartta
1-2rkl margariinia
2-3dl vettä
2dl punaviiniä
0,5tl rosmariinia
1tl timjamia
0,5pkt(á140g) pekonia
200g tuoreita herkkusieniä
0,5dl hillosipuleita
1 liha-annosfondi (laitoin lorauksen häränlihafondia)
2-3rkl tummaa suurustetta
sitruunaviipale
hienonnettua persiljaa

  Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuori ja suikaloi porkkanat. Viipaloi lehtisellerit. Kuullota sipulit rasvassa. Lisää porkkanat ja sellerit hetkeksi joukkoon. Siirrä pataan.
   Ruskista jauheliha kuumalla pannulla ja siirrä pataan. Lisää vesi, punaviini ja mausteet. (Voit käyttää punaviiniä enemmänkin, jolloin se korvaa veden.)
   Levitä pekonit kylmälle pannulle ja kuumenna, jotta rasva irtoaa. Ruskista pekonit. Ota pekonit pannulta. Kiehauta halkaistut sienet ja valutetut hillosipulit pekonin rasvassa. Suikaloi pekoni pataan. Lisää herkkusienet ja hauduta 30 minuuttia. Lisää hillosipulit ja sitruunaviipale. Kypsennä vielä noin 10 minuuttia. Poista sitruunaviipale.
   Lisää fondi ja suuruste. Keitä vielä minuutin ajan. Koristele persiljalla. Tarjoa lisäksi keitettyjä perunoita tai riisiä ja vihreitä papuja.



23. syyskuuta 2012

Suklaavuorten valtias

Kääpiölinnassa oli tänään hampurilaispäivä. Itse tehdyt hampurilaiset on vaan jotain niin herkkua! Mä oon vakuuttunut, että ehdottomasti parhaat pihvit tulee pelkästä jauhelihasta, suolasta ja pippurista. Aina välillä innostun kokeilemaan jotain muuta, mutta eipä noiden voittanutta ole vielä löytynyt. 

Hampurilaisten lisäksi oli aivan pakko saada muutakin hyvää. Kalsea, syksyinen ilma laittoi vanhan luut kolottamaan siihen malliin, että jälkiruoaksi kaipasi jotain kuumaa ja makeaa. "Valkokankaan herkkuja"-kirjasta löysin chilikaakaon ohjeen ja valinta jälkiruoaksi oli sitä myöten selvä. Tämä ihana juoma liittyy elokuvaan Pieni suklaapuoti. Ja pakkohan tämän juoman on olla hyväksi, kun chilillä on kipua lievittävä vaikutus, tumma suklaa on hyväksi sydämelle ja tuottaa mielihyvää. Eikä se lämpökään taatusti pahaksi ole. Lisää näitä kiitos!

Chilikaakao kermavaahdolla

3dl kiehuvaa vettä
5dl täysmaitoa
1 tuore chili
1 vaniljatanko
1 kanelitanko
100g tummaa suklaata
2rkl sokeria
vaahdotettua kermaa

  Poista tuoreesta chilistä siemenet ja pane se kiehuvaan veteen. Anna veden kuplia kiivaasti, kunnes neste on vähentynyt noin puoleen. Poista chili ja anna veden jäähtyä.
  Kuumenna maito vesihauteessa ja lisää joukkoon kanelitanko. Halkaise vaniljatanko, irrota siinä olevat siemenet veitsen kärjellä ja sekoita siemenet maitoon. Lisää suklaa pieninä paloina ja sekoita niin kauan, kunnes suklaa on sulanut.
  Poista kanelitanko ja lisää chilivesi maito-suklaaseokseen pikkuhiljaa sekoittaen. Kaakao on riittävän väkevää silloin, kun chili tuntuu selvästi juodessa.
  Lisää sokeria maun mukaan. Koristele kaakao kermavaahdolla. Tilkka kermalikööriä on kyllä piste iin päälle!


Majoneesi

2 keltuaista
2-3tl viinietikkaa tai sitruunamehua
0,25 suolaa
2tl sinappia
4dl öljyä
valkopippuria
paprikajauhetta

  Sekoita keltuaiset, etikka, suola ja sinappi kulhossa. Lisää öljyä aluksi tipottain. Myöhemmin kun kastike sakenee, öljyä voi lisätä joukkoon ohuena nauhana. Sekoita koko ajan tehokkaasti. Jos öljyä lisätään alkuun liian paljon, majoneesi juoksettuu. Jos näin käy, voit lisätä yhteen keltuaiseen pari ruokalusikallista haaleaa vettä ja sinappia ja lisätä tähän seokseen juoksettuneen majoneesin. Mausta majoneesi valkopippurilla ja paprikajauheella.




Kääpiöpurilainen


22. syyskuuta 2012

Tuos meille tuoppi oltta

Ihan ensin mun on pakko kertoa teille Ärsystä, Keittiön Vetolaatikoihin Juuttuvien Tavaroiden jumalattaresta, johon törmäsin eilen lukiessani Terry Pratchettin Posti kulkee-kirjaa. Mä olen ihan vakuuttunut, että jokainen meistä tunnistaa kyseisen ilmiön. Minä ainakin! Mulla oli hieman hauskaa tätä lukiessani :D Terry kertoo hänestä näin: "Usein, mutta ei aina, se on paistinlasta, mutta joskus metallikauha tai mekaaninen munavispilä, jota kukaan talouden jäsen ei ikinä tunnusta ostaneensa. Raivokkaan epätoivoinen ravisteleminen ja sellaiset huudot kuin "Kuinka helvetissä se voi mennä kiinni tuon perhanan kapineen haittaamana, mutta ei aueta?? Käytetäänkö tuota ikinä mihinkään?" ovat rukous ärsylle. Hän syö myös korkkiruuveja."

Mutta sitten taas tätä ruokapolitiikkaa. Mä oon joskus keväällä (?) poiminut jostain ulkolaisesta ruokaohjelmasta stout-inkiväärikakun ohjeen. Ohjelmasta mulla ei ole mitään käsitystä, mutta muistaakseni siinä kokkaili joku tummatukkainen nätti nainen. Ohjeenkin olin raapustanut nopeasti pienelle vaaleanpunaiselle tarralapulle sillai hät' hätää. Luulin laittaneeni lapun hyvään talteen, mutta mut tuntien unohdin lähes välittömästi lapun sijainnin ja oonkin etsinyt sitä kissojen ja koirien kanssa siitä lähtien. Pari päivää sitten löysin lapun aivan sattumalta! Oli tässä koneen vieressä samassa laatikossa muiden tärkeiden (ja vähemmän tärkeiden) papereiden kanssa.

Kun ohje kerran löytyi, oli aivan pakko päästä kakkua testaamaan. Ohje on todella helppo ja tämä on niitä leivonnaisia, jotka voi tehdä ilman sähkövatkainta. Näistä minä tykkään :) Tosin oon tämän blogin puittessa oppinut sietämään sähkövatkainta, vaikken edelleenkään siitä pidä. Toimeen tullaan ja se riittää. Kakku oli hyvää, mutta ei niin hyvää kuin tuo portteri-suklaakakku. Tosin luulen, että tämäkin kakku paranee vanhetessaan.

Stout-inkiväärikakku

150g voita
300g vaaleaa siirappia
200g tummaa muscovadosokeria
2,5dl stoutia (laitoin St. Peter'sin cream stoutia)
300g vehnäjauhoja
2tl soodaa
2tl kanelia
2tl inkivääriä
ripaus neilikkaa
3dl ranskankermaa
2 kananmunaa

  Sekoita ensin kuivat aineet keskenään. Ovat valmiina tarvittaessa. Mittaa voi, siirappi ja sokeri isohkoon kattilaan. Kuumenna miedolla lämmöllä koko ajan sekoitellen niin kauan, että voi sulaa. Lisää olut.  Vatkaa kuivat aineet olutseokseen käsivispilällä kevyesti vatkaten. Nosta kattila liedeltä.
  Kaada ranskankerma kulhoon ja lisää munat. Vatkaa sekaisin haarukalla. Lisää ranskankermaseos taikinaan hyvin sekoittaen. Tosin vältä turhaa sekoittelua.
  Vuoraa irtopohjainen vuoka leivinpaperilla. Kaada taikina vuokaan. Kypsennä 170 asteisessa uunissa noin 45-50 minuuttia. Kokeile kypsyys tikulla. Anna jäähtyä hieman ja kumoa tarjolle.




Tälle päivää suunnittelin ruoan täysin sen mukaan mitä kotoa löytyy. Tarjolla oli yrttiperunoita, entrecôte-pihvejä ja yrttivoita. Pihvit löytyi pakkasesta, yrtit ja perunat omasta maasta. Ja voitakin on jääkaapissa aina. Omo-ruoaksi aika jees :)

Yrttiperunat kuorineen

500g pieniä, tasakokoisia perunoita
1 nippu persiljaa
1 nippu ruohosipulia
suolaa
tilkka öljyä
paistopussi

  Pese perunat, laita paistopussiin ja lisää suolaa maun mukaan. Sulje pussi, laita uunipellille ja paista uunissa 200 asteessa noin 40 minuuttia.
  Laita kypsät perunat kulhoon ja lisää tilkka öljyä. Sekoita perunoita niin, että öljy on tasaisesti perunoissa. Lisää runsaasti silputtuja tuoreyrttejä ja sekoita ne perunoihin. Nosta perunat tarjoiluvatiin ja rouhi päälle karkeaa suolaa.

Entrecôte ja yrttivoi

entrecôte-pihvejä
suolaa
mustapippuria
öljyä
Yrttivoi:
voita tai margariinia
sitruuna- tai limettimehua
mustapippuria
valkosipulimurskaa
yrttejä maun mukaan

  Valmista ensin yrttivoi. Mausta pehmeäksi hierottu rasva sitrusmehulla, mustapippurilla, valkosipulimurskalla ja yrttisilpulla. Laita yrttivoi kelmuun ja anna jässähtää jääkaapissa tai pidä hetki pakkasessa.
  Ota pihvit hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Sipaise pihvit kevyesti öljyllä. Kuumenna parilapannu tai grilli kuumaksi. Grillaa pihvit nopeasti molemmin puolin puolin kuumalla ritilällä tai paista pannulla. Mausta pihvit suolalla ja mustapippurilla ja tarjoa yrttivoin kera.




21. syyskuuta 2012

On aika keittää kuuma keitto

On se kumma, miten paljon ruokaa kaappeihin kertyy ihan huomaamatta. Kuka kumma niitä sinne oikein kantaa? Kaappien tyhjäys jatkuu siis aina vaan ja (murto-)osa kuivakaapin sisällöstä päätyi tänään mysliksi. Noloa myöntää, mutta ainoastaan vesi, öljy, mustikat ja kookoshiutaleet oli parasta ennen päiväyksen paremmalla puolella. Vaikka eipä tuo kuivatavara niin äkkiä huonoksi mene, mutta syytä niitä on kyllä käyttääkin. Ei ollut tämä mun kaappien tyhjäys-projekti ohi viikossa, eikä kyllä kahdessakaan. Kaappien sisältöä tutkaillessa uhkaavan moni elintarvike lähestyy sitä rajaa, että löytävät pian tiensä roskikseen, ellei niitä syö pois. Pakastin on onneksi ihan hyvällä mallilla, mutta hiutaleita, jauhoja ja säilykkeitä löytyy vähän liikaakin. Jatketaan siis tällä tyhjäyslinjalla vielä toistaiseksi.

Mysleihinhän voi laittaa oikeastaan mitä ikinä keksiikään. Mä halusin kuitenkin tällä kertaa testata Yhteishyvästä löytynyttä mustikkamyslin ohjetta, pienin muutoksin tietenkin :) Lähinnä muutokset liittyi kaapista löytyviin vaihtoehtoisiin tuotteisiin, kun en halunnut juuri mitään ostella. No, kuivattuja mustikoita hain kaupasta, mutta en muuta. Kannattaa vaan siinä myslin paahtovaiheessa olla hereillä, eikä unohtaa itteään naamakirjaan, kuten eräs nimeltämainitsematon....

Mustikkamysli

8dl 4-viljan hiutaleita
2dl leseitä (esim. kaura-)
1dl auringonkukansiemeniä
1,5dl kookoshiutaleita
80g mantelirouhetta (laitoin karkeasti rouhittuja hasselpähkinöitä)
2dl vettä
1,5dl ruokosokeria (laitoin intiaanisokeria)
0,75dl auringonkukkaöljyä (laitoin rypsiöljyä)
Lisäksi:
1dl rusinoita
1dl kuivattuja tai tuoreita mustikoita

   Sekoita kulhossa kuivat aineet keskenään. Kuumenna kattilassa vesi, sokeri ja öljy sekoittaen, kunnes sokeri on täysin sulanut. Levitä kuivat aineet leivinpaperoidulle uunipellille. Valuta neste ohuena nauhana kuivien aineiden päälle ja sekoita samalla käännellen.
   Paahda mysliä uunissa 200 asteessa 25-30 minuuttia, kunnes seos saa kauniin värin. Sekoita ainakin kolme kertaa paahtumisen aikana. Anna myslin jäähtyä ja lisää rusinat ja kuivatut mustikat. Säilytä kuivassa paikassa. Tuoreet mustikat lisätään suoraan jogurtin tai viilin sekaan.




Ajattelin tämän viikon viimeisen arkipäivän mennä vähän kevyemmällä linjalla. Saa sitten hyvillä mielin herkutella viikonloppuna. Ruoaksi valikoitui siis itämainen sienikeitto. En taas muista enkä tiedä, että mistä oon tämän ohjeen mappeihini napannut. Mä oon kyllä noteerannut ohjeen olemassaolon jo jonkin aikaa, mutta ei ole vaan tullut testattua aikaisemmin. Ajattelin, ettei tuo voi olla hyvää, mutta ihan syötävää ja jännää tuo oli. Tosin nättiä tuosta sopasta ei saa kyllä tekemälläkään.

Itämainen sienikeitto
(4ann.)

n.400g tuoreita herkkusieniä
1rkl öljyä
2rkl mietoa currytahnaa
1 sipuli hienonnettuna
1rkl valkosipulitahnaa
1rkl inkivääritahnaa
n.400g tomaattimurskaa (laitoin chili-tomaattimurskaa)
2tl sokeria
6dl kasvislientä
1tlk(400g) kookosmaitoa
Pinnalle:
kevätsipulia hienonnettuna
korianteria hienonnettuna (laitoin persiljaa)

  Puhdista ja viipaloi sienet. Kuumenna kattilassa öljy ja currytahna. Lisää joukkoon sienet ja sipuli sekä valkosipuli- ja inkivääritahna, sekoittele muutaman minuutin ajan. Kaada mukaan tomaattimurska, sokeri ja kasvisliemi. Hauduta 10 minuuttia. Kaada lopuksi joukkoon kookosmaito ja kuumenna. Ripottele pinnalle yrtti- ja kevätsipulisilppua.


20. syyskuuta 2012

Kalastaja Mattson ja pinkkihuntuinen lohi (...kera päärynä-mangovispipuuron)

Mä en oikein tiedä miten kuvailisin tämän päiväistä ruokaa, siis granaattiomenalohta. Mä oon pyöritellyt tuota Me-lehdestä löytynyttä ohjetta käsissäni monet kerrat, mutta koskaan en ollut oikeasti lukenut ohjetta kunnolla. Alkuun ruoka, tai oikeastaan se kastike maistui todella omituiselle. Mutta mitä enemmän sitä söi, sen paremmalta se maistui. Saatan siis tehdä toistekin.

Granaattiomenalohi

6 lohifileepalaa
Maustekastike:
1 granaattiomena
1 limetin mehu ja kuori
2tl sokeria
1tl suolaa
pala piparjuurta ohueksi leikattuna tai 1-2rkl piparjuuritahnaa

  Halkaise granaattiomena ja koverra hedelmäliha siemenineen puolikkaista, poista valkoiset kalvoriekaleet joukosta. Lisää loput maustekastikkeen aineet ja sekoita hyvin. Grillaa tai pariloi lohipalat tai paista ne uunissa tai paistinpannussa. Lohen paistamiseen ei tarvita rasvaa. Valuta kastike kypsien lohipalojen päälle tai tarjoa se erikseen.
  Vinkki! Korvaa granaattiomena 0,5 desillä karpaloita, jotka on rouhittu puoliksi sulaneina ja 0,5 desillä vettä.



Mä oon taatusti miljoonat kerrat vaahdonnut siitä, kuinka huono tuo pikkumies on syömään. Selvästi siskoonsa tullut. Vispipuurot on niitä harvoja juttuja jotka laskee, joten täytynee tehdä sitten niitä. Yleensä teen vispipuurot oman pääni mukaan, mutta vaihtelu virkistää ja välillä on hyvä hakea ideoita muilta. Tämän vispipuuron ohje löytyi Yhteishyvästä. Vähän tosin muokkailin taas oman maun mukaiseksi.

Päärynä-mangovispipuuro

8dl omenamehua
0,5dl sokeria (laitoin 2rkl)
1,5dl mannasuurimoita (laitoin spelttisiä)
ripaus suolaa
2prk(à125g) mango-päärynäsosetta (lastenruoka)

  Kiehauta kattilassa omenamehu. Lisää sokeri ja vatkaa mannasuurimot joukkoon. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Sekoita välillä. Mausta puuro hedelmäsoseella ja ripauksella suolaa. Anna jäähtyä. Vatkaa kuohkeaksi sähkövatkaimella.



19. syyskuuta 2012

Tavallinen rahvas - jauheliha-riisiloota

Meillä tai paremminkin tuolla pikkumiehellä on ollut tänään todella jännä päivä. Katua remppaavat kaupungin miehet ovat tänään riehuneet kaivureiden kanssa tässä meidän tuvan kohdalla ja pikkumies on onnesta soikeena seissyt sohvalla ikkunan ääressä huutaen "kaata". Siis kaivureita.

Kerrankin mulla olisi ollut aikaa touhailla omia juttujani, mutta en oo kyllä saanut mitään aikaiseksi. Päivän ruokakin oli taas tämmöistä hyvin tavallista, joskin oikein syötävää juttua, joka ei kummempia kokkaustaitoja vaatinut. Ohje tähän löytyy Hyvää ruokahalua - kotikokin parhaat ruokaohjeet -kirjasta herkkulaatikon nimellä, mutta muuttelin reseptiä taas hieman. Lähinnä mausteita ja ainesmääriä. Yritän aina kokkaillessa suhteuttaa ainesmäärät siten, ettei kaappiin jäisi olemattomia nokkoja sisältäviä purkkeja ja purnukoita. Ne kun lentää takuuvarmasti roskiin muutaman päivän kuluttua.

Niin tavallista kuin tuo ruoka olikin, niin oli se kyllä hyvää. Etenkin tuo juustokuorrutus... Nam.

Jauheliha-riisilaatikko

400g jauhelihaa
1tl suokaa
1tl rosmariinia (laitoin oreganoa)
0,5tl pizzamaustetta
1tl paprikajauhetta
1tl chilijauhetta
1tlk(390g) valkosipuli-tomaattimurskaa
ripaus (ruoko)sokeria
1-2 valkosipulinkynttä
1 sipuli
1rkl voita tai margariinia
2dl tummaa riisiä
4dl vettä
1tl suolaa
2dl ruokakermaa
1dl maitoa
200g kinkku- tai savusulatejuustoa (laitoin valkosipulista)
Pinnalle:
juustoraastetta

  Ruskista jauheliha pannulla ja mausta. Lisää tomaattimurska, ripaus sokeria sekä hienonnetut valkosipulinkynnet.
  Silppua sipuli ja kuullota se kevyesti voissa tai margariinissa. Lisää joukkoon riisi, vesi ja suola ja hauduta puolikypsäksi. Sulata sulatejuusto kermamaitoon mikrossa tai kattilassa.
  Kaada riisi-sipuliseos vesineen kaikkineen voideltuun, korkeareunaiseen uunivuokaan ja kaada riisien päälle kerma-juustoseos. Levitä seuraavaksi vuokaan jauheliha-tomaattiseos ja ripottele lopuksi pinnalle juustoraaste.
  Kypsennä 200 asteen uunilämmössä noin tunnin ajan. Tarkista, että riisi on kypsää. Tarjoa raikkaan salaatin kanssa.


18. syyskuuta 2012

Syksyn sävel puolukkapiiraassa, lanttusurvoksessa ja punajuurisalaatissa

On oikeastaan aika kivaa huomata, kuinka vuodenajat vaikuttaa meidänkin perheen ruokiin. Syksyllä on tarjolla jos jonkinmoista juuresruokaa. Mikäs siinä, nythän nuo juurekset on parhaimmillaan! Kaivoin taas esiin ne ruokakortit suoraan -70-luvulta ja sieltä löytyi ohje tämän päivän ruokaan. Niinkin "gourmeeta" kuin lanttusurvosta ja uunimakkaraa. Tavallista, mutta niin hyvää.

Leipomaankin innostuin. Oikeastaan olin vaan taas taikinaterapian tarpeessa, kun tuon pikkumiehen kanssa on mennyt sukset ristiin koko päivän  ja aivan joka asiasta. Herra veti ihme raivareita aivan olemattomista asioista. Ja tässä kohtaa on kuulemma äitinsä poika... Hmmm... Jos mä olen noin kamala, niin täytynee hieman parantaa käytöstä. Tosin en muista ainakaan aikuisiällä heittäytyneeni dramaattisesti huutaen eteisen lattialle ihan vaan siksi, ettei ulos saa mennä pelkissä sukkahousuissa ja paidassa. Mutta, siihen piirakkaan. Eli kun kerran puolukka-aika on parhaimmillaan, niin tein sitten vallan maukasta kookos-puolukkapiirakkaa. Sain samalla hävitettyä yhden muutaman (lue neljä...) vuotta vanhan puolukkarasian, joka oli hautautunut pakastimen perukoille. Marjat näytti ja maistui hyvälle eli käyttökelpoisia olivat. Ohje on lähtöisin  Pirkasta.

Puolukka-kookospiirakka

150g voita
2 kananmunaa
2dl sokeria
4dl vehnäjauhoja
0,5dl kookoshiutaleita
2tl leivinjauhetta
1tl limetin raastetta kuorta (jätin pois)
0,5tl kardemummaa
1dl maitoa
300(6dl) pakastepuolukoita (laitoin ehkä puolet)
Muruseos:
50g voita
n.2dl kookoshiutaleita
0,5dl vehnäjauhoja
0,5dl sokeria
1tl vaniljasokeria

  Sulata rasva. Vaahdota munat ja sokeri. Lisää taikinaan hieman jäähtynyt rasva. Sekoita vehnäjauhot, kookoshiutaleet, leivinjauhe, limetin kuoriraaste ja kardemumma keskenään. Lisää taikinaan jauhoseos ja maito vuorotellen varovasti sekoittaen.
   Levitä taikina voideltuun piirakkavuokaan (halk. n.30cm) tai 5 - 6 pienempään vuokaan. Ripottele päälle puolukat.
   Sulata rasva ja sekoita joukkoon muut muruseoksen ainekset. Ripottele seos piirakan päälle. Paista 200 asteessa uunin alatasolla noin 30 minuuttia. Tarjoa sellaisenaan tai vaniljajäätelön kanssa.




Lanttusurvos
(4ann.)

1 keskikokoinen lanttu
6-7dl lihalientä tai vettä
6-8 perunaa
suolaa
valkopippuria
hienonnettua purjoa tai ruohosipulia

  Kuori lanttu huolellisesti ja kuutioi. Vihreää osaa ei saa jäädä lainkaan, sillä se antaa lantulle kitkerän maun.
  Kiehauta neste. Pane lanttukuutiot siihen ja keitä noin 30 minuuttia. Lisää kuoritut, kuutioiksi leikatut perunat ja jatka keittämistä, kunnes kaikki ovat kypsiä.
  Kaada liemi talteen ja survo juurekset. Lisää survokseen lämmintä keitinlientä, kunnes koostumus on sopiva. Mausta suolalla ja pippurilla. Aseta tarjolle ja ripottele päälle hienonnettua purjoa tai ruohosipulia.
  Tarjoa uunimakkaran kera.




Kun viime viikolla kaappiin jäi muutama ylimääräinen punajuuri, testasin vielä yhtä punajuuri-sinihomejuustosalaattia. Tein vaan puolet alla olevasta ohjeesta. Ohjeen alkuperää en tähän hätään löytänyt, mutta todennäköisesti jostain lehdestä oon sen mappeihini kopsannut.

Punajuuri-sinihomejuustosalaatti

(6ann.)

200g sinihomejuustoa (laitoin Auraa)
5 keitettyä punajuurta
2pss rucolaa (jätin pois)
0,5 jäävuorisalaattia tai 1pss roomansalaattia
2 omenaa
1dl saksanpähkinöitä
Kastike:
1rkl valkoviinietikkaa
3rkl öljyä
ripaus sokeria
rouhittua mustapippuria
suolaa

  Leikkaa sinihomejuustosta ohuita siivuja. Kuori ja viipaloi keitetyt punajuuret. Revi salaattilautasen pohjalle huuhdotut ja kuivatut salaatit, lisää kuoritut ja kuutioidut omenat.
  Asettele salaattipohjalle punajuuri- ja juustoviipaleet lomittain ja koristele saksanpähkinöillä. Halutessasi voit pilkkoa pähkinät pienemmiksi.
  Sekoita keskenään kastikeainekset ja tarjoa joko erikseen tai salaatin päälle kaadettuna.



17. syyskuuta 2012

Brot brot boogie (elikkäs sitruunaista broileria ja puolukka-vattuvispipuuroa)

Kaappien tyhjäys jatkuu tälläkin viikolla ja nyt onnistuin suunnittelemaan ruokalistan siten, ettei tartte kaupasta hakea paljoakaan. Ihan hyvä juttu siis! Saa vähän tilaa kaappeihin ja pakkaseen. Viime viikon ruokalista eli hieman ja tänään laitoin eiliselle suunnitellun sapuskan elikkäs sitruunaista broileria. Ohje on Ruokasuosikit - Kreikka-kirjasta. Jouduin käyttämään ruokaan marinoitua broileria, mutta huuhtelin enimmät marinadit pois. Kaupassa kun oli ainoastaan yksi paketillinen marinoimattomia koipi-reisiä ja ne näytti siltä, ettei olisi tullut mielenkään syöttää niitä kenellekään. Mutta ihan hyvin nuo valmiiksi marinoidutkin toimi. Ja pakko sanoa, että hyvää oli :)

Sitruunalla silattua kanaa

3-4 broilerin koipi-reittä
2 sitruunan raastettu kuori ja mehu
4rkl oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä murskattuna
2 tuoretta timjaminoksaa
suolaa
pippuria

  Pistele broilerien nahka haarukalla kauttaaltaan Pane astiaan, lisää sitruunamehu, öljy, valkosipuli, timjami, suolaa ja pippuria. Anna marinoitua kannen alla jääkaapissa vähintään kaksi tuntia.
  Kuumenna parila tai ulkogrilli. Pane koivet parilapannulle tai grilliin ja voitele marinadilla. Pariloi tai grillaa 30-40 minuuttia. Voitele välillä marinadilla ja kääntele paloja, kunnes broileri on kypsää. Testaa broilerin kypsyyttä pistämällä vartaalla paksuimpaan kohtaan. Jos valuva neste on kirkasta, broileri on kypsää.
  Koristele sitruunankuoriraasteella ja tarjoa kuumana riisin ja salaatin kera.





Eilen tehtiin pikamutka puolukkametsään. Saalis oli kyllä todella laihanlainen. Meidän vakiopaikalla ei puolukkaa ollut kovinkaan paljon, eikä tuo mukana ollut pikkumies ainakaan helpottanut poimintaa. Lopulta oli aivan pakko lähteä kotiin, kun pikkumies sai sellaisenkin raivarin ettei tosikaan. Täytyy yrittää toisella kertaa paremmalla onnella. Tai sitten käydä poimimassa puolukat torilta. Vähäisestä saaliista huolimatta marjaa tuli sen verran, että siitä piisaa vispipuuroon, jos toiseenkin. Tällä kertaa vispipuuroon päätyi puolukoiden lisäksi vadelmia. Tätä on tullut tehtyä aina ajoittain ja on vallan mainio vaihtoehto perinteiselle vispipuurolle.

Vadelma-puolukkavispipuuro

7dl vettä
1,5dl puolukoita
2dl vadelmia
1dl sokeria
1dl mannasuurimoita
ripaus suolaa

  Kaada marjat ja vesi kattilaan ja keitä muutaman minuutin ajan. Lisää joukkoon sokeri, mannasuurimot ja ripaus suolaa. Anna kiehua hiljalleen 10 minuutin ajan välillä sekoittaen. Anna puuron jäähtyä kunnolla. Vatkaa kuohkeaksi. Monesti vispipuurot ovat kuohkeimmillaan oltuaan muutaman tunnin jääkaapissa.



16. syyskuuta 2012

And your breath smells of garlic (...auttaisiko banaanilikööri?)

Tänään väännetty ruoka on taas yksi niistä lapsuuden herkuista. Siinä missä isäni bravuuri oli rakuunabroileri, kuului nämä valkosipuliperunat äitini parhaisiin ruokiin. Muistan vielä jopa sen vuoan, missä tätä valmistettiin. Tämän ruoan kohdalla huomaa taas, kuinka yksinkertainenkin voi olla hyvää. Monesti tämän lisänä tarjottiin vielä lihapullia, mutta niitä en jaksanut nyt väsäillä.

Valkosipuli-kinkkuperunat

n.1kg perunoita
350g palvikinkkua palana
2-3dl ruokakermaa tai kuohukermaa
2-5 valkosipulinkynttä
suolaa
pippuria

  Kuori ja leikkaa perunat ohuiksi viipaleiksi. Kuutioi kinkku. Kuori valkosipulinkynnet ja leikkaa ne kahteen kolmeen palaan. Valkosipulit saa jäädä isohkoiksi paloiksi.
  Lado perunat, kinkut ja valkosipulit kerroksittain vuokaan niin, että alimmaisena ja päällimmäisenä on perunakerros. Ripottele jokaisen perunakerroksen päälle hieman suolaa ja pippuria. Kaada kerma päälle. 
  Kypsennä vuokaa 175-asteisessa uunissa noin 60-90 minuuttia tai kunnes perunat ovat kypsiä.




Köh... Tuota... Just eilen taisin mainita, että liköörejä valmistuu nopeampaa kuin niitä häviää. Ajatuksena oli, että nyt ei sitten mitään hetkeen. Kestihän se ajatus melkein vuorokauden, kun muistettiin, että suunniteltu banaanilikööri oli vielä tekemättä. No, ei kun tuumasta toimeen. Ajatus kyseisestä likööristä lähti Smetana-blogista, mutta yllätys yllätys, tuo meidän oma tehtiin taas soveltaen. Tai siis ukkoni teki. Mä voin hoitaa sen maistelun. Saas nähdä mitähän tästäkin tulee.....

Banaanilikööri(n tapainen)

2 kypsää banaania
160g sokeria
7dl vodkaa (meillä osa nelikymppistä ja pikkuliraus kasikymppistä)
1 vaniljatanko

  Kuori ja viipaloi banaanit. Laita sokerin kanssa tiiviiseen, kannelliseen lasitölkkiin. Lisää halkaistu vaniljatanko. Kaada vodka päälle. Nelikymppinen käy. Sekoittele.
  Anna liköörin muhia ainakin pari kuukautta pimeässä huoneenlämmössä. Sekoittele tölkkiä aina ajoittain.
  Kun likööri on muhinut tarpeeksi, suodata enin mössö pois keittiösiivilällä. Tai millä ikinä keksitkin. Banaanimuhjun pois saaminen saattaa olla aika haasteellista. Pullota. Nauti hyvässä seurassa tai yksin kalsarit jalassa pimeässä.

Ällötysöllötys....

15. syyskuuta 2012

Aarteeni, juokaamme karhunvatukkalikööri!

Vihdoin ja viimein meidän karhunvatukkapuskista tuli sen verran marjaa, että saatiin tehtyä pikkuruinen koesatsi karhunvatukkalikööriä. Nam! Tuskin maltan odottaa, että likööri valmistuu. Samalla ohjeella voi tehdä myös vadelmalikööriä, jos tahtoo. Aina vaan mä pohdin, että kukahan nuo kaikki liköörit juo. Meidän alkoholinkulutuksella osa likööreistä muuttuu pian vuosikertalikööreiksi :)

Karhunvatukkalikööri (tai vadelmalikööri)

5dl karhunvatukoita (tai vadelmia)
3dl sokeria
5dl vodkaa (40-80%)

  Survo sokeri ja marjat haarukalla mössöksi. Laita kannelliseen, tiiviiseen lasitölkkiin ja kaada vodka päälle. Sekoittele ja anna muhia huoneenlämmössä kolmisen kuukautta. Sekoittele tölkkiä aina ajoittain.
  Kolmen kuukauden kuluttua tarkista maku. Tarvittaessa lisää sokerilientä (1 osa sokeria ja 0,5-1 osaa vettä kiehautetaan), vettä tai vodkaa maun mukaan. Etenkin 80% vodkaa käytettäessä suosittelen jonkinasteista laimentamista maun mukaan.
  Siivilöi muhju pois keittiösiivilällä. Halutessasi voit suodattaa liköörin vielä (kahvin)suodatinpussin ja/tai harson läpi. Aikaa ja suodatinpusseja kannattaa varata reippaasti :) Hommaa tarvittaessa myös kuski loppuillaksi :)
  Kaada likööri pulloon. Anna vielä tekeytyä jonkin aikaa pullossa, jos maltat.


Tuo pieni termiitti onnistui pudottamaan mun kameran muutama päivä sitten. Nyt joutuu tyytymään huonosti toimivaan kameraan siihen saakka, että ehdin kiikuttaa tuon huoltoon. Tylsää. Tai sitten täytyy painostaa veljeä ostamaan uuden kameran, niin saan vohkia sen vanhan. Pientä korvausta vastaan tietenkin :)

14. syyskuuta 2012

I'm allways touched by your presence, deer!

Mä oon jo kauan aikaa halunnut testata Pirkasta löytynyttä sienimuusin ja riistakäristyksen ohjetta, mutta se on vaan jäänyt ja jäänyt. No, nyt on ruoka testattu ja hyväksi todettu. Jotenkin tämä ruoka sopii tähän todella syksyisen sateiseen ja tuuliseen päivään. Kunnon syysruokaa siis! Sienet toi muusiin oman säväyksensä, eikä soosissakaan ollut moitteen sijaa.

Jälleen kerran kokkaillessa toivoin hartaasti, että meillä toimisi hellassa enemmän kuin kaksi levyä. On turhauttavaa yrittää tehdä monivaiheisia sapuskoja kahdella levyllä, kun jatkuvasti täytyy miettiä, että missä järjestyksessä juttuset olisi järkevintä tehdä. Ehkä tämä loputon Kääpiölinnan remontti etenee joskus siihen vaiheeseen, että tupaan saataisiin muutakin kuin vanha 1-vaihe sähkö. Olishan tuossa toki tuo puuhella, mutta kahden lieden välissä ramppaaminen ei houkutellut. Näillä on siis mentävä toistaiseksi.

Sienimuusi ja riistakäristys

1kg perunoita
2,5dl maitoa
1tl suolaa
200g tuoreita herkkusieniä
voita tai öljyä
1 sipuli
ruohosipulia
Kurkkuinen riistakäristys:
2 punasipulia
3dl maustekurkkuviipaleita
2rkl voita
2dl vettä
0,5dl kurkkutölkin lientä
0,25tl suolaa
mustapippuria
Lisäksi:
puolukkahilloa

   Pese, kuori ja paloittele perunat kiehumaan suolalla maustettuun veteen. Keitä noin 20 minuuttia.
   Puhdista ja paloittele herkkusienet. Kuumenna rasva paistinpannussa. Ruskista siinä kevyesti herkkusienet ja lisää sipulikuutiot. Sekoittele hetki. Pidä seos kuumana.
   Kuori ja lohko sipulit. Suikaloi kurkut. Kuumenna rasva paistokasarissa ja lisää jäinen riistakäristyspala. Kääntele lihapalaa ja irrota siitä viipale kerrallaan. Paista liha kauniin ruskeaksi ja siirrä lautaselle. Paista samoin toinen lihapala. Yhdistä molemmat lihat, lisää sipulilohkot, kuumenna ja sekoittele. Lisää vesi, kurkkuliemi, suola ja mustapippurirouhetta. Keitä miedolla lämmöllä 10-15 minuuttia. Lisää suikaloidut kurkut. Kuumenna.
   Kaada perunoista vesi. Kuumenna maito. Soseuta perunat ja sekoita joukkoon maito. Lisää suola ja sieni-sipuliseos. Kuumenna. Ripottele pinnalle runsaasti ruohosipulia. Tarjoa lisäksi puolukkahilloa ja leipää.

Epämääräinen muusi-lihapläjäys... Ei niin kaunista.

13. syyskuuta 2012

Lättyä lätyn päällä

Mä sain tänään varsin miellyttävän ja yllättävän lahjuksen, kun ihanainen Jemiina kävi tuomassa mulle palan lammasta! Ja vielä ihan kotimaista sellaista. Ihanaa! Mä en vaan vielä tiedä, että mitä hyvää siitä tekisin. Täytyy tuumata tarkkaan :)

Mutta sitten tämän päivän tekosiin. Neidin toivomuksesta kokkailin hälle ison kasan tomaattirisottoa. Jospa sen avulla jaksaisi tämäniltaisen jalkkispelin. Neiti kun menee tuuraamaan vähän vanhempien tyttöjen maalivahtia. Että tsemppiä vaan Semi-00:n tytöt! Mun oli "tyytyminen" broilerilla ja nektariineilla täytettyyn lettukakkuun. Ohje tähän on löytynyt Pirkasta. Hunajamarinoidut broilerit vaihdoin pehmeän pippurisiin ja rucolan tilalla käytin jääsalaattia. Rucola kun ei kuulu mun suosikkeihin. Jatkossa ehkä käyttäisin jotain toista tuorejuustoa. Mutta muuten tuo oli oikein namia.

Broileri-nektariini-lettukakku

Taikina:
5dl maitoa
2 kananmunaa
2dl vehnäjauhoja
1dl ohrajauhoja
0,75tl suolaa
2rkl juoksevaa margariinia tai öljyä
Paistamiseen:
juoksevaa margariinia
Täyte:
1 sipuli
3(400g) nektariinia
1pkt(450g) hunajamarinoituja broilerisuikaleita (laitoin pehmeän pippurisia)
1rkl juoksevaa margariinia tai öljyä
ripaus mustapippuria
1rs(n.200g) Italian yrtit-tuorejuustoa
1 ruukku rucolaa (laitoin jääsalaattia)

   Sekoita kierrevatkaimella lettutaikinan ainekset keskenään ja anna turvota noin 30 minuuttia.
   Valmista sillä välin täyte. Hienonna sipuli ja kuutioi nektariinit. Paista broilerisuikaleet kypsiksi pannulla. Lisää sipulit ja anna niiden kuullottua pari minuuttia. Mausta pippurilla. Sekoita joukkoon tuorejuusto ja lopuksi nektariinikuutiot. Pidä täyte lämpimänä. Revi rucola pienemmiksi paloiksi.
   Kuumenna paistinpannussa tai muurinpohjapannussa rasvaa ja paista ohuita lettuja. Taikinasta tulee noin 10 lettua.
   Pinoa lettukakku sitä mukaa, kun letut paistuvat. Levitä broileritäytettä ohut kerros jokaisen letun päälle. Ripottele pinnalle vielä rucolaa.
   Peitä lettukakku kannella tai foliolla, jotta se pysyy lämpimänä. Jätä päälimmäinen kerros ilman täytettä Ja koristele pinta rucolalla. Tarjoa heti.


12. syyskuuta 2012

Punasormipaviaanin punajuurinen soosi ja soppasämpylät

Raaka punajuuri kuului ennen niihin kasviksiin, joita en kovin mielelläni syönyt. Kammotuksen sai aikaan yksi huono punajuurilaatikko, jota jollain reissulla sain syödäkseni. Sen jälkeen meni muutama vuosi, jolloin suostuin syömään vain ja ainoastaan säilöttyjä punajuuria. Aika hassua, miten yksi ruoka voi vaikuttaa niin paljon. Parisen vuotta sitten päätin voittaa pelkoni ja siinä suurena apuna oli tämä Yhteishyvästä löytynyt punajuurinen jauhelihakastike. Vähän tuunattuna ruoka oli niin hyvää, että usko punajuureen palasi jälleen. Sen jälkeen tämä kyseinen kastike on aina ajoittain päässyt meidän sakin lautasille. Alkuperäinen ohje löytyy Yhteishyvän sivuilta. Alla on se tuunattu versio. Jos olisin ollut fiksu, olisin laittanut hanskat käteen punajuuria kuoriessa....

Punainen spagettikastike
(4ann.)

1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
200g raakaa punajuurta
400g jauhelihaa
1tl suolaa
1tl basilikaa
1tl chilijauhetta
0,5-1tl pippurisekoitusta
1tl paprikajauhetta
2dl vettä
100g sulatejuustoa
n.1dl kermaa
Lisäksi:
400g spagettia 

   Kuori ja hienonna sipulit. Kuori ja raasta punajuuret. Ruskista jauheliha, lisää hienonnetut sipulit ja punajuuriraaste. Kypsennä sekoitellen hetki. Mausta jauheliha, lisää vesi ja anna hautua noin 20 minuuttia. Lisää sulatejuusto ja tilkka kermaa. Kuumenna sekoitellen niin, että juusto sulaa. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Tarjoile kastike pastan kanssa.




Eiliset kurpitsakeiton jämät päätyi tällä kertaa sämpylöihin. Kerrankin muistin olla ajoissa asialla, eikä tähteet päätyneet roskiin. Jei! Keittoa ei ollut mitenkään hirveästi, joten jatkoin sitä vedellä. Ja näihin nyt käy keitto kuin keitto. Siis soseinen sellainen.

Soppasämpylät

5dl kasvissosekeittoa (laiton 3,5dl keittoa ja 1,5dl vettä)
1pss(á11g) kuivahiivaa
0,5-1tl suolaa riippuen keiton suolaisuudesta
1rkl juoksevaa hunajaa
2dl vehnäjauhoja
5-6dl 3-viljan sämpyläjauhoja
0,5dl öljyä

  Lämmitä keitto 42-asteiseksi. Jos soppaa ei ole tarpeeksi, lisää vettä. Lisää keittoon vehnäjauhotilkkaan sekoitettu kuivahiiva, suola ja hunaja. Vatkaa loput  vehnäjauhot taikinaan. Lisää sämpyläjauhoja vähän kerrallaan ja vaivaa taikina tasaiseksi. Taikina saa jäädä pehmeäksi. Lisää öljy vaivaamisen loppupuolella. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa puolisen tuntia.
  Vaivaa kohonnutta taikinaa kevyesti jauhotetulla leivinpöydällä. Pyöräytä sämpylöiksi, laita leivinpaperille pellille ja anna kohota liinalla peitettynä vielä 15-20 minuuttia. Voitele sämpylät kevyesti vedessä, ripottele halutessasi pinnalle seesaminsieniä, kaurahiutaleita, unikonsiemeniä tms. Paista 225-asteisessa uunissa noin 10-15 minuuttia sämpylän koosta riippuen.