10. syyskuuta 2012

Kahden kerroksen omenoita ja kiusattu kebab

Taas olisi maanantai. Edessä on järjettömän kiirus ja jalkapallon täyteinen viikko. Neidillä on pari peliä tiistaina, yksi torstaina ja parin päivän turnaus viikonloppuna. Ihan älytöntä. Onneksi tämän jälkeen helpottaa edes hetkeksi.

Ruokien suhteen ajattelin tällä viikolla pitää semmoisen kaappien tyhjäys viikon. Ruokalista on suunniteltu siten, että ostettavaa olisi mahdollisimman vähän ja saisi hyödynnettyä jo olemassa olevia elintarvikkeita. Pakko kyllä myöntää, etten siinä onnistunut niin hyvin kuin olisin halunnut. Sama teema voisi jatkua siis ensi viikollakin. Tuntuu, että meidän ruokakaapit alkaa hiljalleen muistuttaa elintarvikemuseota, jos ei asialle tee jotain.

Kaikkia omenoita en viikonlopun aikana ehtinyt keittää mehuksi, joten niitä on syytä käyttää pikaisesti ja paljon. Kesällä löysin  RuokaPirkka-lehtisestä aivan ihanan raparperikerroskakun ohjeen. Ohje pääsi tänään testiin pienin muutoksin. Raparperit vaihdoin omppuihin, kun niitä kerran piisaa. Ohjeessa kehoitettiin käyttämään 26 senttistä vuokaa, mutta mun oli vaikea saada taikina riittämään edes 24 senttiseen. Täytettä tehdessä kannattaa tosiaan olla koko ajan kattilan ääressä. Mä kävin välillä muualla ja sillä aikaa siirappi oli jo jässähtänyt kattilan pohjaan. Mantelilastut unohdin ihan tykkänään. Harmi. Muuten kakku oli kyllä todella hyvää! Makeaa, mutta ihanan pehmeää ja ja... Nam!

Omenainen kerroskakku

200g voita tai margariinia
2dl sokeria
3 kananmunaa
3dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
1tl vaniljasokeria
0,5tl kardemummaa
Täyte:
9-10dl omenakuutioita tai raparperia paloina
1dl siirappia
2rkl perunajauhoja
0,5tl kanelia
Pinnalle:
mantelilastuja (unohdin)
Tarjoiluun:
vaniljajäätelöä

   Kiinnitä leivinpaperi irtopohjavuoan (halkaisija 26 cm) pohjan ja reunojen väliin. Voitele vuoan reunat.
   Valmista täyte. Säästä omenakuutioista 3 dl koristelua varten. Pane loput omenakuutiot (noin 7 dl) kattilaan. Mittaa kattilaan siirappi, perunajauhot ja kaneli. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes seos pulpahtaa ja sakenee. Ota kattila pois levyltä ja siirrä kylmään vesialtaaseen jäähtymään.
   Vaahdota rasva ja sokeri. Vatkaa munat yksitellen joukkoon. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan.
   Levitä puolet taikinasta vuokaan. Levitä päälle omenaseos ja sen päälle loppu taikina. Tasoita pinta. Asettele omenakuutiot kakun pinnalle ja ripottele pinnalle mantelilastuja. Paista 175 asteessa uunin alimmalla tasolla noin 50 minuuttia. Irrota kakku vuoasta hieman jäähtyneenä. Koristele tomusokerilla. Tarjoa vaniljajäätelön tai -kastikkeen kanssa.




Ruoaksi väsäilin hyvin yksinkertaisen kebabkiusauksen. Idea ruokaan syntyi kaapissa majailevasta perunapussin jämistä ja pakkaseen ahdetusta kebablastu-pakkauksesta. Kermapurkin jouduin ostaa, mutta muuten kaikki löytyi kotoa. Tähän olisi voinut laittaa mausteita enemmänkin, mutta tällä kertaa halusin ottaa iisisti tuon maustamisen kanssa. Jatkossa lisäisin chiliä, valkosipulijauhetta ja jotain yrttiä. Ohje on ihan hatusta vedetty.

Kebabkiusaus

1kg perunoita
400g kebablastuja (pakaste)
tilkka öljyä
1 iso sipuli
2-3 valkosipulinkynttä
4dl ruokakermaa tai kermamaitoa
suolaa
mustapippuria
(chiliä, valkosipulijauhetta, tms)

  Kuori ja leikkaa perunat ohuiksi suikaleiksi. Kuumenna tilkka öljyä pannulla, lisää jäiset kebablastut ja kuumenna muutama minuutti niin, että lastut sulavat. Lisää silputtu sipuli ja viipaloidut valkosipulikynnet kuumentamisen loppupuolella.
  Lado puolet perunasuikaleista voideltuun uunivuokaan. Ripottele päälle suolaa ja mustapippuria. Kaada kebab-sipuliseos päälle, lisää loput perunat ja mausta nekin ripauksella suolaa ja mustapippuria. Kaada kerma tai kerma-maito päälle.
  Kypsennä 225-asteisessa uunissa noin 45-60 minuutin ajan tai kunnes perunat ovat kypsiä. Jos pinta tummuu liikaa, heitä päälle pala foliota.



2 kommenttia:

  1. Tuo omppukakku kuulostaa tosi hyvältä - ja mikä parasta, maidottomalla margariinilla sopii meidänkin perheen kahvipöytään :)

    VastaaPoista
  2. Ainoa vika tuossa kakussa on, että se katoaa vähän turhankin nopeaa. Aina ohi kulkiessa on ihan pakko ottaa pieni palanen :)

    VastaaPoista