11. syyskuuta 2012

Smashing pumpkin (kera omenaisen leivän)

Kääpiölinnassa käytiin tänään hikinen ja kiivas kamppailu, jossa punnittiin emännän käsivoimia, veitsen terävyyttä ja kurpitsan peräänantamattomuutta. Minä voitin täpärästi. Noloa myöntää, mutta en oo koskaan aikasemmin käsitellyt kokonaista kurpitsaa, enkä tajunnut kuinka kova kuori tuollaisella on. Hetken jo tuumin, että jätän keitot tekemättä ja turvaudun johonkin muuhun. Mutta kovan taistelun jälkeen kurpitsa oli kuorittuna ja kuutioituna. Tai oikeastaan vaan pieni osa siitä, mutta kuitenkin.

Se pieni pala kurpitsasta päätyi kurpitsa-porkkanakeittoon. Silläkin uhalla, että todennäköisesti saan syödä keiton ihan itsekseni. Ohjeen alkuperästä mulla ei ole tietoa, mutta kunnia siitä kuuluu jollekulle muulle. Keiton kaveriksi innostuin leipomaan hunajaista omena-vuokaleipää. Ihan selkeästi oli tarvetta taikinaterapialle, kun tämä päivä ei ole ollut taas kaikista helpoin. Leivän ohje löytyy Pirkasta.

Hunajainen omena-vuokaleipä

2,5dl rasvatonta maitoa (laitoin kevyttä)
1pss(à11g) kuivahiivaa
2dl vehnäjauhoja
1tl anista (jätin pois)
1rkl juoksevaa hunajaa
2dl omenaraastetta
1dl kuorittuja auringonkukansiemeniä
5-7dl 3-viljan sämpyläjauhoja (laitoin kokojyväisiä sämpyläjauhoja vajaa 4dl)
0,5dl oliiviöljyä
Voiteluun:
0,5tl hunajaa
2rkl vettä
Pinnalle:
kuorittuja auringonkukansiemeniä

  Lämmitä maito 42-asteiseksi. Sekoita kuivahiiva vehnäjauhoihin ja vatkaa voimakkaasti maidon joukkoon. Lisää suola ja rouhittu anis sekä hunaja, omenaraaste sekä auringonkukansiemenet.
  Alusta taikina sämpyläjauhoilla. Lisää jauhoja vähitellen, sopiva määrä riippuu mm. omenaraasteen mehukkuudesta. Lisää loppuvaiheessa öljy. Taikinan tulee olla kimmoisaa muttei kovaa. Kohota taikina lämpimässä paikassa liinan alla.
  Kumoa taikina työpöydälle ja vaivaa se pehmeäksi ja kimmoisaksi. Muotoile taikina pitkänomaiseksi leiväksi ja nosta se leivinpaperilla vuorattuun, suorakaiteen muotoiseen vuokaan. Kohota uudestaan.
  Sipaise leivän pintaan hunajavettä ja ripottele päälle siemenet ja paista 200 asteessa 30-35 minuuttia.


Kurpitsakeitto
(4ann.)

3rkl öljyä
n.700g kurpitsaa (ja porkkanaa)
2 sipulia
8dl vettä
1-2 kasvis- tai kanaliemikuutiota
2dl kermaa tai vastaavaa
2rkl vehnäjauhoja
1rkl sitruunamehua
0,25tl currya
0,25tl pippuria
suolaa tarvittaessa

  Kuori kurpitsa ja porkkanat ja poista kurpitsasta siemenet. Kuutioi kurpitsa ja porkkanat. Paloittele sipulit. Kuumenna öljy kattilassa ja hauduta kasviksia hetki. Lisää vesi ja liemikuutiot. Keitä miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia. Soseuta ja mausta. Lisää keskenään sekoitettu kerma ja vehnäjauhot ja suurusta keitto. Anna kiehua vielä pari minuuttia. Koristele halutessasi paahdetuilla kurpitsansiemenillä. Tarjoa tuoreen leivän kera.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti