22. syyskuuta 2012

Tuos meille tuoppi oltta

Ihan ensin mun on pakko kertoa teille Ärsystä, Keittiön Vetolaatikoihin Juuttuvien Tavaroiden jumalattaresta, johon törmäsin eilen lukiessani Terry Pratchettin Posti kulkee-kirjaa. Mä olen ihan vakuuttunut, että jokainen meistä tunnistaa kyseisen ilmiön. Minä ainakin! Mulla oli hieman hauskaa tätä lukiessani :D Terry kertoo hänestä näin: "Usein, mutta ei aina, se on paistinlasta, mutta joskus metallikauha tai mekaaninen munavispilä, jota kukaan talouden jäsen ei ikinä tunnusta ostaneensa. Raivokkaan epätoivoinen ravisteleminen ja sellaiset huudot kuin "Kuinka helvetissä se voi mennä kiinni tuon perhanan kapineen haittaamana, mutta ei aueta?? Käytetäänkö tuota ikinä mihinkään?" ovat rukous ärsylle. Hän syö myös korkkiruuveja."

Mutta sitten taas tätä ruokapolitiikkaa. Mä oon joskus keväällä (?) poiminut jostain ulkolaisesta ruokaohjelmasta stout-inkiväärikakun ohjeen. Ohjelmasta mulla ei ole mitään käsitystä, mutta muistaakseni siinä kokkaili joku tummatukkainen nätti nainen. Ohjeenkin olin raapustanut nopeasti pienelle vaaleanpunaiselle tarralapulle sillai hät' hätää. Luulin laittaneeni lapun hyvään talteen, mutta mut tuntien unohdin lähes välittömästi lapun sijainnin ja oonkin etsinyt sitä kissojen ja koirien kanssa siitä lähtien. Pari päivää sitten löysin lapun aivan sattumalta! Oli tässä koneen vieressä samassa laatikossa muiden tärkeiden (ja vähemmän tärkeiden) papereiden kanssa.

Kun ohje kerran löytyi, oli aivan pakko päästä kakkua testaamaan. Ohje on todella helppo ja tämä on niitä leivonnaisia, jotka voi tehdä ilman sähkövatkainta. Näistä minä tykkään :) Tosin oon tämän blogin puittessa oppinut sietämään sähkövatkainta, vaikken edelleenkään siitä pidä. Toimeen tullaan ja se riittää. Kakku oli hyvää, mutta ei niin hyvää kuin tuo portteri-suklaakakku. Tosin luulen, että tämäkin kakku paranee vanhetessaan.

Stout-inkiväärikakku

150g voita
300g vaaleaa siirappia
200g tummaa muscovadosokeria
2,5dl stoutia (laitoin St. Peter'sin cream stoutia)
300g vehnäjauhoja
2tl soodaa
2tl kanelia
2tl inkivääriä
ripaus neilikkaa
3dl ranskankermaa
2 kananmunaa

  Sekoita ensin kuivat aineet keskenään. Ovat valmiina tarvittaessa. Mittaa voi, siirappi ja sokeri isohkoon kattilaan. Kuumenna miedolla lämmöllä koko ajan sekoitellen niin kauan, että voi sulaa. Lisää olut.  Vatkaa kuivat aineet olutseokseen käsivispilällä kevyesti vatkaten. Nosta kattila liedeltä.
  Kaada ranskankerma kulhoon ja lisää munat. Vatkaa sekaisin haarukalla. Lisää ranskankermaseos taikinaan hyvin sekoittaen. Tosin vältä turhaa sekoittelua.
  Vuoraa irtopohjainen vuoka leivinpaperilla. Kaada taikina vuokaan. Kypsennä 170 asteisessa uunissa noin 45-50 minuuttia. Kokeile kypsyys tikulla. Anna jäähtyä hieman ja kumoa tarjolle.




Tälle päivää suunnittelin ruoan täysin sen mukaan mitä kotoa löytyy. Tarjolla oli yrttiperunoita, entrecôte-pihvejä ja yrttivoita. Pihvit löytyi pakkasesta, yrtit ja perunat omasta maasta. Ja voitakin on jääkaapissa aina. Omo-ruoaksi aika jees :)

Yrttiperunat kuorineen

500g pieniä, tasakokoisia perunoita
1 nippu persiljaa
1 nippu ruohosipulia
suolaa
tilkka öljyä
paistopussi

  Pese perunat, laita paistopussiin ja lisää suolaa maun mukaan. Sulje pussi, laita uunipellille ja paista uunissa 200 asteessa noin 40 minuuttia.
  Laita kypsät perunat kulhoon ja lisää tilkka öljyä. Sekoita perunoita niin, että öljy on tasaisesti perunoissa. Lisää runsaasti silputtuja tuoreyrttejä ja sekoita ne perunoihin. Nosta perunat tarjoiluvatiin ja rouhi päälle karkeaa suolaa.

Entrecôte ja yrttivoi

entrecôte-pihvejä
suolaa
mustapippuria
öljyä
Yrttivoi:
voita tai margariinia
sitruuna- tai limettimehua
mustapippuria
valkosipulimurskaa
yrttejä maun mukaan

  Valmista ensin yrttivoi. Mausta pehmeäksi hierottu rasva sitrusmehulla, mustapippurilla, valkosipulimurskalla ja yrttisilpulla. Laita yrttivoi kelmuun ja anna jässähtää jääkaapissa tai pidä hetki pakkasessa.
  Ota pihvit hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Sipaise pihvit kevyesti öljyllä. Kuumenna parilapannu tai grilli kuumaksi. Grillaa pihvit nopeasti molemmin puolin puolin kuumalla ritilällä tai paista pannulla. Mausta pihvit suolalla ja mustapippurilla ja tarjoa yrttivoin kera.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti