21. syyskuuta 2012

On aika keittää kuuma keitto

On se kumma, miten paljon ruokaa kaappeihin kertyy ihan huomaamatta. Kuka kumma niitä sinne oikein kantaa? Kaappien tyhjäys jatkuu siis aina vaan ja (murto-)osa kuivakaapin sisällöstä päätyi tänään mysliksi. Noloa myöntää, mutta ainoastaan vesi, öljy, mustikat ja kookoshiutaleet oli parasta ennen päiväyksen paremmalla puolella. Vaikka eipä tuo kuivatavara niin äkkiä huonoksi mene, mutta syytä niitä on kyllä käyttääkin. Ei ollut tämä mun kaappien tyhjäys-projekti ohi viikossa, eikä kyllä kahdessakaan. Kaappien sisältöä tutkaillessa uhkaavan moni elintarvike lähestyy sitä rajaa, että löytävät pian tiensä roskikseen, ellei niitä syö pois. Pakastin on onneksi ihan hyvällä mallilla, mutta hiutaleita, jauhoja ja säilykkeitä löytyy vähän liikaakin. Jatketaan siis tällä tyhjäyslinjalla vielä toistaiseksi.

Mysleihinhän voi laittaa oikeastaan mitä ikinä keksiikään. Mä halusin kuitenkin tällä kertaa testata Yhteishyvästä löytynyttä mustikkamyslin ohjetta, pienin muutoksin tietenkin :) Lähinnä muutokset liittyi kaapista löytyviin vaihtoehtoisiin tuotteisiin, kun en halunnut juuri mitään ostella. No, kuivattuja mustikoita hain kaupasta, mutta en muuta. Kannattaa vaan siinä myslin paahtovaiheessa olla hereillä, eikä unohtaa itteään naamakirjaan, kuten eräs nimeltämainitsematon....

Mustikkamysli

8dl 4-viljan hiutaleita
2dl leseitä (esim. kaura-)
1dl auringonkukansiemeniä
1,5dl kookoshiutaleita
80g mantelirouhetta (laitoin karkeasti rouhittuja hasselpähkinöitä)
2dl vettä
1,5dl ruokosokeria (laitoin intiaanisokeria)
0,75dl auringonkukkaöljyä (laitoin rypsiöljyä)
Lisäksi:
1dl rusinoita
1dl kuivattuja tai tuoreita mustikoita

   Sekoita kulhossa kuivat aineet keskenään. Kuumenna kattilassa vesi, sokeri ja öljy sekoittaen, kunnes sokeri on täysin sulanut. Levitä kuivat aineet leivinpaperoidulle uunipellille. Valuta neste ohuena nauhana kuivien aineiden päälle ja sekoita samalla käännellen.
   Paahda mysliä uunissa 200 asteessa 25-30 minuuttia, kunnes seos saa kauniin värin. Sekoita ainakin kolme kertaa paahtumisen aikana. Anna myslin jäähtyä ja lisää rusinat ja kuivatut mustikat. Säilytä kuivassa paikassa. Tuoreet mustikat lisätään suoraan jogurtin tai viilin sekaan.




Ajattelin tämän viikon viimeisen arkipäivän mennä vähän kevyemmällä linjalla. Saa sitten hyvillä mielin herkutella viikonloppuna. Ruoaksi valikoitui siis itämainen sienikeitto. En taas muista enkä tiedä, että mistä oon tämän ohjeen mappeihini napannut. Mä oon kyllä noteerannut ohjeen olemassaolon jo jonkin aikaa, mutta ei ole vaan tullut testattua aikaisemmin. Ajattelin, ettei tuo voi olla hyvää, mutta ihan syötävää ja jännää tuo oli. Tosin nättiä tuosta sopasta ei saa kyllä tekemälläkään.

Itämainen sienikeitto
(4ann.)

n.400g tuoreita herkkusieniä
1rkl öljyä
2rkl mietoa currytahnaa
1 sipuli hienonnettuna
1rkl valkosipulitahnaa
1rkl inkivääritahnaa
n.400g tomaattimurskaa (laitoin chili-tomaattimurskaa)
2tl sokeria
6dl kasvislientä
1tlk(400g) kookosmaitoa
Pinnalle:
kevätsipulia hienonnettuna
korianteria hienonnettuna (laitoin persiljaa)

  Puhdista ja viipaloi sienet. Kuumenna kattilassa öljy ja currytahna. Lisää joukkoon sienet ja sipuli sekä valkosipuli- ja inkivääritahna, sekoittele muutaman minuutin ajan. Kaada mukaan tomaattimurska, sokeri ja kasvisliemi. Hauduta 10 minuuttia. Kaada lopuksi joukkoon kookosmaito ja kuumenna. Ripottele pinnalle yrtti- ja kevätsipulisilppua.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti