25. heinäkuuta 2013

I'm gonna make him a berry pie - mustikka-mantelitorttua ja Vanish-buzzausta

Kun mua ei tuolla vintissä tarvita jaloissa pyörimässä, niin ajattelin ilahduttaa ukkoani mustikkapiirakalla. Mustikkapiirakkaan kun ei kyllästy ikinä! Kaipasin välillä vaihtelua tuttuihin ohjeisiin ja kaivoin hyllystä Lyn Rutherford Marjaherkkuja ja muuta hyvää-kirjan. Tuosta kirjasta sitten löysin mustikka-mantelitortun ohjeen testattavaksi.

Näin hellepäivänä tortun leipominen tuntui hieman työläältä, mutta onneksi leivoin. On nimittäin hyvää! Tosin jouduin hieman soveltamaan, sillä mantelit loppuivat kesken ja korvasin osan pähkinäsekoituksella. Mantelitäytteeseen käytin kananmunan sijaan pohjasta jääneet valkuaiset. 

Mustikka-mantelitorttu

Pohja:
150g vehnäjauhoja
85g voita
45g sokeria
2 keltuaista
Täyte:
85g voita
85g sokeria
1 muna vatkattuna (laitoin 2 valkuaista)
85g jauhettuja manteleita
muutama tippa manteliesanssia
25g vehnäjauhoja
200g mustikoita
Koristeeksi ja tarjoiluun:
tomusokeria
ranskankermaa tai jäätelöä

  Siivilöi jauhot suureen kulhoon. Nypi joukkoon pehmeä voi. Sekoita taikinaan sokeri. Lisää keltuaiset ja sekoita lastalla kiinteäksi taikinaksi. Vaivaa nopeasti käsin tasaiseksi. Kääri taikina kelmuun ja pane jääkaappiin 20 minuutiksi.
  Voitele 23cm:n piirakkavuoka. Kauli taikina kevyesti jauhotetulla leivinpöydällä ja vuoraa sillä vuoka. Itse painelin taikinan suoraan voideltuun vuokaan. Pistele pohja haarukalla ja laita jääkaappiin ainakin 15 minuutiksi.
  Vuoraa vuoka leivinpaperilla. Voit käyttää painoksi kuivattuja papuja tai herneitä. Paista pohjaa 200-asteisessa uunissa 10 minuuttia. Poista sitten leivinpaperi ja pavut, pane pohja takaisin uuniin ja kypsennä vielä 5 minuuttia. Laske lämpö 180 asteeseen.
  Valmista mantelitäyte. Vatkaa suuressa kulhossa voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon muna. Kääntele seokseen jauhetut mantelit, manteliesanssi ja vehnäjauhot.
  Lusikoi puolet mantelitäytteestä torttupohjalle ja levitä tasaiseksi kerrokseksi. Ripottele päälle mustikat ja levitä niiden päälle loppu mantelitäyte. Paista uunissa 35-40 minuuttia, kunnes täyte on kiinteää ja kullanruskeaa. Sirottele päälle tomusokeria ja tarjoa torttu lämpimänä ranskankerman tai vaniljajäätelön kanssa. Hyvältä maistuu kylmänäkin :)


Sitten vielä vähän buzzausta. Toimin Buzzadorina ja saan testattavaksi erilaisia tuotteita. Testattuani saan kertoa tuotteista muille ja hyvässä lykyssä jaella myös näytepakkauksia tuttavilleni. Minulla ei ole velvollisuutta kehua tuotetta maasta taivaaseen, jos en siitä pidä, vaan voin kertoa mielipiteeni rehellisesti. Buzzadorina voi toimia kuka vaan! Jos kiinnostaa, käy vilkaisemassa asiasta tarkemmin Buzzadorin sivuilta. Tämä on kivaa hommaa!

Tällä kertaa testin kohteena oli Vanish-tahranpoistotuotteet. Kun noita ipanoita talossa pyörii, ei tahroilta voi välttyä. Eikä tilannetta ainakaan helpota tällainen kömpelö emäntä :D Sain tehtäväksi sotkea Buzzadorilta saamani liinan mieleni mukaan, puhdistaa liinan Vanish-tuotteilla ja kuvata liinan ennen ja jälkeen.

Aluksi laitoin liinan päiväksi roudateipillä pikkumiehen rinnuksille, että testi olisi edes jotenkin realistinen. Mutta kuinka ollakaan, päivän saldoksi kertyi vain tippa kuolaa. Jätkä ei suostunut sotkemaan, vaikka kuinka yritin syöttää mansikoita, tomaattipastaa ja muuta mahdollisimman sotkevaa ruokaa. Yritin kuumeisesti miettiä, mikä muu tapa voisi tulla kyseeseen, sillä pelkästään liinalle tiputellut sotkut tuntuivat niin tylsältä. Sitten hoksasin, että keittiöhommissa tulee aina sotkua! Pidin siis liinaa omassa taskussani päivän ja pyyhin siihen käsiäni ja pöydälle tippuneita pikkutuhruja. Ja että todenperäisyys jatkuisi, annoin liinan muhia yön yli ja pesin sen vasta seuraavana päivänä. Ei mulla ainakaan ole mahdollisuutta, eikä kiinnostusta pestä kaikkia vaatteita heti. Päivän aikana liinaan kertyi mansikkaa, mustikkaa, punaherukkaa, paistetun possun rasvaa, maustesiirappia, kahvia ja kaakaota.

Ennen....

Seuraavana päivänä tein Vanish crystal white-jauheesta ja vedestä tahnan ja hieroin sen liinaan. Annoin vaikuttaa just sen aikaa, että sain pyyykkikoneen täytettyä ja pesin liinan muiden valkoisten vaatteiden kanssa 40 asteessa. Laitoin samaista jauhetta myös pesupulverin sekaan. Liinan pestyäni suurin osa tahroista oli lähtenyt. Ainoastaan mansikka ja possun rasva olivat jättäneet hyvin hentoiset jäljet. Tosin näppärä tyttönä sotkin liinan uudelleen puna- herukkaisilla sormilla narulle ripustettaessa. Olin mukamas pessyt käteni kunnolla, mutta...

...jälkeen.

Vanish-tuotteet ovat ihan hyvä vaihtoehto tahranpoistoon. Akuuteissa tilanteissa tosin taidan edelleen suosia sappisaippuaa, mutta jauheita tulee todennäköisesti käytettyä jonkin verran pesupulverin lisäksi. Etenkin oikein likaista pyykkiä pestessä. Ajattelin kyllä laittaa aineen vielä kunnon testiin kaivamalla kaikki pinttyneet, vanhat keittiöpyyhkeet ja katsoa mitä niille tapahtuu.


3 kommenttia:

  1. Täytyykin pistää tuo mustikkapiirakan ohje ylös. Josko pikkuhiljaa siirtyisi mansikasta mustikkaan,jo vähän pakon saattelemanakin! :) Nyt taidetaan syödä aikalailla viimeisiä mansikoita.

    VastaaPoista
  2. Ja blogissani muuten hieman erilainen haaste sinulle, jos vaan jossakin vaiheessa ehdit tarttua siihen! :) Tuntuu kiirettä riittävän Kääpiölinnassa.
    ..muista että vierivä kivi ei sammaloidu! <3

    VastaaPoista
  3. Just kävin poimimassa litran verran mansikoita, mutta ei niitä taida enää montaa tulla. Harmi. Toisaalta, nyt saa herkutella herukoilla, vadelmilla ja mustikoilla!

    Tuo piirakka oli tosi hyvää ja tuntui paranevan vanhetessaan. Tosin meidän omasta on jäljellä enää muruset :) Jauhoin itse mantelit ja jätin sinne vähän sattumia joukkoon. Ne toi aika kivan lisän leivonnaiseen.

    VastaaPoista