13. heinäkuuta 2013

Train Kept A Rollin' - laktoositon ja munaton junakakku

Sain pyynnön tehdä pienen pojan 2-vuotissynttäreille kakun, enkä tietenkään voinut kieltäytyä. Mukavaa vaan, kun pääsi leipomaan. Aluksi toiveena oli mm. Puuha-Pete- tai junakakku, mutta lopulta junakakku vei voiton. Pyyntö tuli niin yllättäen, etten kauheasti ehtinyt koristeluja miettiä, joten tein ihan fiilispohjalta. Lisäksi kakun piti olla laktoositon ja kananmunaton.

Kakkupohjaksi tein pari päivää sitten testaamani munattoman pohjan. Tosin tein suosista 1,5 kertaisen annoksen taikinaa. Täytteeksi tuli samainen mansikka-kinuskitäyte kuin tytön synttäreillä viime vuonna, joskin pakastemansikat vaihtuivat tuoreisiin. Päälle sokerimassa ja sokerimassasta tehdyt koristeet.

Toivotaan, että kakku kelpasi ja maistui synttärisankarille ja vieraille! Hät'hätää otetuista kuvista ei järin häävejä tullut, mutta ehkä niistä selvän saa. 

Junakakku

Pohja:
6,75dl vehnäjauhoja
4,5dl sokeria
4,5tl leivinjauhetta
1,5tl vaniljasokeria
1 sitruunan raastettu kuori
75g laktoositonta voita tai margariinia
4,25dl vichyä
1,5 sitruunan mehu
Kostutus:
1-1,5dl sokerilla maustettua, vedellä laimennettua sitruunamehua
Väliin ja pinnalle:
1prk(250g) laktoositonta maitorahkaa
1dl laktoositonta kinuskikastiketta
1tl vaniljasokeria
2dl laktoositonta kuohukermaa
5dl tuoreita tai pakastettuja mansikoita
Päälle:
sinistä sokerimassaa
punaista sokerimassaa
vihreää sokerimassaa
ruskeaa sokerimassaa
mustaa sokerimassaa
värillistä, karkeakiteistä sokeria

  Voitele ja korppujauhota halk. 26cm irtopohjainen kakkuvuoka. Sekoita jauhot, sokeri, leivinjauhe, vaniljasokeri ja sitruunan raastettu kuori kulhossa. Sulata rasva. Yhdistä jauhoseos, rasva, vichy ja sitruunan mehu hyvin sekoittaen. Älä kuitenkaan sekoita sitkeäksi. Kaada taikina vuokaan. Paista 200 asteisessa uunissa alatasolla 35-40 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla. Anna jäähtyä hetki vuoassa ja kumoa kakku.
  Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita rahkan joukkoon kinuskikastike ja vaniljasokeri sekä kermavaahto. Halkaise kakku kolmeen osaan. Kostuta pohjalevy, levitä päälle reilu kolmannes kinuskivaahdosta ja puolet mansikoista viipaloi- tuna. Nosta keskimmäinen kakkulevy päälle, kostuta ja täytä. Päälle vielä kansilevy ja kevyt kostutus. Kääri kakku kelmuun ja anna tekeytyä jääkaapissa mielellään yön yli.
  Levitä loput kinuskivaahdosta kakun pinnalle. Kauli sokerimassa ohueksi levyksi ja nosta kakun päälle. Levystä kannattaa tehdä reilun kokoinen, että se laskeutuisi paremmin.
  Koristeet voi valmistaa jo aikaisemmin ja nostella valmiin kakun pinnalle. Kiinnitykseen kannattaa käyttää elintarvikeliimaa.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti