2. heinäkuuta 2013

Born of fire - savupossua kasvispatongeissa

Arto, meidän uusi savustin, pääsi eilen ensimmäistä kertaa tosi toimiin. Kumpikaan meistä ei ole ikinä savustanut, joten tämä oli aika mielenkiintoinen kokeilu. Kauhean tarkkaan ei ohjeita viitsitty selailla, vaan savustettiin aikalailla fiilispohjalta. Aikani mietin, savustanko ensin lihaa vai kalaa ja liha vei tällä kertaa voiton. Osin siitäkin syystä, että todennäköisesti olisin joutunut syömään sen kalan yksin. Kaupasta tarttui mukaan reilu pala possun lapaa, jonka maustoin aika yksinkertaisesti. Savustimessa koko komeus sai olla viitisen tuntia. Ensimmäiseksi kokeiluksi tämä oli varsin onnistunut! Aluksi liha tuntui hieman suolaiselta, mutta seuraavana päivänä oli oikein sopivaa. En oikeasti tiedä miten tämä touhu pitäisi hoitaa, mutta me tehtiin tällä kertaa näin. Tottahan tuota Arton käyttöä täytyy opiskella, mutta kyllä se tällä jo lunasti paikkansa meidän perheestä. 

Innostuin leipomaan lihan kaveriksi kasvistäytteisiä patonkeja Yhteishyvän ohjeen mukaan. Kun patongin täytti salaatilla, savustetulla possulla, Auran paahdettu sipuli-majoneesilla, punasipulilla ja maustekurkulla, ei muuta ruokaa tarvinnut. Tosin taidan tehdä iltapalaksi vielä samanlaisen, niin hyvää tuo oli! Koko komeus huuhdeltiin alas Slayerin Reign in blood red-punaviinillä. Viini sinänsä ei ollut mitenkään mullistava. Hyvää, mutta ei taivaallista. Hinta-laatusuhteeltaan parempiakin löytyy. Mun viiniarviot tosin ovat yleensä niinkin professionaaleja kuin että "tykkään", "ihan ok", "hyi, en juo" :D




Savustettu porsaan lapa

n.1,3kg porsaan lapaa
Mausteöljy:
0,5dl öljyä
1,5-2tl suolaa
1tl sipulijauhetta
mustapippuria
Lisäksi:
4dl olutta savustupuruihin
4dl omenapuulastuja

  Valmista öljy sekoittamalla ainekset keskenään. Hiero öljy lihan pintaan, nosta liha muovipussiin ja anna maustua jääkaapissa vuorokauden.
  Nosta liha huoneenlämpöön ainakin tunti ennen savustamista. Sekoita 2dl olutta ja 2dl savustuspuruja keskenään. Anna vettyä vähintään puoli tuntia.
  Valmistele savustin savustamista varten. Laita purut paikoilleen. Nosta liha paksun folion päälle ja nosta savustimeen.
  Meillä liha savustui 5 tunnin ajan. Vähän puolen välin jälkeen lisättiin vielä 2dl olueen sekoitettuja savustuslastuja ja laitettiin lisää hiiliä.
  Savustimen lämpötila alussa oli noin 130-140 astetta ja puolessa välissä lämpö oli laskenut noin sataan asteeseen.
  Viiden tunnin kuluttua liha oli mehevää, hyvin savustunutta, mutta ei kuitenkaan ylikypsää. Lihan sisälämpötilaa ei mitattu.



Kasvistäytteiset patongit
(4kpl)

5dl vettä
50g hiivaa
1tl suolaa
2tl valkosipulimurskaa
11dl vehnäjauhoja
0,5dl öljyä
Lisäksi:
6dl juuresraastetta (porkkana, lanttu)
1rkl öljyä

  Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja valkosipulimurska. Alusta suurin osa vehnäjauhoista taikinaan. Lisää öljy ja loput jauhot. Taikina saa olla napakkaa. Kohota lämpimässä paikassa peitettynä.
  Valmista täyte. Kuori ja raasta juurekset. Kuullota kasvisraaste öljyssä pannulla. Jaa kohonnut taikina neljään osaan. Kauli palat isohkoiksi levyiksi, levitä kasvisraaste pinnalle ja rullaa levyt korvapuustien tapaan. Kohota leivät kahdella pellillä. Tee patonkien pintaan viillot terävällä veitsellä ja voitele pinta vedellä. Paista leivät 225 asteessa noin 15 minuuttia.
  Jos haluat rapean kuoren säilyvän, älä peitä patonkeja paistamisen jälkeen. Jos tarjoat patongit myöhemmin, lämmitä niitä uunissa 150 asteessa noin 5 minuuttia, niin saat rapean pinnan. Tarjoile patongit sellaisenaan tai täytä ne haluamillasi täytteillä.


7 kommenttia:

  1. En ole kateellinen,eeen yhtääään... ;)
    Ihania kuvia, suussasulavan kuuloista&näköistä lihaa & täydellisiä patonkeja!! Ja viiniarviotkin kuin mun suusta!! :)
    El perfecto,täydellistä kesäruokaa!!

    Meillä on tuo savustus ihan täysin isännän hommaa,täytyy myöntää että en ymmärrä siitä tirintaria. Mutta pitääpi sanoa sille että savustaa seuraavaksi lihaa. Meillä kun on savustettu aina vain kalaa.

    VastaaPoista
  2. Kiitos Nanne :D Sun täytyy lähipäivinä hakea joku ihana lihaköntti kaupasta ja komentaa ukko savustushommiin. Savustettu liha oli toooosi hyvää! Aikaahan se ottaa, mutta ei haittaa.

    Mä haluaisin kanssa opetella tuon savustimen käytön oikein kunnolla. Periaatteen jo hahmotin, mutta eipä tuota taida oppia muuten kuin tekemällä. Perjantaina ajattelin kokeilla broilerin savustamista, jos vaan aikataulut sallii :P

    VastaaPoista
  3. Arto, oot sä aikamoinen :) Nimittäin näytti niin hyvältä että tuoksun melkein tunsi. Hyvin näytti onnistuvan :)Maistuisi minullekkin ja viinikään ei olisi pahitteeksi ;)

    En ole koskaan savustanut. Meidän miekkonen varmasti tykkäisi posssusta ja lampaasta savustettuna. Seurailen Arton ja teidän yhteistyötä, josko meillekkin ensi vuonnaa tulisi takapihalle oma "Arto" :)

    VastaaPoista
  4. Savustin on hyvä hankinta. Savustaminen on ihan mukavaa puuhaa ja saa paljon halvemmalla savustettua ruokaa kuin kaupasta ostamalla.:) Meillä savustetaan enimmäkseen kalaa, mutta joskus lihaakin. Liha vain vie hirmuisesti enemmän aikaa kalaan verrattuna. Maukkaan näköisiä patonkeja!:) En minäkään viinejä osaa arvostella tuon syvällisemmin, eikä oikein ole tarvekaan. Pääasia, että maistaa mikä on juotavaa ja mikä ei.;)

    VastaaPoista
  5. Peggy; Kyllä tuollainen Arto on vaan kiva kapistus <3 Suosittelen!

    Kalaa täytyisi kyllä kanssa kokeilla savustaa. Savustettu siika on herkkua!

    VastaaPoista
  6. Oi mahtavaa! Upeasti onnistuneet patongit, oon kade! :)

    VastaaPoista