19. marraskuuta 2013

Tule joulu kultainen - piparintuoksuista leipää joulunodotukseen

Ehkä sitä täytyy hiljalleen siirtää ajatukset tulevaan jouluun, vaikkei säiden puolesta kovin jouluiselta tunnukaan. Esimakua joulusta ja joulun herkuista tarjosi tänään leivottu, hieman makea ja piparkakulta maistuva joululeipä. Taikinamäärä vaikutti aluksi niin pieneltä, että menin typeryyksissäni tekemään vain yhden leivän. Viimeistään uuniin vilkaistessani tajusin, että leivästä tulee käsittämättömän suuri! Tuon kokoisen leivän kypsentäminen on hieman haasteellista ja tottahan tuo jäi aavistuksen taikinaikseksi. Suosittelen siis tekemään kaksi pienempää leipää! Jauhoja käytin alkuperäistä ohjetta vähemmän ja mantelit korvasi para- ja cashewpähkinöillä. Kannattaa hieman tunnustella taikinaa sitä tehdessä oiken jauhomäärän löytämiseksi. Muuten leipä oli oikein hyvää ja suuri osa siitä katosi hetimmiten. Täytyy kokeilla vielä uudestaan ja tällä kertaa tehdä suosista pari pienempää. 



Joululeipä
(1 jättileipä tai 2 pienempää)

5dl piimää
50g hiivaa
2tl suolaa
1dl siirappia
2tl piparkakkumaustetta
2dl porkkanaraastetta
10-12dl vehnäjauhoja
5dl ruis- tai ruissihtijauhoja
100g voita
Pinnalle: 
kuorittuja manteleita (tai cashew- tai parapähkinöitä)
Voiteluun:
0,25dl vettä
0,25dl siirappia

  Liuota hiiva kädenlämpöiseen piimään. Lisää suola, siirappi, piparkakkumauste ja porkkanaraaste. Alusta taikinaan jauhot ja lopuksi pehmeä voi. Kohota hyvin.
  Vaivaa kohonnut taikina ja jaa kahteen tai neljään osaan. (Suosittelen neljää!) Leivo 1-2 pyöreää leipää ja nosta ne leivinpaperille pellille. Jaa loput taikinapalat kahteen osaan ja pyörittele 40-80cm pitkiksi tangoiksi. Kierrä tangot toistensa ympärille, nosta kierteet pyöreiden leipien ympärille ja nipistä päät yhteen. Kohota hyvin. Pane mantelit tai pähkinät pintaan ja pistele leivät.
  Kypsennä leipiä 175-asteisen uunin alatasolla noin 40-60 minuuttia leivän koosta riippuen. Kypsän leivän pohja kumisee koputellessa. Voitele lämpimänä siirappivedellä. Jäähdytä leivinpaperilla ja liinalla peitettynä.

2 kommenttia:

  1. nam, mikä herkku! Näyttää tosi hyvältä! Tätä teenkin joulupöytään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tita :) Täytyy kyllä itsekin tehdä vielä uudelleen. Sen verran jäi harmittamaan tuo lievä taikinaisuus.

      Poista