22. kesäkuuta 2014

Jos jokin voi mennä pieleen, se menee pieleen - juhannuksen kakkukatastrofi vol 1

Ote kakkuhommista lipsuu ja pahasti, jos ajattelee parin viime päivän touhuja. Kahdessa päivässä onnistuin leipomaan kolme jollain tapaa epäonnistunutta kakkua. Tai ainakin niiden leipominen vastusti ja pahasti. Ensimmäinen yritelmä, marenkiunelma, ei päässyt edes täyttövaiheeseen saakka marenkien epäonnistuttua. Ei niitä tekeleitä voinut syödä, joten päätyivät roskiin. Toinen yritelmä, valkosuklaa-punaherukkakakku meni pieleen valkosuklaatäytteen osalta, josta lopulta tuli melko rakeista purtavaa. Ilmeisesti sulatettu suklaa oli liian lämmintä kerman joukkoon lisätessä. Eikä kahta ilman kolmatta... Juhannuspäivän mansikkakakun koristeeksi tarkoitetut mansikat olivat pilaantuneet ja kun en muuta keksinyt, tein.. siis yritin tehdä,  päälle vaalean kinuskin. Tottahan mä senkin onnistuin sössimään ja lopputuloksena oli laikukas, hassusti murtuileva kinuskipinta. Kertokaahan viisaammat mikä meni pieleen? Yleensä teen kinuskin kermasta, mutta ohje, jonka tähän hätään löysin, tehtiin täysmaitoon. Voisiko se vaikuttaa rakenteeseen? Vai tapahtuikohan keittäessä jotain hassua? Tai sitten tähtien asento ei vain ole mun leipomuksille suosiollinen... Kermojen pursotuksetkaan eivät oikein tahtoneet onnistua, vaan valuivat sinne sun tänne ja kakku oli muutenkin vinksallaan vähän joka suuntaan. Huoh. Onneksi kakku sentään oli ihan hyvän makuinen, rumasta ulkonäöstään huolimatta. 



Mansikkakakku

Pohja:
4 munaa
1,5dl sokeria
1,5dl vehnäjauhoja
0,5dl perunajauhoja
0,5tl leivinjauhetta
Täyte:
2-2,5dl flora vispiä tai vispikermaa
200g vaniljatuorejuustoa
0,5dl sokeria
1l mansikoita
Kostutus:
vajaa 1dl spriteä
Kinuski:
1,5dl täysmaitoa
1,5dl sokeria
1tl vaniljasokeria
1tl voita
Reunoille:
4dl vispikermaa
4rkl tomusokeria
0,5rkl vaniljakreemijauhetta

  Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää siivilän läpi vaahtoon. Sekoita taikina tasaiseksi varovasti nostellen.
  Kaada taikina huolellisesti voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan (halkaisija 20 cm) ja paista kakkupohjaa uunin alatasossa noin 30 minuuttia. Kumoa kakku vasta hieman jäähtyneenä.
  Vatkaa flora vispi tai vispikerma löysäksi vaahdoksi. Lisää joukkoon vaniljatuorejuusto ja jatka vatkaamista, kunnes vaahto on napakkaa. Mausta sokerilla. 
  Leikkaa kakku kolmeen osaan. Nosta alin levy pitkän kelmusuikaleen päälle. Kostuta kevyesti ja levitä päälle hieman vajaa puolet vaniljavaahdosta. Levitä päälle mansikoita. Laita toinen pohjalevy päälle, kostuta kevyesti ja täytä. Laita vielä päällimmäinen kakkulevy päälle ja kostuta. Kääri kakku tiukasti kelmuun ja anna maustua jääkaapissa seuraavaan päivään. 
  Valmista kinuski. Laita maito, sokeri ja vaniljasokeri kattilaan, kuumenna ja anna kiehua hiljalleen poreillen ja välillä sekoitellen, kunnes kylmään veteen tipautetun kinuskitipan saa muotoiltua palloksi. Aikaa menee noin 20 minuuttia. 
  Nosta kakku tarjoilualustalle. Tasoita reunat yli jääneellä vaniljavaahdolla. Kaada päälle kinuski ja nosta kylmään jähmettymään. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää vatkaamisen loppuvaiheessa vaniljakreemijauhe. Mausta tomusokerilla. Pursota reunat ja päällinen haluamallasi tavalla.

9 kommenttia:

  1. Joskus käy niin, ettei mikään onnistu, mutta etiäpäin sanoi mummo lumessa! Mä epäilen tota maidosta tehtyä kinuskia, en ole koskaan sellaista nähnytkään. Googlasin vähän ja Kinuskikissan Kinuskifoorumilta löytyi kevytmaitoon tehty kinuskikuorrute, joka kaulittaan! Oliskohan tuo tarvinnut kaulia ja sitten siirtää kakun päälle? Ei näistä kokkailuista silti aina tiedä minkä takia joku menee pieleen. Mulla meni tosi paljon munia hukkaan tossa ennen juhannusta, kun en millään meinannut saada keltuaisia ja valkuaisia eroteltua, ajattelin, että tähänkö tää homma nyt kaatuu, mutta kävin hakemassa kaupasta vähän parempia munia, niin johan onnistui!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Löysin tuon maitoon tehtävän kinuskiohjeen jostain Kotilieden keittokirjasta, mutta en enää muista mikä se noista oli. Jos yhtään ohjetta oikein ymmärsin, niin tuo oli kakun päälle kaadettavaa mallia. Jatkossa taidan tehdä kiltisti kermaan, se kun yleensä onnistuu.

      Ei näistä kyllä aina ota selvää, joskus vaan kaikki menee pieleen. Onneksi tosiaan oli omalle sakille tehtävä kakku, ettei sen puolesta käynyt kovin suurta vahinkoa. :)



      Poista
  2. "Kiva", että muillakin on tuollaisia epäonnen päiviä! ;D Kun yksi asia menee päin honkia, niin sen jälkeen yleensä kaikki muutkin jutut pistävät vastaan. Onneksi yleensä seuraavana päivänä sujuu taas paremmin :) Mulla ei ole oikeastaan koskaan onnistunut kakun päälle keittämäni kinuski, vaikka kermaan olenkin keitellyt. On kakun päällä ihan hyvännäköinen, mutta menee jääkaapissa aina jostain kumman syystä ihmeen rakeiseksi.. En tiedä, auttaisko pieni tippa glukoosisiirappia tuohon, se kun estää sokerin kiteytymistä... Olen itsekin joskus koittanut tehdä kinuskin maitoon ja siitä tuli selvästi erilaista kuin kermaan tehdystä. Tuo johtuu ymmärtääkseni siitä, ettei maidossa ei ole niin paljon rasvaa kuin kermassa, niin koostumuskin on hieman eri. En tiedä mahtaiskohan pieni rasvalisä auttaa. Hmm. Nyt tekisi mieli heti sännätä testailemaan asiaa :|

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla näitä epäonnisia päiviä tuntuu olevan aika usein :D Osaan lienee syynä vaikeus keskittyä siihen mitä tekee, kun pikkumies oikein säätää ympärillä.

      Tuota glukoosisiirappia voisi kyllä kokeilla! Tuohon kinuskiin lisäsin lopuksi pikkuisen voita, mutta ei se ainakaan siinä vaiheessa enää auttanut. Jos kokeilet, niin kerro saatko onnistumaan :)

      Poista
  3. Kyllä tässä joutuu itse kukin liittyä tähän epäonnistuneiden kokeilujen kerhoon :) Tein menneellä viikolla ihan uudenlaista täytekakkupohjaa, johon laitettiin rasvaa - ja tuloksena oli vain painokelvotonta tekstiä ja kakkuvuoka, jonka keskellä lötkötti reunoista paistunut syvä kraateri. Ei ihan näyttänyt samalta kuin mallina ollut Kotilieden kinuskikakku...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lohduttavaa kuulla, etten ole ainoa, joka näiden kakkujen kanssa säheltää :) Mutta voin vain kuvitella sen harmistuksen, kun kakun sait uunista ulos. Kokeilitko uudestaan?

      Poista
    2. Anu, jäi kokeilematta uudelleen tuo ohje, otti sen verran pohojalaiseen ylpeyteen :) Leivoin pikaisen levykakkupohjan ja tein kakun omaan tyyliini. Nyt kun aikaa on vähän kulunut, voisin jo kokeilla uudelleen :)

      Poista
    3. Hei vielä uudelleen :) Saanko linkittää sinut blogiini? Sinulla on täällä aivan ihania juttuja ja kokkailuja, joita haluan kyllä jatkossakin seurailla tiiviisti :)

      Poista
    4. Kerro sitten miten onnistui, jos uudelleen testaat :) Voi tottakai saat linkittää blogini. Sehän on vain kunnia :) Täytyy käydä tutustumassa ajatuksella myös sun blogiin, jahka tämä rokkiviikonloppu on lusittu.

      Poista