23. kesäkuuta 2014

Pienestä pitäen - esittelyssä avoinmaaseutu.fi

Sain vähän aikaa sitten Talviaisten tilan emännältä viestiä, jossa kyseli kiinnostaisiko minua kirjoittaa juttu hiljattain avatusta avoinmaaseutu.fi-sivusta. Sivulla vierailtuani ei kovin montaa minuuttia tarvinnut asiaa pohtia, sillä mielelläni olen mukana tekemässä tällaista sivua tunnetuksi. Niin kaupunkilainen kuin olenkin, on Suomen maaseutu aina ollut omalla tavallaan tärkeä. Liekö sitten osa rakkaudesta tullut verenperintönä, traktorikauppiaan tytär kun olen ja pikkulikkana isän hupulaisena tuli kierrettyä tila jos toinenkin. Kauniin luonnon lisäksi maaseutu ja siellä asuvat ja työskentelevät ihmiset tarjoavat suuren osan meidän kaikkien lautasille päätyvästä ruoasta ja juomasta, joten näiden ihmisten tunnetuksi tekeminen on vain iloinen asia.

Mikä ihmeen avoinmaaseutu.fi? 


Avoinmaaseutu.fi on pientuottajien ja -yrittäjien sekä kuluttajien uusi kohtauspaikka. Sivusto tarjoaa monipuolista tietoa oman alueesi maatiloista, joissa voit käydä tutustumassa tilan toimintaan ja ruoantuotantoon tai ostella tilan omia tuotteita. Löytyy joukosta sellaisiakin tiloja, jotka tarjoavat matkailijoille yösijan ja/tai mahdollisuuden ruokailuun. Mikä oikeasti voisi olla ihanampaa, kuin viettää kaunis kesäinen viikonloppu luonnon helmassa? Lisäksi osa tiloista järjestää erilaisia tapahtumia, joihin voi osallistua kuka tahansa. Jos kesäloman suunnitelmat ovat vielä auki, käy kurkkaamassa tilahaun avulla, mitä tiloja lähialueeltasi löytyy. Kalenterista voit vilkaista tarkemmin tilojen tapahtumista.

Sivustolla on tällä hetkellä 75 tilan esittelyt ja ilokseni huomasin, että länsi-Suomi oli varsin hyvin edustettuna. Mukaan mahtuu vielä uusiakin tiloja, joten uskon, että valinnanvara tilojen ja tuotteiden suhteen kasvaa ajan kanssa. Kesän aikana on melkein pakko käydä johonkin lähitilaan tutustumassa, sillä olisihan se melkoinen elämys koko ikänsä kaupungissa asuneille ipanoille. Jos tilavierailut kiinnostavat, käy tutustumassa vierailijoille suunnattuihin ohjeisiin etukäteen. Näin vierailusta jää kaikille parempi mieli. Tilaa ja maista! Lähi- ja luomuruoan verkkokauppa tarjoaa tuotteita joka lähtöön.


Avoinmaaseutu.fi tarjoaa mahdollisuuden ostaa pientuottajien tuotteita verkkokaupasta, jonne on koottu monipuolinen valikoima elintarvikkeita, kosmetiikkaa, käsitöitä ja paljon, paljon muuta mukavaa. Löytyy sieltä jotain pientä kivaa lemmikeillekin (koiraihmiset vink vink!). Kaikki myynnissä olevat tuotteet on valmistettu Suomessa, elintarvikkeissa pääpaino on luomu- ja lähiruoassa. Meille pientuottajien tuotteet ovat aina olleet lähellä sydäntä ja niitä on pyritty ostamaan aina kun on mahdollista. Ei sillä, että isojen valmistajien tuotteissa mitään vikaa olisi, mutta jotenkin käsityönä valmistetut tuotteet vain kolahtavat paremmin. Ehkä siinä on mukana myös eräänlainen kunnioitus niitä ihmisiä kohtaan, jotka uskaltavat tehdä asiat omalla tavallaan ja tuoda markkinoille vaihtoehdon isojen ketjujen tuotteille. On aina positiivista, kun on mahdollisuus valita, mitä ostaa ja suuhunsa laittaa. Pienten yritysten tuotteita on vain ajoittain melko vaikea löytää tavallisten markettien hyllyistä, joten siinä mielessä lähi- ja luomuruokaan erikoistunut verkkokauppa ja tilojen suoramyynti on loistava juttu!  

Avoinmaaseutu.fi-sivun idean "isänä" ja toteuttajana toimii keski-Suomessa sijaisevan Talviaisten tilan isäntäpari. Tila on pieni maitotila, jonka pihapiiristä löytyy lehmien lisäksi lampaita, kanoja, pupuja, kissoja ja koiria. Maalaistunnelmaa ja ripauksen historian havinaa tarjoavat tilan pihapiiristä löytyvät riihi, jyväaitta ja aitta. Kesäaikana tilalta löytyy pieni maalaispuoti, joka on avoinna keskiviikkoisin klo 11-15. Puodissa voi käydä juomassa kupposen kuumaa tai käydä ostamassa verkkokaupasta löytyviä tuotteita. Paremmin tilan toimintaan pääsee tutustumaan erillisinä maatilapäivinä tai maatilaillallisilla, joiden tarkemmat ajankohdat voi käydä kurkkaamassa tilan sivuilta.  
Sain Talviaisten tilan sponssaamana tutustua haluamiini verkkokaupasta löytyviin elintarvikkeisiin ja pitkän harkinnan jälkeen pakettiin päätyi Anttilan tilan kuusenkerkkä- ja koivunmahlalimonadia, Selänteen sieni Oy:n kuningasvinokasrouhetta, Hennolan tilan sämpyläjauhoja, T-Barbequen T*Mun Haba- ja T*Mun Sauna-kastikkeita, Pirkanmaalaisella maatilalla käsityönä valmistettua timjami-suklaata, Ahontuvan tarhan kermasinappia, Lakeuden Highlandin lihasäilykettä ja viimeisimpänä, muttei lainkaan vähäisimpänä Vanhan Ajan mustikkateetä. 
Näistä aiemmin tuttuja oli vain Lakeuden Highlandin tuotteet, joskaan lihasäilykettä en muista maistaneeni. Muihin tuotteisiin tai tuotteiden valmistajiin en muista aiemmin törmänneeni. Sponssituotteita valitessa yritin löytää sellaisia tuotteita, joita en ole koskaan missään nähnyt ja joita ei ihan heti taida tuohon lähikauppaan tulla. Ehkä eniten kiinnosti nuo limsat sekä timjamilla maustettu suklaa. Ukko puolestaan ihastui T*Mun erilaisiin kastikkeisiin, suuri chilin ystävä kun on. Vaikea näitä tuotteita on kuitenkaan mihinkään järjestykseen laittaa, sillä kaikki ovat omalla tavallaan kiinnostavia.  

Osa tuotteista kävi heti läpi raadin arvion, osa saa odottaa tuomiotaan vielä tovin. Ensimmäisenä maisteltiin T*Mun Habaa eli mukavan potkivaa chilikastiketta, joka on valmistettu tuoreesta habanerosta. Kastike herätti suurta ihastusta ja kelpasi erityisesti tytölleni. Kastike on tulinen, muttei kuitenkaan sellaista "lekalla otsaan"-meininkiä kuin mitä tuore habanero sellaisenaan on. Meillä tämä todennäköisesti katoaa melko nopsaan dippinä, joskin osan taidan kokeilla sekoittaa kermaviilin joukkoon. Maultaan tämä oli ehdottomasti chilikastikkeiden paremmasta päästä.
Toisena maisteltiin timjamisuklaata, joka alkuällistyksen jälkeen osoittautui varsin toimivaksi. Aivan heti ei tulisi mieleen yhdistää maitosuklaata ja timjamia, mutta jollain oudolla tapaa ne vain sopivat yhteen. Tämäkin tuote pääsi tytön suosikkeihin, eikä pikkumieskään laittanut ollenkaan pahakseen, kun sai suklaata maistella. 
Soosin ja suklaan jälkeen oli aika korkata pullollinen kuusenkerkkälimonadia. Meidän maistelujärjestys ei ollut ehkä siitä fiksuimmasta päästä, sillä hennon makuinen limsa jäi pahasti voimakkaan chilin ja suklaan varjoon. Mutta mitä enemmän limsaa joi, sen paremmalta se maistui. Voisin hyvin kuvitella tämän osaksi kesäistä boolia. Pienenä miinuksena voisi sanoa, että kyseisen pullon korkki oli laiskasti suljettu ja valtaosa poreista oli tainnut jäädä matkalle.
Viimeisimpänä korkattiin kermasinappipurkki. Sinappi osoittautui mukavan pehmoisen makuiseksi ja häviää taatusti nopeasti kesän grillailujen yhteydessä. Sinapin makumaailma on monivivahteinen ja lähes kaikki tuoteselosteessa mainitut ainesosat voi maistaa sinappia syödessä.
Kiitos vielä Talviaisten tilan emännälle testattavaksi saamistani tuotteista ja yllä käyttämistäni tilan eläinten kuvista!

Yhteistyössä Avoinmaaseutu.fi / Talviaisten tila

8 kommenttia:

 1. Olisi kivaa ja mielenkiintoista käydä tutustumassa johonkin eläintilaan kesän aikana, kun vain olisi hieman ylimääräistä aikaa.:) Hienoja tuotteita valitsit. Timjami onkin jännä yhdistelmä suklaassa, mutta en yhtään epäile, etteikö toimisi. Meidänkin paikkakunnan tuotteita olet päässyt maistelemaan.;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aikapula taitaa olla aika yleistä :) Miehen kanssa suunniteltiin, että vietäisiin muksuja johonkin lähellä olevalle tilalle, jos vain jotenkin saisi aikaa järjestymään.

   Mukava kuulla, että sattui teillä päin tehty tuotekin maisteltavaksi :) Tuo timjamisuklaa oli kyllä hassua. Ensin en oikein tiennyt mitä ajatella, mutta oli se kyllä hyvää, kun vähän enemmän söi.

   Poista
 2. Olen samoilla linjoilla Katjan kanssa, ehkä voisi kesälomalla ottaa agendalle vierailla jolllakin tilalla. Ja löysinpä tuolta nettikaupastakin heti ostettavaa;hamppu-ja camelinaöljyjä sekä koirille tarkoitettua nokkosjauhetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvasinkin, että sua saattaisi nuo koirajutut kiinnostaa :) Jos oikein muistan, niin jonnekin sai ottaa koiriakin mukaan. Voisi olla pikkukoiruudelle mielenkiintoinen kokemus :)

   Poista
 3. Hienoa että tilalliset ovat ottaneet somen ohjaksiinsa ja jaksavat markkinoida itseään töidensä lomassa. Nykyään on niin tärkeää mainostaa mistä se ruoka tulee, sillä moni on vieraantunut luonnosta/alkutuotannosta ja netti on pullollaan myös niitä hurjia tehotuotantojuttuja ympäri maailmaa. Tämmöisen sivuston kautta valottuu edes vähän, mitä se alkutuotanto ja tilallisen elämä on Suomessa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä kohtaa veit kyllä sanat suustani! Toivottavasti mahdollisimman moni tilallinen lähtisi tähän mukaan ja samalla myös me muut löytäisimme sivun kautta tietoa oman alueen tiloista ja tuotteista. Verkkokauppaan tykästyin kovasti ja sitä tulee varmasti käytettyä jatkossakin.

   Poista
 4. Onpa mielenkiintoinen sivusto ja ihan mahtavaa, että pientuottajat ovat yhdistäneet voimansa ja tehneet sivustolle myös verkkokaupan. Siellä näytti olevan paljon mielenkiintoisia tuotteita. Suuhunsa pistämänsä ruuat valitsisi mielellään pientilalliselta, joka tekee työtään sydämellään, mutta silti sitä huomaa valitsevansa helpomman reitin ja astelevansa lähimarkettiin (jossa toki sielläkin pystyy jossain määrin tekemään valintoja). Tuo verkkokauppa tekee sen mieluisamman valinnan kuitenkin jo helpommaksi kuin yksittäisten tuotteiden noutamisen eri tuottajilta. Iso peukku siis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on lähikaupassa, eli Citymarketissa sellainen pieni lähiruokatori. Oikeastaan pieni pöytä, johon on koottu nimenomaan pienehköjen paikallisten yritysten tuotteita. Pakko tosin tunnustaa, että aivan liian harvoin tulee katsottua sen pöydän tarjontaa... Etenkin jauhot ja mehut voisi vallan mainiosti ostaa siitä.

   Tuosta verkkokaupasta löytyy kyllä paljon kaikkea kivaa :)

   Poista