19. kesäkuuta 2014

Smell the bacon! - sipuli-pekonipiirakkaa uppotaikinalla

Miehellä alkoi kauan odotettu kesäloma ja sen kunniaksi leivoin pellillisen sipuli-pekonipiirakkaa Ihanimmat piirakat -kirjasta löytyneen ohjeen mukaan. Uutta tässä ohjeessa oli taikina, joka kohotettiin kylmässä vedessä. Pakko kyllä tunnustaa, etten taikinamöykkyäni juuri kohoamaan saanut. Valmiissa piirakassa pohja oli kuitenkin mukavan rapea ja ihan hyvän makuinenkin, joten kyllä tätä pohjaa voi toistekin käyttää. Piirakka itsessään oli ihan ok, mutta ei tämä mun suosikiksi päässyt. Liekö sitten yksi syy maun vaisuuteen savupekonin tilalla käytetty tavallinen pekoni. Kyllä tätä piirakkaa voi silti tehdä uudelleenkin. Jätin tytön vahtimaan piirakan pois uunista ja piirakka pääsi vähän turhan tummaksi pinnaltaan. Kannattaa siis seurailla tarkkaan kypsymistä, sillä meidän huonolla uunillakin 40 minuuttia oli hieman liikaa.




Sipuli-pekonipiirakka uppotaikinasta

Taikina:
4,5-5dl vehnäjauhoja
2 kananmunaa
25g hiivaa
1tl sokeria
1tl suolaa
200g voita
Täyte:
8 keskikokoista sipulia
(4 valkosipulinkynttä)
75g voita
1,5dl vehnäjauhoja
7 kananmunaa
2dl kermaa
250g hapankermaa (tai smetanaa tai kermaviiliä)
200-250g (savu)pekonia
2-3tl kuminaa
2tl suolaa
1tl jauhettua mustapippuria

  Hiero hiiva juoksevaksi sokerin kanssa. Lisää suola. Vatkaa munat kevyesti rikki ja kaada hiivaseoksen joukkoon. Mittaa jauhot kulhoon ja yhdistä niihin kylmä voi. Lisää samalla muna-hiivaseos erissä. Vaivaa taikina valmiiksi käsin, muotoile palloksi ja "upota" kylmään veteen nousemaan. Aluksi taikinapallo vajoaa pohjalle. Noin 30 minuutin kuluttua pallo nousee pintaan, jolloin taikina on kohonnut tarpeeksi ja on valmista paistettavaksi. 
  Valmista täyte taikinan kohotessa. Kuori sipulit ja valkosipulit, leikkaa ohuiksi renkaiksi ja kuullota voissa miedolla lämmöllä. Vatkaa munat kevyesti rikki. Lisää jauho, kermat ja kumina sekä maun mukaan suolaa ja pippuria. Jos et löydä virolaista hapankermaa (hapukoor), voit käyttää sen sijaan kermaviiliä, smetanaa tai niiden sekoitusta. 
  Painele taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille (n.30*37cm), täytä kulmat huolellisesti. Levitä sipulimassa pohjalle ja kaada munamaito päälle. Leikkaa pekoni pieniksi palaksiksi ja ripottele pinnalle. 
  Paista piirakkaa 220 asteessa uunin alatasolla noin 40 minuuttia tai kunnes täyte on hyytynyt ja kypsynyt pinnalta kullankeltaiseksi.
  Avaa uuninluukku ja anna piirakan vetäytyä uunissa 10 minuuttia. (Itse nostin suoraan uunista pois ja annoin vetäytyä huoneenlämmössä.)
  Tarjoa lämpimänä.


2 kommenttia:

  1. Oih, kesäloma <3
    Nauttikaahan yhteisestä ajasta! Ja muista jättää välillä ukko sinne lasten kanssa ja käydä itse vähän tuulettumassa!!! <3

    Oikein ihanaa juhannusta sinne! Täällä vielä väännellään viimeisiä raparperipiirakoita ja -kakkuja ja sitten lähdetään kyläilykierrokselle! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulen, että loma menee pitkälti remppahommissa, mutta saapahan edes jotain valmiiksi (ehkä...). Paras osuus taitaa olla se, että saan neljän viikon ajan nukkua joka toinen aamu pitkään. Luksusta :)

      Poista