5. joulukuuta 2018

Ihana, makea piparijuustokakku kinuskikuorrutuksella (gluteeniton ja liivatteeton!)

Nyt tiedän, mitä meidän joulun jälkiruokapöydästä löytyy! Nimittäin ihana, piparinmakuinen juustokakku, jonka kruunaa makea kinuskikuorrutus. Kakku on varsin helppo tehdä ja on sekä gluteeniton että laktoositon. Eikä tämän kasassa pysymiseen tarvita liivatetta.

Kakku on melkoisen makea, kiitos päälle tulevan kinuskin, mutta maku ja koostumus tässä on kyllä kohdillaan. Kakku on ihanan pehmeä ja todellakin suussasulava!



Jos et ole ihan hirveän perso makealle, voit huoletta laittaa täytteeseen vähän vähemmän sokeria. Tai sitten jättää kinuskikuorrutuksen pois. Muista kuitenkin, että tekeytyessään täytteen maku muuttuu hieman ja kakusta tulee hieman makeampi kuin miltä ensin vaikuttaa.




Kinuski-piparijuustokakku (gluteeniton)

Pohja:
175 g gluteenittomia piparkakkuja
50 g voita
Täyte:
5 dl kuohukermaa
500 g mascarponea
1-1½ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
125 g gluteenittomia piparkakkuja murskattuna
Kinuskikuorrutus:
2 dl kuohukermaa
2 dl fariinisokeria
1 tl voita
Koristeeksi:
marenkeja
pipareita
karkkikeppejä
koristehelmiä 

  Hienonna pohjan piparit monitoimikoneen leikkuuterällä tai esim. pakastepussissa kaulimen avulla. Sulata voi ja sekoita keksimurskan joukkoon. Laita irtopohjavuoan (halk.22cm) pohjalle leivinpaperi ja painele keksimurska vuoan pohjalle. Jos haluat, laita leivinpaperisuikaleet tai reunakalvo kiertämään vuoan reunaa. Voit koota kakun myös suoraan tarjoilualustalle rengasvuokaa tai irtopohjavuoan reunaa apuna käyttäen.
  Vatkaa kerma vaahdoksi ja nosta hetkeksi odottamaan. Vatkaa toisessa kulhossa mascarponea ja sokeria muutama minuutti, kunnes juusto notkistuu. Lisää juustomassa kerman joukkoon ja vatkaa tasaiseksi. Jos haluat kakusta vähemmän makeaa, voit vähentää sokerin määrää. Tässä kakussa oli täytteessä 1,5dl sokeria. Kakun tekeytyessä jääkaapissa, täyte muuttuu hieman makeammaksi kuin mitä se tekovaiheessa on.
  Murskaa loput piparit karkeaksi rouheeksi ja nostele varovasti täytteen joukkoon. Kaada seos vuokaan, tasoita pinta ja anna hyytyä jääkaapissa yön yli. 
  Mittaa kinuskia varten kerma ja fariinisokeri kattilaan. Kuumenna koko ajan hissukseen sekoitellen ja anna kiehua hiljalleen poreillen, kunnes kinuski sakenee hieman. Aikaa menee n.10-15 minuuttia. Sekoita valmiin kinuskin joukkoon pikku nokko voita. Nosta kattila liedeltä ja anna kinuskin jäähtyä muutamia minuutteja. Kinuski ei saa olla liian kuumaa kakun päälle kaadettaessa, ettei kakun pinta sula ja sekoitu kinuskin joukkoon. Liian kylmää kinuskia ei puolestaan saa levitettyä kakun päälle. Kinuski jämäköityy vielä jäähtyessään.
  Kaada kinuski varovasti kakun keskelle ja levitä (paletti)veitsellä reunoja kohti. Nosta kakku kylmään, jotta kinuski jähmettyy ennen koristelua.
  Murskaa yksi marenki ja levitä renkaaksi kakun reunaa pitkin. Koristele kakku pipareilla, marengeilla, karkkikepeillä sekä gluteenittomilla koristehelmillä.


Koristeet kannattaa laittaa päälle vasta vähän ennen tarjoilua, sillä piparit pehmenevät ja karkkikepit sulavat hieman kakun päällä.



25. marraskuuta 2018

Joulun ensimmäinen gluteeniton taatelikakku

Voi apua, miten tämä aika kuluu. Viime kirjoituksesta on melkein kuukausi, mutta ei vaan ole ollut aikaa edes ajatella blogia. Tai jos on ollut aikaa, niin en vaan ole saanut aikaiseksi kirjoittaa mitään. Mutta hengissä siis ollaan! 

En tiedä mistä johtuu, mutta tänä vuonna joulufiilis sai vallan normaalia aiemmin. Jouluvalot on olleet puskissa ja ikkunoissa jo hyvän tovin ja kovasti tekee mieli leipoa joululeivonnaisia. En tosin ole vielä saanut aikaiseksi kuin yhden taatelikakun, mutta siitä on hyvä aloittaa. Taatelikakun ohje on vanha tuttu, mutta tällä kertaa tein kakun gluteenittomana. Käytin vehnäjauhojen tilalla Semperin Fin mix-jauhoseosta ja vuoan jauhotin gluteenittomilla korppujauhoilla. Epähuomiossa tein kakun liian suureen vuokaan, joten vähän matalaksihan tuo jäi, mutta maku on ihan yhtä hyvä kuin vehnäjauhoilla leivotussakin. 



Gluteeniton taatelikakku

250 g taatelia
2 dl vettä
2 dl sokeria
200 g voita
2 kananmunaa
1 dl kermaviiliä
3½ dl gluteenitonta jauhoseosta
1 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
Vuokaan:
voita tai vuokasrayta
gluteenittomia korppujauhoja
Koristeeksi:
sokerikuorrutetta
gluteenittomia kakkukoristeita
karkkikeppejä

  Mittaa taatelit, vesi ja sokeri kattilaan. Keitä seosta, kunnes se on pehmeää ja tasaista. Lisää voi lämpimään seokseen ja anna sen sulaa. Jäähdytä seos. 
  Lisää munat, kermaviili ja keskenään sekoitetut kuivat aineet jäähtyneeseen taateliseokseen. Sekoita tasaiseksi vaikka lastalla. 
  Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan. Paista 175-asteisessa uunissa 55-60 minuuttia. Kokeile kypsyys tikulla. Anna kakun jäähtyä vähän aikaa ja kumoa sitten tarjoiluvadille. 
  Koristele jäähtynyt kakku halutessasi sokerikuorrutteella, koristetähdillä ja karkkikepeillä.



31. lokakuuta 2018

Epäonninen (mutta ihan jees!) minttusuklaakakku

Aina ei kakkujutut onnistu, ei vaikka kuinka yrittäisi. Ajattelin tuossa joku aika taapäin kokeilla yhtä hyvältä kuulostanutta minttusuklaakakun ohjetta, mutta siinä meni kyllä kaikki pieleen. Pohja oli poikkesi hieman normaalista sokerikakkupohjasta, eikä se tietenkään onnistunut. Maistuihan se hyvältä, mutta siitä tuli niin onnettoman lätsähtänyt, ettei siitä olisi kakkua saanut aikaan. Pätkistäytettä tehdessä poltin suklaat, mutta onneksi kaapista löytyi riittävästi minttukrokanttisuklaata, joten se sai sitten kelvata. Ajattelin kokeilla kakkuun ihan erilaista pursotusta kuin yleensä ja tottahan kerma loppui kesken. Just ja just sain kakun kuorrutettua, mutta päälle en enää saanut sellaisia pursotuksia kuin olisin halunnut. Mutta eipä tuo niin vaarallista ole, kakku kun tuli ihan meidän omaan käyttöön ja vastoinkäymisistä huolimatta oli oikein hyvää.

Kakussa on gluteeniton neljän munan sokerikakkupohja, kostutukseen käytin vaniljasokerilla maustettua maitoa ja täytteenä on minttusuklaatäyte kermasta, Philadelphia-tuorejuustosta ja minttukrokanttisuklaasta. 


Leikkasin kakkupohjan neljään osaan, eikä täytekerroksista tullut kovinkaan paksuja. Mutta kakku oli kuitenkin ihanan mehevä, eikä ohuet täytekerrokset haitanneet. 

Minttusuklaatäyte

3 dl vispikermaa
200 g tuorejuustoa
100-125 g minttukrokanttisuklaata

  Paloittele suklaa mikronkestävään kulhoon ja sulata varovasti mikrossa n. 20 sekunnin jaksoissa, välillä sekoitellen. Vaahdota kerma löysähköksi vaahdoksi. Lisää tuorejuusto ja vatkaa tasaiseksi. Kaada sula, hieman jäähtynyt suklaa täytteen joukkoon samalla sekoittaen.
  Täyte riitti ohuina kerroksina 20 senttiä halkaisijaltaan olevan kakun kolmeen väliin. 

27. lokakuuta 2018

Halloweenin lime-lakukakku ♥

Viikonloppuun mahtuu kaksi hyvin erilaista kakkua. Toinen niistä meni tuttavan halloweenin viettoon, toinen pienen pojan ristiäisiin. Vaikka niin erilaisia olivatkin, niin kumpikin oli ihan kiva tehdä. Jospa kuitenkin ensin esittelisi tämän halloween-kakun, kun sen aika kerran on.

Halloween-kakkuun toivottiin prinsessakakun vaniljatäytettä, limeä ja lakritsaa. Vaniljatäytteen tein Valion ohjeella, limeä käytin mehuna pohjan kostutukseen sekä lime curdia pikkusipaisuna pohjien päälle. Lakritsia löytyy voikreemistä sekä Kick-patukoista tehdystä valumasta. Tarkoitus oli laittaa pohjaan vielä limen kuorta raasteena, mutta muistin sen vasta siinä vaiheessa kun kakku oli jo valmis. 

Vähän tämä kakku meinasi vastustaa. Vaniljatäyte jäi tosi löysäksi ja yritin sitä jämäköittää parilla lusikallisella vaniljakreemijauhetta. Mutta kyllähän ne täytteet silti yrittivät pursuta välistä pois. Voikreemiä levitellessä meinasi usko loppua, sillä kakku näytti aika kamalalta, mutta kun valuma ja koristeet oli paikoillaan, olin lopputulokseen aika tyytyväinen.


Kakun päällä olevat ruusut tein lilasta massasta. Kun ruusut olivat kuivuneet, suihkautin niiden päälle ensin mustaa koristespraytä ja siihen päälle ihan hitusen helmiäisspraytä. Pääkallo on tehty muotin avulla. Voikreemin värjäsin harmaaksi tipalla mustaa pastaväriä ja lopuksi suihkautin siihen hitusen helmiäistä. 


Kakku on tehty muuten laktoosittomista aineksista, mutta Kick-patukoissa on hieman maitotiivistettä. 

Lime-lakritsikakku 

Pohja
3 kananmunaa
sokeria
vehnäjauhoja
perunajauhoja
Kostutus:
vedellä laimennettu limemehu
Vaniljatäyte:
3 ½ dl kevytmaitoa 
kananmuna
2 ½ rkl perunajauhoja
½ dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
2 dl kuohukermaa
(2 rkl vaniljakreemijauhetta)
Lisäksi väliin: 
lime curdia
Lakritsivoikreemi:
100 g voita
2-2½ dl tomusokeria
raakalakritsijauhetta maun mukaan
tippa mustaa pastaväriä
(helmiäisspraytä)
Lakritsivaluma:
5 (à19g) Kick-patukkaa
1 dl kuohukermaa
(tippa mustaa pastaväriä)
Koristeet:
sokerimassaa
koristehelmiä

 Valmista pohja mielellään täyttämistä edeltävänä päivänä. Voitele 15-16 senttinen kakkuvuoka. Riko munat kulhoon ja punnitse ne. Kerro paino 0,7:llä, jolloin saat selville tarvittavan sokerin määrän. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. 
  Punnitse vehnä- ja perunajauhot. Tarvittava määrä yhteensä on munien paino * 0,7. Tästä vehnäjauhojen osuus on 70%, perunajauhojen 30%. Siivilöi seos munavaahtoon ja nostele taikina varovasti sekaisin. 
  Paista kakkua 175 asteessa uunin alatasolla noin 30-35 minuuttia. Kokeile kypsyys tikulla. Jos kakkuun painettuun tikkuun ei jää taikinaa, on pohja kypsä. Anna pohjan jäähtyä hetki, kumoa ja anna jäähtyä kunnolla.
  Sekoita vaniljatäytteen ainekset vaniljasokeria, kuohukermaa ja vaniljakreemijauhetta lukuun ottamatta pienessä kattilassa. Kuumenna koko ajan pohjaa myöten sekoittaen kunnes kiisseli pulpahtaa. Anna kiisselin jäähtyä. Lisää vaniljasokeri. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita  kermavaahdosta ensin pieni osa kiisseliin, jotta se notkistuu. Lisää loppu kermavaahto. Jos täyte tuntuu löysältä, lisää vähän vaniljakreemijauhetta.
  Kokoa kakku paistoon käytettyyn, kelmutettuun vuokaan. Leikkaa kakkupohja neljään osaan. Nosta päällimmäinen kakkulevy vuokaan leikkauspinta ylöspäin. Kostuta kevyesti vedellä laimennetulla limemehulla. Sipaise kakkupohjalle ohut kerros lime curdia. Levitä päälle 1/3 vaniljatäytteestä. Nosta päälle toinen kakkulevy ja kostuta/täytä loput välit samoin. Nosta päälle viimeinen kakkulevy, kostuta. Peitä kakku kelmulla ja anna tekeytyä jääkaapissa seuraavaan päivään. 
 Kumoa kakku tarjoilualustalle tai kakkupahvin päälle. Valmista voikreemi. Vatkaa huoneenlämpöinen voi vaaleaksi vaahdoksi. Lisää tomusokeria vähän kerrallaan samalla vatkaten. Lisää maun mukaan lakritsijauhetta. Minä taisin laittaa tuohon pari kolme teelusikallista, mutta kannattaa lisätä vähän kerrallaan ja maistella välillä. Jos haluat, voit värjätä voikreemin mustalla pastavärillä harmaaksi.
  Levitä kakun päälle ja reunoille ensin ohut, tasainen kerros voikreemiä. Nosta kakku kylmään vähintään 15 minuutiksi. Levitä sitten loppu kreemi kakun reunoille tasaiseksi kerrokseksi. Jos haluat reunoista hohtavat, suihkauta reunoille helmiäisspraytä. Nosta kakku hetkeksi kylmään.
  Valmista lakritsivaluma. Paloittele Kick-patukat ja nosta palat kattilaan. Lisää kerma. Kuumenna keskilämmöllä samalla sekoittaen, kunnes lakritsi sulaa. Anna seoksen kiehua hiljalleen pari kolme minuuttia. Lisää halutessasi tippa mustaa pastaväriä. Sekoita tasaiseksi ja anna jäähtyä hetki.
  Kaada lakritsikinuski kakun keskelle ja levitä varoen reunoja kohti veitsellä tai palettiveitsellä. Voit kokeilla ensin pienellä tipalla, ettei kinuski ole liian kuumaa. Liian kuuma kinuski sulattaa voikreemin, liian kylmä jässähtää kakun päälle, eikä leviä kauniisti. Nosta kakku vielä hetkeksi kylmään ennen koristelua.  

14. lokakuuta 2018

Ihana, gluteeniton keksijuustokakku ilman liivatetta ♥

Pitkästä, pitkästä aikaan oon taas innostunut selailemaan hyllystä löytyviä keittokirjoja ja testailemaan reseptejä. Suuri osa kokeiluista on tosin olleet sellaisia, etteivät blogiin saakka pääse. Yritys toteutuksessa on ollut ihan hyvä, mutta lopputulos jotain ihan muuta. En usko, että vika on niissä resepteissä, vaan reseptien testaajassa. Pakko nimittäin myöntää, että reseptien seuraaminen meinaa ottaa vähän hietaa. Aina sovellan jotain omaa, eikä siitä välttämättä seuraa mitään hyvää. 

Lähes kaikki leivontareseptit olen muuttanut gluteenittomiksi ja tehnyt sellaisia aineksia käyttäen, mitä tyttö voi syödä. Onneksi niiden epäonnisten kokeilujen joukkoon mahtuu jokunen hyväkin. Niistä yksi oli keksimuru-juustokakku. Sen lisäksi, että kakku oli gluteeniton, ei siinä ollut liivatettakaan. Ja hyvin pysyi kasassa ilmankin.

Idea kakkuun tuli Dr. Sugar-blogistien Amerikan herkkuja kirjasta.



Gluteeniton keksimuru-juustokakku ilman liivatetta

175 g appelsiini-kaakaotäytekeksejä (gluteeniton)
70 g voita
Täyte:
5 dl kuohukermaa
450 g mascarponea
1½ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 rkl appelsiinimehua
120 g appelsiini-kaakaotäytekeksejä murskattuna
Koristeeksi:
nokko kermavaahtoa
gluteenittomia koristerakeita

  Hienonna pohjan keksit monitoimikoneen leikkuuterällä tai esim. pakastepussissa kaulimen avulla. Sulata voi ja sekoita keksimurskan joukkoon. Laita irtopohjavuoan (halk.22cm) pohjalle leivinpaperi ja painele keksimurska vuoan pohjalle. Jos haluat, laita leivinpaperisuikaleet tai reunakalvo kiertämään vuoan reunaa. 
  Vatkaa kerma vaahdoksi ja nosta hetkeksi odottamaan. Vatkaa toisessa kulhossa mascarponea, sokeria ja mehua muutama minuutti, kunnes juusto notkistuu. Lisää juustomassa kerman joukkoon ja vatkaa tasaiseksi. 
  Murskaa loput keksit karkeaksi rouheeksi ja nostele varovasti täytteen joukkoon. Kaada seos vuokaan ja anna hyytyä jääkaapissa yön yli.
  Koristele kakku kermavaahdolla ja gluteenittomilla koristerakeilla tai kekseillä. 

Tarkoitus oli koristella kakku lopuilla kekseillä, mutta jotenkin kummasti ne katosivat kaapista sillä välin, kun kakku hyytyi jääkaapissa. Mutta eipä tuon kakun ulkonäöllä ole mitään merkitystä, kun kerran omalle väelle tuli.


3. lokakuuta 2018

Gluteeniton inkivääri-päärynäkakku ♥

Perehtyminen gluteenittoman leivonnan ihmeelliseen maailmaan jatkuu, tällä kertaa inkivääri-päärynäkakun muodossa. En ole eläissäni tehnyt, tai en ainakaan muista tehneeni, gluteenitonta kuivakakkua. Mutta nyt tein ja hyvin onnistui! 

Löysin kyseisen kakun ohjeen Iltapäivän teehetki-kirjasta, jossa se tosin oli tehty ihan gluteenillisena versiona. Vaihdoin vain vehnäjauhot gluteenittomaan jauhoseokseen ja jauhotin vuoan gluteenittomilla korppujauhoilla. Pelkäsin, että lopputuloksena olisi ihan kirjaimellisesti kuiva kakku, mutta ihan mehevä tuosta tuli. Tyttö tästä tykkäsi kovasti ja sehän se on tärkeintä. Minä en oikein piitannut tuosta inkiväärin mausta, mutta eipä tuo inkivääri ole koskaan mun suosikki ollutkaan.



Kuorrutuksen jätin tällä kertaa tekemättä, mutta laitan senkin ohjeen tähän, jos joku haluaa kokeilla.

Gluteeniton päärynä-inkiväärikakku

5 dl Semper Fin mix gluteenitonta jauhoseosta
1½ tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
2 tl jauhettua inkivääriä 
1 tl jauhettua kanelia
½ tl jauhettua muskottia
125 g huoneenlämpöistä voita 
1½ dl fariinisokeria
2 kananmunaa
1 dl vaaleaa siirappia
1½ dl vettä
½-1 tlk (á n.415g) säilöttyjä päärynöitä 
Kuorruttamiseen ja koristeluun:
1½ dl tomusokeria
1-2 rkl lime- tai sitruunamehua
kandeerattuja inkiväärisuikaleita tai
suikaloitua sitruunankuorta koristeluun

  Kuumenna uuni 175-asteiseksi. Voitele ja jauhota kakkuvuoka gluteenittomilla korppujauhoilla. Sekoita kulhossa jauhoseos, leivinjauhe ja mausteet. 
  Lisää seokseen fariinisokeri sekä pehmeä voi kuutioina. Sekoita taikina sähkövatkaimella ryynimäiseksi seokseksi.
  Sekoita munat ja siirappi kylmään veteen. Lisää neste taikinaan ja sekoita sähkövatkaimella, kunnes taikina tasoittuu. Kaada puolet taikinasta kakkuvuokaan. Levitä päälle viipaloidut päärynät ja kaada loppu taikina päärynöiden päälle. Paista kakkua noin 50 minuuttia. Kokeile kypsyys puutikulla. Anna kakun jäähtyä hetki ennen kumoamista.
  Sekoita kuorrutusainekset tasaiseksi seokseksi ja lusikoi halutessa kakun päälle. Koristele kandeeratuilla inkiväärisuikaleilla tai sitruunankuorella. 
  Tarjoa kakku halutessasi kermavaahdon kera.


26. syyskuuta 2018

Yksisarviskakku mansikka- ja suklaatäytteillä ♥

Kesällä sain tehdä synttärikakun yhdelle supersuloiselle pikkuneidille. Toiveena oli yksisarvinen ja sateenkaari ja tällainen kakku siitä sitten syntyi.


Kakun täytteenä oli mansikkavaahto ja suklaatäyte. Lisäksi laitoin väliin vielä tuoreita mansikoita, kun niitä kerran sai. Kostutuksena oli ihan vaan Sprite ja kakun päällä vaniljakreemillä ja tomusokerilla maustettu kerma. Kakun koristeet oli sokerimassaa. 

Mansikka-suklaakakku

5 kananmunaa
sokeria
vehnäjauhoja
perunajauhoja
vajaa ½ tl leivinjauhetta
Kostutus:
Spriteä
Suklaatäyte:
2½ dl vispikermaa
100 g Brunbergin maitosuklaata
100 g mascarponea
Mansikkatäyte:
200 g pakastemansikkaa
2dl vispikermaa
3 liivatetta
2rkl vettä
100 g mascarponea
tomusokeria maun mukaan
100-150 g tuoreita mansikoita
Päälle:
5-6 dl vispikermaa
2-2½ rkl vaniljakreemijauhetta
tomusokeria maun mukaan
Koristeet:
sokerimassaa
värillistä sokeria

  Valmista kakkupohja mielellään täyttämistä edeltävänä päivänä. Punnitse munat. Kerro munien paino 0,7:llä, jolloin saat tarvittavan sokerin painon. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Kerro munien paino 0,7:llä, jolloin saat tarvittavan jauhojen määrän. Tästä 70% on vehnäjauhoja, 30% perunajauhoja. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään ja siivilöi muna-sokerivaahtoon. Nostele taikina sekaisin. 
  Voitele halk. 20-22cm vuoka tai paista kakkupohja rengasvuoassa. Kaada taikina vuokaan. Kypsennä 175-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia, tai kunnes pohja on kypsä. 
  Kokoa kakku joko kelmulla vuorattuun vuokaan tai rengasvuoan sisään suoraan kakkualustalle. Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Nosta alin levy kakkuvuokaan tai alustalle rengasvuoan sisään. Kostuta levy Spritellä.
  Valmista suklaamousse. Paloittele suklaa mikron kestävään kulhoon ja sulata välillä sekoittaen. Jätä suklaa jäähtymään. Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää joukkoon mascarpone ja vatkaa tasaiseksi. Kaada sula suklaa täytteen joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Levitä täyte kakkupohjan päälle. Nosta päälle seuraava kakkulevy, kostuta.
  Valmista mansikkatäyte. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Soseuta sulaneet ja valutetut mansikat sauvasekoittimella. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää joukkoon mansikkasose ja tuorejuusto, vatkaa tasaiseksi. Makeuta maun mukaan tomusokerilla. Kuumenna vesitilkka kiehuvaksi ja sulata siihen vedestä puristetut liivatelehdet. Anna seoksen jäähtyä hetkisen ja kaada sitten ohuena nauhana täytteen joukkoon samalla hyvin sekoittaen. Tarkista vielä maku ja lisää tomusokeria tarvittaessa. Levitä täyte kakkupohjan päälle, nostele päälle viipaloidut mansikat. Nosta päälle viimeinen kakkulevy ja kostuta. Peitä kakku kelmulla ja anna tekeytyä jääkaapissa seuraavaan päivään.
  Mittaa päälle tuleva kerma, vaniljakreemijauhe sekä tomusokeri kulhoon ja vatkaa vaahdoksi. Levitä ensin kakun päälle ja reunoille ohut kermakerros, joka sitoo irtonaiset murut. Levitä sitten päälle toinen, tasainen kermakerros. Jos haluat, voit värjätä osan kermasta. Tee pursotukset kakun ala- ja yläreunaan. Nostele koristeet päälle juuri ennen tarjoilua. 



21. syyskuuta 2018

Simppeli, gluteeniton texmex-pasta


Jes, taas löytyi sellainen pikaruoka, jonka voi meidän ruokalistalle ottaa toistekin! Tosin hieman epäillen ujutin lautasen pojan naaman eteen, ja olin aivan varma ettei poika tähänkään koske, mutta kummasti tämä kelpasi. Hiljalleen tuo krantuista krantuin pikkumies on alkanut syömään. Ja kyllä sen huomaa kasvussakin. Mun pikkujätkästä on kasvanut iso ekaluokkalainen. ♥ 

Hieman hirvitti etukäteen, miten nuo ruokailut koulussa sujuu, mutta ihan hyvin ne on mennyt. Jos lapsi olisi terve, ei mua niin haittaisi, vaikka vähän vähänlaisesti söisikin, mutta tuo perhanan diabetes tekee sen, ettei muutamalla leipämurusella koko päivää pärjää. Nytkin meinaa kotimatkat olla jännittäviä, kun sokerit pakkaa laskemaan nopsaan. En edes uskalla ajatella mitä se olisi sitten, jos söisi vielä huonosti.

Mutta se ruoka. Eihän tämä mitään ihmeellistä ole, mutta mukavan helppo ja nopea arkiruoka kuitenkin. Ajatuksissani tein tämän gluteenittomasta pastasta, vaikka eihän tuo tyttö suostu liharuokia syömään. Mutta sama se, gluteenittomat pastat on ihan ok. 





Texmex-jauhelihapasta

400 g jauhelihaa
1 pss tacomausteseosta
1-2 punasipulia
2 isoa valkosipulinkynttä
300 g gluteenitonta pennepastaa
1 tlk (400g) kuorittuja tomaatteja
5-6 dl vettä 
1 tl suolaa 
Päälle:
tuoretta korianteria 

   Kaada tomaatit liemineen kattilaan ja painele haarukalla hienommiksi. Lisää vesi ja suola. Kuumenna seos kiehuvaksi. Lisää pasta ja keitä kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan. Kannattaa sekoitella välillä ja vettä voi lisätä pikkuisen tarvittaessa.
  Hienonna punasipulit ja valkosipulinkynnet. Ruskista jauheliha pannussa. Lisää ruskistamisen loppuvaiheessa hienonnetut sipulit ja valkosipulit ja anna niiden kuullottua hetki. Mausta jauheliha tacomausteseoksella. Kun pasta on kypsää, sekoita jauheliha pasta-tomaattiseoksen joukkoon.
  Silppua päälle korianteria ja tarjoa raikkaan salaatin kera. 



17. syyskuuta 2018

Kastekakkuja kaksin kappalein ♥

Kuva-arkiston kätköistä löytyi kuvia kahdesta kastekakusta, jotka olen kesän aikana saanut tehdä. Niistä ensimmäinen lähti pienen tyttösen ristiäisiin, toinen puolestaan pienelle pojalle. Tällä kakulla juhlistettiin samalla lapsukaisen vanhempien kihlautumista. 

Tytön ristiäiskakussa oli sekä mansikkarahka- että valkosuklaatäyte. Lisäksi laitoin väliin vielä tuoreita mansikoita. Päällä oli ihan vaan vaniljakreemijauheella ja tomusokerilla maustettu kerma. Koristeet olivat sokerimassaa. 



Toisen kakun koristeeksi toivottiin punaisessa bemarissa istuvaa vauvaa. Lisäksi toivottiin, että vanhempien kihlapäivä + lapsen syntymäpäivä olisi näkyvillä. Idea koristeesta kuuluu jollekulle toiselle, sillä kakun tilaaja lähetti vastaavasta koristeesta kuvan. Mutta ideahan oli aivan ihana ja kiitos ja kunnia sille, joka tällaisen koristeen on alunperin keksinyt!

Näitä kakkuja meni juhliin kaksin kappalein. Kumpikin oli muistaakseni kymmenen munan ja välistä löytyi tuttu daim-vadelmatäyte. Kakun kuorrutus oli vaahtokarkkimassaa, koristeet sokerimassaa.

Kaikessa kiireessä en kunnon kuvaa kakuista saanut, mutta ehkä tästä näkee edes jotenkin, miltä kakku näyttää.



12. syyskuuta 2018

Gluteeniton, superhelppo tonnikalapasta

Pitkästä aikaa täällä taas! Blogi on ollut hyvän tovin tauolla, siitä pahoittelut! Enkä vieläkään lupaa, että kovin ahkerasti pystyn blogia päivittämään, mutta yritän kuitenkin jotain välillä naputella. Viimeiset kolme viikkoa ovat olleet melkoisen kivuliasta aikaa, eikä olo vieläkään järin häävi ole. Oon kyllä jaksanut leipoa, sillä se on niitä harvoja asioita, jotka saa edes hetkeksi kivun unohtumaan, mutta paljon muuta järkevää en sitten ole tehnytkään. Tai jos olen saanut väkerrettyä jotain kivaa ruokaa, niin ei ole tullut mieleenkään kaivaa kameraa esiin, eikä ilman kuvia viitsi mitään blogiinkaan laittaa. Nyt tilanne näyttää aavistuksen valoisammalta ja toivon, että tässä taas jossain vaiheessa jaksaisi panostaa blogiinkin vähän enemmän. 

Yksi ihan onnistuneista (ja kuvatuista) sapuskoista oli gluteeniton tonnikalapasta, joka valmistui näppärästi uunissa. Tämä oli siitä kiva ruoka, että kerrankin kelpasi koko sakille.




Gluteeniton tonnikalapasta uunissa

500 g penne-pastaa (gluteeniton)
vettä
suolaa
pieni pala purjoa
2 prk tonnikalapaloja öljyssä
5 dl ruokakermaa
1 prk (390g) mascarpone pastakastiketta
kuivattua tilliä
mustapippuria
ripaus suolaa
Päälle:
150 g juustoraastetta

  Keitä pasta puolikypsäksi suolalla maustetussa vedessä. Valuta ja siirrä sivuun odottamaan. Hienonna purjo, valuta tonnikalat. 
  Sekoita ruokakerma ja pastakastike keskenään. Lisää joukkoon ripaus suolaa, mustapippuria ja maun mukaan kuivattua tilliä. Sekoita purjo kastikkeen joukkoon.
  Sekoita tonnikalapalat pastan joukkoon ja kaada seos voideltuun vuokaan. Kaada päälle kastike ja nostele varoen sekaisin. Ripottele päälle reilusti juustoraastetta.
  Paista 225 asteisessa uunissa n.25 minuuttia tai kunnes pinta on saanut vähän väriä. Tarjoa raikkaan salaatin kera.




24. elokuuta 2018

Vegaaninen, gluteeniton suklaakakku ♥

Innostuin pitkästä aikaa selailemaan hyllyyn kertyneitä keittokirjoja ja niistä erityisesti Pullahiiren makeat kakut -kirjaa. Olen aina tykännyt Pullahiiren resepteistä, eikä tämä kirjakaan tuottanut pettymystä. Kirjan erityisruokavalio-osuudesta löysin sattumalta ohjeen munattomaan, maidottomaan ja gluteenittomaan suklaakakkuun. Koska noita allergia- ja vegaanikakkuja aina silloin tällöin joutuu tekemään, ja hyvä munaton/gluteeniton kakkupohja on ollut vähän hakusassa, niin oli aivan pakko tuota ohjetta sitten testata. Vähän minä soveltelin omiani ja lopputulos oli ihan hyvä. Tosin ehkä vähän nuo gluteenittomat jauhot maistuivat hassulta mun suussa, mutta tyttö tykkäsi. Ehkä se on vähän tottumiskysymyskin.

Kakussa käytin suurimmaksi osaksi Viljatuotteen vaaleaa jauhoseosta ja kun se loppui kesken, niin lisäksi laitoin Semperin Fin mixiä. Olisikohan tuota Semperiä ollut desin verran. Tuo Viljatuotteen jauhoseos oli mulle uusi tuttavuus ja pakko sanoa, että sen leivontaominaisuudet vaikuttivat oikein hyviltä! Kakkupohjasta tuli varsin kuohkea ja ryhdikäs muodoiltaan.

Täytteen kanssa sen sijaan oli hieman ongelmia, sillä suklaan lisäämisen jälkeen vaahto meni aivan löysäksi. Nostin täytteen ehkä tunniksi tai pariksi jääkaappiin, vaahdotin vielä varovasti ja kokosin kakun rengasvuoan sisään. Vaikka vaahto tuossa vaiheessa olikin aika lötköä, oli se seuraavaan päivään mennessä jämäköitynyt riittävästi. 


Kyllähän tämä -ton-ton-leivonta opettelua kaipaa, mutta onhan se ihan mielenkiintoista saada vähän uutta haastetta keittiöhommiin.


Suklaakakku (munaton, maidoton, gluteeniton)

Pohja:
5 dl gluteenittomia jauhoja (Viljatuote + Semper Fin Mix)
2 rkl tummaa kaakaojauhetta 
1 rkl vaniljasokeria
1 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
2 dl sokeria
200 g maidotonta margariinia
3 dl kivennäisvettä
Täyte:
150 g maidotonta tummaa suklaata
4 dl gluteeniton, maidoton, munaton vaahtoutuva vispi 
(Alpro soya vispi)
½-1 dl tomusokeria
2 rkl vaniljasokeria
Väliin:
1 banaani
Kostutus:
1 dl appelsiinimehua 

  Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Sulata margariini. Lisää kuivien aineiden joukkoon kivennäisvesi ja margariini. Sekoita taikina tasaiseksi. Öljyä vuoka (halk. 18cm) tai vuoraa se leivinpaperilla. Kaada taikina vuokaan. Paista 170-asteisessa uunissa 45-60 minuuttia. Kakkupohja saa jäädä hieman kosteaksi sisältä. Anna kakkupohjan jäähtyä.
  Paloittele tai rouhi suklaa ja nosta se kattilaan. Lisää ½ dl vispiä. Kuumenna varovasti sekoitellen, kunnes suklaa on sulanut. Nosta pois levyltä jäähtymään. Vatkaa loput vispistä vaahdoksi vanilja- ja tomusokerin kanssa ja lisää jäähtynyt suklaa vaahdon joukkoon. Jos täyte menee löysäksi, nosta hetkeksi jääkaappiin. 
  Leikkaa kakku kolmeen osaan. Kokoa kakku vuokaan tai tarjoilualustalle rengasvuoan sisään. Viipaloi banaani. Kostuta alinta kakkulevyä appelsiinimehulla. Levitä päälle 1/3 suklaavaahdosta. Levitä päälle puolet banaaniviipaleista. Täytä toinen väli samoin. Nosta päälle viimeinen kakkulevy, kostuta se. Peitä kakku kelmulla ja anna tekeytyä jääkaapissa mielellään seuraavaan päivään. 
  Levitä loppu suklaavaahto kakun päälle ja halutessasi myös reunoille. Koristele tuoreilla marjoilla tai maidottomalla suklaalla.


17. elokuuta 2018

Hääkakut mansikalla, vaniljalla ja kinuskilla ♥

No niin, josko sitä nyt ehtisi palata niihin hääkakkuihin, joista jo viime postauksessa mainitsin. Hääkakut on tosiaan sellainen juttu, johon en ihan heti suostu. Tähän mulla on syyni, joita en nyt viitsi koko kansalle avata. Joissain aivan äärimmäisissä tapauksissa voin kakut häihin leipoa, mutta siis todellakin aivan harvoille ja valituille. Mun on oltava nimittäin täysin varma siitä, että hääpari tietää mitä ne multa saa. En halua pilata kenenkään hääpäivää kakuilla, jotka eivät olisikaan mieluisia. Ennen näitä kakkuja olen tehnyt vain yhden hääkakun ja luulen, että seuraavaa saa odotella hyvän tovin. 

Mutta, kuten sanoin, tämä hääpari oli sellainen, joille kakut uskalsin tehdä. Täytekakkuja meni juhliin kaiken kaikkiaan viisi. Yksi kolmen munan kakku hääparille, kaksi seitsemän ja kaksi kymmenen munan kakkua vieraille. Plus tietenkin se pikkuruinen vegekakku




Kakkujen täytteenä oli mansikkavaahto, vaniljatäyte, kinuskikastike sekä tuoreet mansikat. Kostutukseen käytin vaniljasokerilla maustettua maitoa ja päällä oli mansikan makuinen voikreemi.  Pikkukakussa oli päällä vielä valkosuklaaganache. Morsiamen toiveena oli, että itse pääkakku olisi runsaasti koristeltu ja pienemmät kakut sitten hillitymmät. Häiden värimaailma koostui lilasta, sinisestä ja valkoisesta, joten tottahan kakut oli sitten samaa teemaa. Pikkuisen kakun päälle tuli vielä hääparin oma sydänkoriste. 


En ala tähän kaikkien kakkujen täytemääriä kirjoittelemaan, mutta laitan edes sen mitä meni yhteen seitsemän munan kakkuun. Näistä siis kumpikin täyte meni kakun yhteen väliin. Vaniljatäytteen päälle viipaloin tuoreita mansikoita ja kaadoin ohuita kinuskikastikeraitoja.

Mansikkatäyte

250 g pakastemansikkaa
3 dl vispikermaa
125 g mascarponea
4 liivatelehteä
3 rkl vettä
½-1 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria

  Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Soseuta sulaneet mansikat sauvasekoittimella. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää joukkoon mansikkasose ja tuorejuusto ja vatkaa tasaiseksi. Makeuta maun mukaan tomusokerilla ja lisää joukkoon vaniljasokeri. Kuumenna vesitilkka kiehuvaksi ja sulata siihen vedestä puristetut liivatelehdet. Anna seoksen jäähtyä hetkisen ja kaada sitten ohuena nauhana täytteen joukkoon samalla hyvin sekoittaen.

Vaniljatäyte

3 dl kermaa
200 g vaniljatuorejuustoa
1 tl vaniljasokeria
2 rkl tomusokeria
2-3 rkl vaniljakreemijauhetta
(tuoreita mansikoita)

  Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lisää joukkoon tuorejuusto, vanilja- ja tomusokeri sekä vaniljakreemijauhe. Vatkaa tasaiseksi, hyväksi vaahdoksi. Kun levität täytteen kakkupohjalle, viipaloi halutessasi päälle tuoreita mansikoita.

Kinuskikastike

½ dl kuohukermaa
½ fariinisokeria

  Mittaa kerma ja fariinisokeri kattilaan. Keitä hiljalleen, kunnes kastike paksuuntuu. Sekoittele samalla. Anna jäähtyä ja kaada ohuita kastikenauhoja vaniljatäytteen ja mansikoiden päälle.


Macaronsit tilasin paikallisesta kahvilasta (iso kiitos Widan Cafe! ♥), pikkuiset marengit tein itse. Koska kelit elokuun alussa olivat hieman lämpimähköt, oli niiden kuivaminen kyllä työn ja tuskan takana. Kakkukoristeita haalin vähän sieltä sun täältä. Nuo pääkakussa olevat isot siniset kuulat löysin Pirkkalan Citymarketista, muut ehkä Confetista.

Kakkupahvien kanssa meinasin olla hieman hankaluuksia, kun ei tahtonut löytyä sellaisia, jotka olisivat olleet sopivan kokoisia niin kakuille kuin kakkutelineellekin. Lopulta löysin osan Leipurin Putiikista Lapualta ja osan taisin tilata Decolalta.

Vaikka tämä aikamoinen projekti olikin, niin olen kyllä iloinen että sain kakut tehdä. Onnea vielä tuhannesti ihanalla parille! ♥ 

13. elokuuta 2018

Pikkuinen vegaaninen kinderkakku ♥

En yleensä suostu hääkakkuja tekemään, mutta yhden nuoren parin kohdalla tein poikkeuksen. Kun olen heille tehnyt kakun jos toisenkin, niin ajattelin, että he tietävät jo millaisia mun kakut on ja millaisia toiveita pystyn toteuttamaan. Itse hääkakkuja en vielä teille esittele, mutta voisin kuitenkin jakaa ohjeen häissä tarjolla olleeseen pikkuruiseen vegekakkuun.

En ole eläissäni vegaanisia kakkuja leiponut, joten en tohtinut kehitellä mitään uutta ja omaa reseptiä. Sen sijaan tein pienemmän version Kinuskikissan vegaanisesta kinderkakusta. Kakun halkaisijaksi tuli 17cm ja korkeutta muutama sentti, eli ei tämä tosiaan mikään iso ollut. Mutta kun tämä kakku oli tarkoitettu pääsiassa kolmelle vieraalle, niin kokonsa puolesta riitti vallan mainiosti.

Koska tämä vegemaailma oli ihan uutta ja ihmeellistä, tein etukäteen koekakun omalle väelle. Aluksi suhtauduin aineksiin varsin epäilevästi, mutta kyllähän tämä ihan hyvää oli. Mutta sen verran on pakko sanoa, että ainekset oli ihan hirveän kalliit normaaliin juustokakkuun verrattuna. Tai ei niinkään muut, mutta ne suklaat... Lisäksi meinasi olla ongelmia löytää mm. maidotonta valkosuklaata. Mutta toisaalta, eipä kukaan tällaisia kakkuja joka päivä syö.





Vegaaninen kinderkakku

Pohja:
100 g Oreo-keksejä
38 g maidotonta margariinia
(esim. sininen Keiju)
Täytevaahto:
2,5 dl soijavispiä
150 g tuorejuuston kaltaista kasvislevitettä (esim. Oatly påMackan maustamaton)
½ vaniljatanko
Tumma suklaatäyte:
½ täytevaahdosta
110 g maidotonta tummaa suklaata (esim. Panda)
Valkoinen suklaatäyte:
½ täytevaahdosta
120 g vegaanista valkosuklaata (iChoc)
Kuorrute:
0,4 dl soijavispiä
80 g vegaanista maitosuklaata
Koristeet:
tuoreita marjoja

  Murskaa keksit tehosekoittimessa. Sulata margariini ja sekoita keksimurskan joukkoon. Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija 17cm) pohja leivinpaperilla ja suojaa halutessasi reuna kalvolla. Voit myös nostaa irtopohjavuoan reunan suoraan tarjoilualustalle tai kakkupahville ja koota kakun siihen. Painele keksiseos vuoan pohjalle.
  Vatkaa soijavispi vaahdoksi. Vatkaa joukkoon kasvislevite. Halkaise vaniljatanko pituussuunnassa ja kaavi toisen puolikkaan sisältä siemenet vaahdon joukkoon. Jaa vaahto kahteen yhtä suureen osaan.
  Sulata tumma suklaa mikrossa miedolla lämmöllä välillä sekoittaen tai kuumassa vesihauteessa. Lisää suklaasula vatkaimella sekoittaen toisen vaahtopuolikkaan joukkoon. Levitä täyte vuokaan keksipohjan päälle. Painele tarkoin, jotta paksu täyte painuu joka kohtaan. Nosta jääkaappiin valkoisen täytteen valmistamisen ajaksi.
  Sulata valkosuklaa mikrossa miedolla lämmöllä välillä sekoitellen tai kuumassa vesihauteessa. Sekoita suklaasula jäljellä olevan vaahdon joukkoon. Levitä täyte vuokaan ja tasoita kakun pinta. Anna jähmettyä jääkaapissa kolme tuntia tai seuraavaan päivään.
  Irrota kakku vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle. Mittaa kuorrutteen soijavispi kattilaan. Kuumenna liedellä, mutta älä anna lämmetä kiehumispisteeseen. Nosta kattila liedeltä ja lisää joukkoon paloiteltu maitosuklaa. Sekoittele, kunnes suklaa on sulanut ja kuorrute on tasaista. Jatka sekoittelua tarvittaessa liedellä jälkilämmöllä, jos suklaa ei tahdo sulaa. Anna kuorrutteen jäähtyä hetken aikaa, mikäli se vaikuttaa liian juoksevalta.
  Kaada kuorrute kakun keskelle ja levitä reunoja kohti. Huom! Kuorrute jähmettyy nopeasti! Anna kuorrutteen jähmettyä jääkaapissa ennen koristelua. 
 Nostele päälle tuoreita marjoja.

12. elokuuta 2018

Lasten synttärikakut x 3

Kaivelin tuolta arkistojen kätköistä muutaman kakkukuvan, jotka voisi laittaa jakoon. Kyseessä on pari pojille tehtyä synttärikakkua sekä yksi tytön kakku, joka kelpaisi varmasti pojillekin. Toinen poikien kakuista oli oman pojan synttäreillä huhtikuussa, toinen matkasi pienen pojan Batman-synttäreille. Nerf-kakku puolestaan päätyi nuoren neitokaisen juhlapöytään.

Meidän juniori täytti siis keväällä 7-vuotta ja halusi synttäreilleen Plants vs. Zombies-aiheisen kakun. Tuo Plants vs. Zombies on siis peli, jota pojan kanssa pelataan. Tai siis nykyään minä pelaan, pojalle tuo on ihan menneen talven lumia. Kakun päältä löytyy lumizombie sekä muutama kasvi, jotka näyttää pelissä päärynöiltä, mutta on ilmeisesti jotain kurpitsoja. Tai en minä tiedä mitä ne on. Hyviksiä ne joka tapauksessa ovat, vaikka vähän vihaisilta näyttävätkin.

Kakun välissä on oreosuklaa- ja vadelmatäytteet. Täytteet on tehty samoin kuin vanha tuttu daim-vadelmatäyte, mutta daimsuklaan vaihdoin Maraboun oreosuklaaseen ja daimrakeet jätin pois. Tällä kertaa en soseuttanut vadelmia täytteeseen, vaan sekoitin ne täytteen joukkoon kokonaisina. Näin liivatteen pystyi jättämään pois, joskin lisäsin täytteeseen pari ruokalusikallista vaniljakreemijauhetta. Kakun päällä on sekä valkoista että päärynän makuista vihreää sokerimassaa. Vähän tuo kakku on hätäillen koristeltu, mutta kelpasi pojalle ja se riittää.



Toinen kakku on tosiaan Batman-kakku pienelle pojalle. Tämän kakun kanssa pääsi helpolla, sillä päälle sai laittaa valmiin kakkukuvan. Kuvan alle tein pienen nokon voikreemiä, muuten kakku on kuorrutettu kermalla. Täytteenä kakussa valkosuklaa-mansikkatäyte


Nerf-kakusta löytyi kaakaopohja, daimtäyte, sokerimassa ja massan alla suklaakreemi.


5. elokuuta 2018

Kesän ensimmäinen omenapiirakka - gluteenittomana tietenkin!


Meidän pikkuiset omenapuut ovat tehneet tänä vuonna niin valtavan sadon, että toinen reppana on jo latvasta katkennut. Iso pussillinen maahan pudonneita omppuja lähti miehen bändikaverin vaimon hepoille ja lopuista täytyy itse keksiä jotain. En ole meidän perheelle leiponut mitään aikoihin, joten tein sitten varmaan vuoden ensimmäisen omenapiirakan. Koska oman sakin leivonnaisten pitää tosiaan olla jatkossa gluteenittomia, kävin etsimässä sopivaa reseptiä internetin ihmeellisestä maailmasta. Sopivalta kuulostanut ja aivan loistavaksi osoittautunut ohje löytyi Valion sivuilta. Piirakasta tuli suussasulavan pehmeä, sopivan makea ja ihan täydellinen. Etenkin kun sen söi vielä hieman lämpimänä. Voin kuvitella, että nokko vaniljajäätelöä sopisi tämän kanssa aivan mahtavasti.


Mä luulen, että tätä ohjetta tullaan hyödyntämään meillä jatkossakin, jos haluan tuolle tytölle tehdä jotain makeaa piirakkaa. 


Gluteeniton omenapiirakka

Pohja:
100 g voita
1 dl sokeria
1 kananmuna
100 g kermaviiliä
2½ gluteenitonta jauhoseosta, esim. Semper Fin mix
1 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
Päälle:
200 g vaniljatuorejuustoa
100 g kermaviiliä
1 kananmuna
1 rkl  sokeria
300-400 g omenoita
1 dl mantelilastuja
2 rkl  fariinisokeria
kanelia

  Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Vatkaa joukkoon muna ja kermaviili. Lisää kaurahiutaleet ja jauho-leivinjauheseos. Sekoita tasaiseksi.
  Levitä pehmeä taikina esim. nuolijalla kevyesti voidellun piirakkavuoan (halk. 26-27cm) pohjalle ja reunoille. Esipaista 200 asteessa uunin alatasolla 5 - 7 minuuttia. Kuutioi omenat. Sekoita keskenään tuorejuusto, kermaviili, muna ja sokeri.
  Kaada seos esipaistetulle piirakkapohjalle. Pohja menettää helposti muotonsa esipaiston aikana, mutta kaada vain täyte piirakan keskelle ja levitä varoen reunoja kohti.
  Ripottele päälle omenakuutiot, mantelilastut, fariinisokeri ja kaneli. Kypsennä piirakkaa vielä 25 minuuttia.
  Tarjoa hieman lämpimänä.



4. elokuuta 2018

Nuoren neitokaisen Halti-kakku ♥

Josko sitä taas yrittäisi välillä istahtaa koneen ääreen ja kirjoitella edes jotain. Kesän aikana en kovin montaa kakkua ole tehnyt, mutta jotain kuitenkin. Yksi kakuista oli tulevan eskarilaisen synttäreille tehty Halti-kakku. Oli ihan piristävää tehdä välillä erilainen Ryhmä Hau-kakku, sillä ei se hahmojen tekeminen aina niin kivaa ole. Etenkään kuumilla keleillä. 

Tästä kakusta löytyi tumma kakkupohja, välissä vadelma-valkosuklaatäyte sekä tuoreet mansikat. Massan alla oli mansikan makuinen voikreemi ja päällä sokerimassa. Täyte jäi ehkä hitusen turhan pehmeäksi, joten jos haluat, täytteeseen voi lisätä muutaman liivatteen. 

Kakun yksityiskohdista korvat kannattaa tehdä muutama päivä etukäteen, jotta pysyvät kunnolla pystyssä. Silmät ja kuonon voi tehdä vasta kakkua koristellessa.




Halti-kakku vadelma-valkosuklaatäytteellä

Pohja:
7 kananmunaa
vehnäjauhoja
3-4 rkl tummaa kaakaojauhetta
sokeria
1tl leivinjauhetta
Kostutus:
Spriteä
Täyte:
7 dl kermaa
250 g mascarponea
250 g vadelma-valkosuklaata (voi laittaa 300 grammaakin)
200 g tuoreita mansikoita
Mansikkakreemi:
250 g voita
4 dl mansikkatomusokeria
1½ dl tomusokeria
Päälle:
valkoista, lilaa, vaaleansinistä ja mustaa massaa

  Valmista pohja mielellään täyttämistä edeltävänä päivänä. Voitele 24 senttinen korkea vuoka tai paista kakku rengasvuoassa. Riko munat kulhoon ja punnitse ne. Kerro paino 0,7:llä, jolloin saat selville tarvittavan sokerin määrän. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. 
  Punnitse vehnäjauhot, kaakaojauhe ja perunajauhot. Tarvittava määrä yhteensä on munien paino * 0,7. Tästä vehnäjauhojen osuus on 70%, perunajauhojen ja kaakaojauhojen yhteensä 30%. Sekoita joukkoon leivinjauhe. Siivilöi seos munavaahtoon ja nostele taikina varovasti sekaisin. 
  Paista kakkua 175 asteessa uunin alatasolla noin 45-50 minuuttia. Kokeile kypsyys tikulla. Jos kakkuun painettuun tikkuun ei jää taikinaa, on pohja kypsä. Kumoa kakkupohja ja anna sen jäähtyä.
  Leikkaa kakkupohja neljään osaan. Kokoa kakku pohjan paistamiseen käytettyyn vuokaan tai suoraan tarjoilualustalle rengasvuoan sisään.
  Valmista täyte. Paloittele vadelma-valkosuklaa mikron kestävään kulhoon ja sulata varoen mikrossa. Vatkaa kerma löysähköksi vaahdoksi. Lisää joukkoon mascarpone ja vatkaa hyväksi vaahdoksi. Lisää täytteen joukkoon sulatettu, hieman jäähtynyt suklaa ohuena nauhana samalla hyvin sekoittaen. 
  Nosta alin kakkupohja vuokaan tai tarjoilualustalle. Kostuta spritellä. Levitä päälle 1/3 täytteestä. Laita kakun keskelle hieman enemmän täytettä kuin reunoille, jotta saat päälaesta pyöreämmän.  Viipaloi mansikat ja nostele mansikkaviipaleita täytteen päälle. Täytä seuraavat välit samoin. Nosta lopuksi viimeinen kakkulevy päälle, kostuta. Peitä kakku kelmulla ja anna maustua kylmässä mielellään seuraavaan päivään.
  Valmista kreemi. Vatkaa huoneenlämpöinen voi pehmeäksi, lisää joukkoon tomusokerit vähän kerrallaan samalla hyvin vatkaten. Kunnolla vatkattu kreemi levittyy kakun päälle paremmin.
  Levitä kakun päälle ja reunoille ensin ohut kerros kreemiä. Nosta kylmään vähintään 15 minuutiksi. Levitä päälle sitten toinen, tasainen kreemikerros. Anna jähmettyä kylmässä.
  Pehmitä ensin lilaa sokerimassaa käsissä. Kauli ohueksi levyksi ja nosta takaraivoksi kakun toiselle reunalle. Peitä sitten toinen puoli kakusta valkoisesta massasta. Tee kakun päälle hattu vaaleansinisestä massasta. Tee silmät, kuono sekä muut yksityiskohdat. Nosta korvat paikoilleen.