4. tammikuuta 2012

Hunajaiseni

Mua leivottuttaa. Tekis ihan hirveästi mieli tehdä kaikkia ihania kakkuja ja pullaa ja keksejä ja ihan kaikkea. Mutta nyt yritän edes viikon olla tekemättä mitään makeita leivonnaisia. Mä oon päättänyt niin ja yritän pysyä lujana. Ja samalla yritän keksiä hyviä tekosyitä, miksi olisi ihan pakko tehdä jotain hyvää. Sijaistoimintona mulla on nyt näköjään sitten noiden leipien tekeminen. Aina keittiön läpi kulkiessa vaivihkaa vilkaisen leipälaatikkoon, jos se vaikka olisi yllättäen tyhjentynyt. Ja ihan vasiten jätin leivän kirjoittamatta kauppalappuun, kun isäntä aamusella meni ostoksia tekemään. Mutta silti se pirulainen tuli kaupasta sämpyläpussi mukanaan. Mutta siitäkin huolimatta leivoin leipää.

Mulla on jo aikaisemmin ollut suunnitelmissa tehdä Pirkka-lehden ohjeen mukaan sellaista hunajaista siemenleipää. Jotenkin se on aina vaan jäänyt. Kun kerran ainekset siihen löytyi, niin nyt oli sen leivän vuoro. 

Hunajainen siemenleipä

5dl maitoa
1dl pellavansiemeniä
2dl kaurahiutaleita
1pss(11g) kuivahiivaa
1,5-2tl suolaa
0,5dl hunajaa
9-10dl hiivaleipäjauhoja
0,5dl öljyä
Pinnalle ja voiteluun:
maitoa
hiivaleipäjauhoja

  Lämmitä maito 42-asteiseksi. Kaada maidon joukkoon pellavansiemenet, kaurahiutaleet, pieneen tilkkaan jauhoja sekoitettu kuivahiiva, suola ja hunaja. Sekoita tasaiseksi. Alusta loput jauhot vähitellen joukkoon. Lisää öljy alustamisen loppuvaiheessa. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa liinalla peitettynä kaksinkertaiseksi.
  Jaa taikina kahteen osaan ja leivo taikinat pyöreiksi leiviksi. Nosta pellille leivinpaperille kohoamaan. Peitä liinalla. Kohota leivät hyvin. Voitele leivät maidolla ja ripottele päälle hiivaleipäjauhoja. Käsittele kohonneita leipiä varoen, etteivät ne lässähdä.
  Levitä jauhoja leipien päälle tasaiseksi kerrokseksi varovasti kädellä sivellen. Vedä vielä lopuksi ristiviillot leipien pinnalle mahdollisimman terävällä veitsellä. Paista 175 asteessa uunin alimmalla tasolla noin 35 minuuttia. Jos leipä kumisee pohjaan koputtaessa, on se kypsää.

2 kommenttia: